Blogosz

MESE NINCS.

Ha a pápa tudná...

2016. január 03. 14:52 - BlogoszEditor

Ó, látom, hogy mit mondott Ferenc pápa. Nem nagyon szoktam én sem felkapni a fejemet ilyen nyilatkozatokra, üzenetekre (meg úgy általában nyilatkozatokra, üzenetekre sem, hiszen a közéleti szereplők nyilatkozatait, üzeneteit erősen szűrnie kell az embernek), de ez most kivétel. Az újévi és egyben béke-világnapi üzenetében hangsúlyozta: "a kultúra és a tömegkommunikációs eszközök területén dolgozóknak is van felelősségük a nevelésben és az oktatásban, főként a mai társadalmakban, ahol mind szélesebb a hozzáférés az információs és kommunikációs eszközökhöz. Az ő feladatuk az, hogy elsősorban az igazság és ne pedig részérdekek szolgálatában álljanak."

Pápa most először szólt ilyen közvetlenül az embereknek, hogy hellóu, hülyítenek benneteket, és nagyon jól hülyíthetők vagytok ez pedig mindenkinek káros, mindent, mindenkit lehúz. Hiszen a tömegkommunikációs eszközök területén dolgozók nagyrésze biza nem az igazság, hanem nagyonis a részérdekek szolgálatában áll. Ez a trend vagy tíz éve egyre durvábban erősödik. Épp ezért szólt most ő is erről  márpedig azért valamit mutat az, nevezetesen súlyosbodó helyzetet mutat, ha a pápa valamire ilyen tételesen kitér, ráadásul az egyik legfelkapottabb szózatában, az újévi üzenetében. Ma már nagyonis a részérdekek képviselői állnak nyerésre szinte mindenütt a médiában. Hogy kik ezek? Hát pártok, gazdasági csoportok (és általában bár nem mindig és nem szükségszerűen, hanem csak gyakran  e kettő össze is fonódik) elképesztően sokrétű szövevényt alkotó, sok szinten működő sokasága, és a sajtóban nekik dolgozók. Sőt, már olyan civilszervezetek is beleszólnak a média munkájába, amelyek már rég nem civilek, hiszen rég elnyelte őket valamelyik párt, és mögöttük is ilyen erő áll. Ami fontos: helyi, országos és nemzetközi szinteken is ez van. Sokféleképpen, változatos leképeződésben, megjelenülési formában, de ez.

Ám azt hiszem, így sem volt eléggé közvetlen, eléggé érthető a pápa, legalábbis a többség számára. De ennél érthetőbben azért már nem nagyon szoktak fogalmazni ilyen helyeken. Ez totális szájbarágásnak számít már. Pedig sajnos még így is az első reakciók egyike, hogy az emberek többsége azt fogja gondolni, igen, általában véve gond ez, de arra nem gondol, hogy az ő szintjén, az ő közvetlen közelében, az általa fogyasztott médiatermékek esetében is ez történik. Nevezetesen az, hogy mint most a pápa is fogalmazott a tömegkommunikációs eszközök területén dolgozók nagyrésze nem az igazság, hanem a részérdekek szolgálatában áll.

Fú, ha a pápa tudná, hogy milyen erős küzdelem ez a mindennapok szintjén, a napi valóságban. Ha tudná, mennyire nehéz még azoknak az egyre ritkább sajtósoknak is, akik számára ugyan nélküle is alapértelmezett amit mond, mégis álladóan a részérdekek követőinek támadása alatt állnak. Ha tudná, hogy milyen körmönfont, de kegyetlen módszerekkel lépnek fel a részérdekek bárói a sajtóban is azok ellen, akik az egész életüket tették fel arra, hogy legalább keresik és megpróbálják felmutatni az igazságot. Ha tudná, hogy egyre inkább szürke sajtómunkások, valamint a részérdekek kiszolgálásából élő sajtósok nyomják le, szorítják vissza őket. És ha tudná, hogy eleve sok médiafogyasztó sem tud különbséget tenni aközött, hogy egy újságíró állást foglal-e valamilyen politikai-gazdasági oldalon, és valamelyi oldallal szemben, vagy épphogy bármelyik oldal kegyei helyett az igazságot keresi. Ha tudná, hogy ezt a lényeges különbséget többnyire egyszerűen nem látják és nem értik maguk a médiafogyasztók, az olvasók, a nézők, a hallgatók tömegei sem. Ha a pápa tudná, hogy milyen abszurd képlet: például a saját egyházának hívei is nagyon egyetértenek vele abban is, amit most üzent, legalábbis elvben, aztán a gyakorlatban fogyasztják is tovább azt, amivel kapcsolatban épphogy a figyelmüket akarta felhívni. Ha tudná, hogy ugyanazokon a globális és lokális médiacsatornákon eljut az ő üzenete is az emberekhez, a média romló helyzetéről, arról, hogy az igazságot kereső belső harcok vesztésre állnak, és ugyanezen csatornákon ügyesen folytatódik is a részérdekek szolgálatában állók menetelése is. Ha tudná, hogy például Európa ezen felén az 1989-et követő időszakban, úgy körülbelül tíz-tizenöt évig volt igazán szabad és ismét fellélegző a sajtó majd pár szabad lélegzetvétel után egy az addiginál komplexebb betegség támadta meg a légzőszerveit is, és akadályozza a szabad légzését mindinkább: azok, akik nem elsősorban az igazság, hanem a részérdekek szolgálatában állnak. Ha tudná, hogy akik csak tiszta levegőt tudnak belélegezni, ráadásul azt képzelik, hogy a légtisztítás a hivatásuk, feladatuk, és ez a jó mindenkinek is, hiszen közjó, meg ilyenek, azokat egy ideje hogy fojtogatják ismét, és azok hogy fuldokolnak.

De végülis pont tudja. Épp azért mondta. Akik viszont nem tudják, legalábbis többségükben (hiszen nem is várható el tőlük, hogy abba igyekezzenek belelátni, amit szabadidejük egyik kitöltésére használnak vagy mégis, hiszen az ember, a polgár minimális feladata, akármije, izéje, hogy próbáljon nyitott szemmel élni, hiszen főként neki magának jó az, utána meg az egész társadalomnak; na ez is ambivalens ügy, oké), azok a médiafogyasztók. Azért médiafogyasztók. Ők végülis alapvető részei ennek a képletnek, és nagyszerűen is teljesítik a feladatukat: fogyasztják, amit eléjük tesznek. Akik pedig eléjük teszik, azoknak ezúttal a pápa megfogalmazása, vészharang-kongatása szerint tehát, de amúgyis – "a feladatuk az, hogy elsősorban az igazság és ne pedig részérdekek szolgálatában álljanak."

Hm: hányan és hányan vannak ez utóbbi megszólítottak között, vagyis a sajtóban dolgozók és ott döntéseket hozók soraiban, akik hallják ezt, úgy távolról egyet is értenek vele, tudják, hogy igaza van, emiatt kicsit lelkiismeret-furdalásuk is van talán, hirtelen egy pillanatra oda is fordulnának, de aztán mégsem mert aztán mennek is vissza dolgozni, egyből mit sem törődve azzal, hogy az igazság és ne pedig részérdekek szolgálatában álljanak.

Sőt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr468231290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása