Blogosz

MESE NINCS.

Olcsó maszkok bárkinek – érdekes húzás Nagyváradon

2020. május 15. 13:20 - BlogoszEditor

Egyedi megoldás, legalábbis hasonlóról én még nem hallottam. Olcsó maszkok is kaphatók Nagyváradon: az OTL-bódékban (ezek a helyi tömegközlekedési vállalat árushelyei), a piacok bejáratánál és a városházán. Mégpedig cseles húzás révén...

Igazán érdekes és frappáns megoldás ugyanis a nagyváradi polgármestertől: először azt jelentette be, hogy az önkormányzat beszerzett, és a város gyógyszertárainak felkínál maszkokat, amelyeket minimális árréssel, legfeljebb 3 lejért adhatnak majd el a patikák, de mivel ezt csupán néhány gyógyszertár vállalta (joggal tartottak ugyanis attól, hogy így nehezebben tudják majd eladni a már készleten lévő, általuk beszerzett, drágább maszkjaikat), Bolojan polgármesterék ma azt tudatták, hogy nem várnak tovább, és mától ők maguk teszik hozzáférhetővé az olcsó maszkokat – a jelzett helyeken – 1,5 lejért. (Összehasonlításképp: a patikákban 4-6 lejre ugrott egy sima ilyen ára – a járvány előtt 1 lejnél is kevesebbe, jellemzően 50 baniba került...)

20200514_161817png.pngÜgyes megoldás amiatt is, hogy épp mától a zárt, nyilvános helyeken kötelező a maszk viselése, így például épp a tömegközlekedési eszközökön, a piacokon, meg a városházán is. Összesen 15 000 darabot szerzett be az önkormányzat, de ha még kell, vásárolnak. Szóval ez az egész meglepő, és egyenesen példás. Valamint szokatlan ebben az országban.

Persze épp csak néhány lejt takarít meg ezzel a polgár, a PR-értéke viszont jóval nagyobb a dolognak. Ezért is, meg amúgy is persze felmerül ilyenkor bennem egy sor egyéb kérdés. Az, hogy vajon hogy is intézték a beszerzést, eleve mi is volt a motiváció (maga az üzlet, vagy valóban a köz szolgálata?). (Bár a város 190 000 lakosú, ehhez képest 15 000 maszk nem túl sok, szóval fene tudja, volt-e ebben eleve biznisz, mint motiváció.) A polgármesteri hivatal ma délután közleményben tudatta, hogy a maszkokat „egy helyi gyártótól” szerezték be – de nincs rendben, sőt, abnormáis, hogy nem nevezik azt meg, illetve a beszerzés részleteire sem térnek ki.

Továbbá az is kétarcú, hogy egy önkormányzat megpróbáljon beleszólni a piaci versenybe, az árképzésbe (de amilyen módját választotta ennek – vagyis nem kifejezetten erőszakosat, hanem felajánlásosat –, amiatt védhető ez is, részükről, csak elgondolkodtató, részemről). Végül azonban – mivel tíznél is kevesebb gyógyszertár jelezte hajlandóságát az olcsó, árszabályozott termék árusítására – nem is történt gyakorlati kísérlet arra, hogy az önkormányzat szabályozzon egy kereskedelmi árat, hanem egyszerűen ő maga árusítja a maga által beszerzett termékeket (önmagában ez is érdekes ám), aminek révén csak elméletben maradnak ezek az érdekes kérdések, gyakorlatban nem.

Mindenesetre ma – a szigorítások lépcsőzetes feloldásának első napján – kinyitott az OTL 16 bódéjából 12, ott is kapható tehát az olcsó maszk, fokozatosan újraindítják a személyes ügyfélfogadást a városházán, amelynek bejáratánál is megvásárolható a termék, és nagyobb már a forgalom mától a (szintén ökormányzati felügyelet alatt működő) piacokon is, ahol ugyancsak kapható a cucc. Ez remek. Bolojan polgármester bejelentése szerint egy hét múlva megvizsgálják, hogy fogy, és ha kell, vesznek még. Itt pedig megint felmerülnek az előbb már taglalt kérdések is. Ez meg ilyen. Mindig. De a polgárban merüljenek is fel, így van rendjén.

(Az illusztráción egyébként nem a most szóban forgó terméket láthatjuk, hanem épp azt, hogy én speciel lemaradtam az olcsó maszkokról, mert az enyémet már hamarabb beszereztem, a maszkbiznisz egy másik érdekes ágát preferálva – erről itt írtam –, de na.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr2415696730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása