Blogosz

MESE NINCS.

Focilabda-szobor (nem az) Várad felett

2024. március 18. 19:28 - BlogoszEditor

Felkerült a hatalmas focilabda az állványzat tetejére. De tényleg olyan a mintázata az új, nagyobbik meteorológiai radarállomás gömbjének, ami Nagyvárad fölött magasodik. És nem azért, mert idén nyáron lesz labdarúgó-világbajnokság, hanem csak.

olk.jpgEzzel az új, az eddiginél magasabb meteorológiai radarállomás építésének leglátványosabb része befejeződött. Ám van még idő is - jövő ilyenkor jár le az építkezés két évben megszabott határideje -, meg tennivaló is, mivel a kiegészítő berendezéseket most szerelik a dombtetőn, valamint a környék rendezése is hátravan még. A lenti videó elején a 2023. november 23-i állapotok láthatóak, a folytatásában pedig a maiak, vagyis a 2024 március 18-i.

Hogy egészen pontosan mi ez? Konkrét adatokkal és infókkal itt írtam erről. A lényeg, hogy az eddiginél magasabb meteorológiai radarállomást építenek. Az Országos Meteorológiai Intézet a megrendelő, a tervező és a kivitelező cég is bukaresti. Az egész 3,3 millió lejbe kerül. Az új radarállomás építése 2020 óta volt tervben, a régit pedig korszerűsítik, hogy analóg rendszer helyett digitálisban működjön. Összesen hét ilyen új berendezést vettek, európai uniós támogatásból. Ezek egyike került Váradra.

A fotón látható méretű ládákban hozták a berendezést védő úgynevezett radome (radar dome), vagyis a focilabda mintázatú radarantenna-burkolat elemeit. Ez a (majdnem) gömb éppen az időjárási viszontagságoktól védi az időjárást vizsgáló radart.

A burkolat kínai gyártmány, azt pedig nem tudom, maga a radar hol készült. (A "labda" kínai voltát is a ládákon lévő címkékről állapítottam meg.) 

Kezdetben az a hivatalos, ám téves információ látott napvilágot, hogy egy ilyen radarállomás 15-20 ezer euróba kerül, ám valójában ötmillió euró az ára, a berendezésekkel és a toronnyal együtt. Ugyanezen a helyszínen villámokat detektáló és elemző állomást is felszerelnek, ennek az ára félmillió euró.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr7918356951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása