Blogosz

MESE NINCS.

Összeolvadás: most hogyan szavazzak?

2015. április 16. 13:22 - BlogoszEditor

Tart már a helyi népszavazási kampány - Nagyvárad és Szentmárton fúzióját akarja ugyanis a két önkormányzat (az előbbi ötlete nyomán). Május 10-én szavazhat az összeolvadásról, aki egyáltalán elmegy voksolni. Egyre többen és többen kérdik: "Én akkor igennel vagy nemmel szavazzak? És egyáltalán menjek el, vagy maradjak távol?" (Persze azt is egyre többen kérdik, hogy "Mi van már megint?", nekik ott van az eddigi pár sor, tájékoztatásul.)  Szerencsére azért nem mindenki tőlem kérdi, ám elmondom a saját, egyszerű levezetésemet.

Nos, a jelen esetben egyszerűen nem tudok rájönni, konkrétan milyen cseles kis érdekek és húzások állnak a háttérben, mi a fúziót kiötlők és szorgalmazók igazi motivációja. Mert, hogy nem az a sok meskete, ami a kampányhirdetményeken szerepel, az ugye nyilvánvaló. (Aki szerint dehogy nyilvánvaló, sőt, a közjó az igazi motiváció, meg ilyesmi, az szerintem ne is olvassa tovább, menjen el, voksoljon igennel, és kellemes életet, minden esetben ideális választópolgárként.)

Sok esetben tudni lehet, más esetekben előbb-utóbb kiderül, megint más választásokkor összerakható, hogy mi az ábra. Itt azonban túl halvány gyanúim, elképzeléseim vannak csupán (némi uniós pénzek könnyebb eltérítésétől esetleg más gazdasági előnyszerzésekig), konkrét infó meg ezúttal (még?) nem futott be. Szóval: nem tudok rájönni, igazából mi van - tehát nem szavazok sem igennel, sem nemmel olyasmire, ami nem világos. Továbbá: évtizedes tapasztalatok, valamint a józan ész szerint is valami akkor is van a háttérben, ha én speciel nem látom, hiszen mindig van - tehát ha nem bukik ki onnan, akkor igennel már duplán semmiképp. Ismét tovább: ott van még az, hogy az összeolvadással mellesleg csökkenne a magyarság nagyváradi részaránya. (Igen, csak mellesleg, mert ezúttal a voksolás kezdeményezőinek sincs ilyen szándéka, más lehet a homályban, ez csak kollaterális.) Az a részarány csökkenne, amit ugyan eddig is főleg mindenféle etnobizniszes húzásra használtak, de ennek ellenére csak ne csökkenjen - tehét triplán nem szavazok igennel. (Nem azt akarom, hogy a nemleges voksok győzedelmeskedjenek, hanem - egyszerűen és eleve efölötti módon - ez az egész ügy nem oké, úgyhogy egyszerűen eltolom magamtól, nem foglalok állást.)

Minderre jön még a népszavazások szokásos dilemmája. Legalábbis azon referendumoké, amelyeken az igenlő voksot kizárta az ember. Hogy ha elmegyek és ugyan nemmel szavazok, ám az érvényességi küszöb összejön (az én részvételem révén is), és közben az igenek győznek, így a voksolás érvényes eredményt hoz - versus ha el sem megyek, és ezzel csökkentem az érvényességi küszöb elérésének lehetőségét, igaz, a nemleges voksok számát is. Nos, jelen esetben a dilemma hamar megoldódik. Ugyanis ha eleve eltolom magamtól ezt az ügyet, mert eleve nem tiszta itt valami, akkor az a logikus, hogy távol maradok eleve a népszavazástól is, nem pedig elmegyek és nemmel szavazok. Kész is.

Azt hiszem, jó eséllyel szép idő lesz akkor már. Kellemes május 10-ét, előre is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr257373030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása