Blogosz

MESE NINCS.

Úgy hallom, jobb itt, Váradon, mint gondoltam – és tovább javul

2023. január 18. 21:28 - BlogoszEditor

Hülyeségnek véltem mindig is – egészen máig – azt az önfényezést, amit Nagyvárad kapcsán nyom az önkormányzat. Hülyeségnek azért, mert alaptalannak tűnik. Persze fontos dolog a branding, a város saját úgymond márkájának építgetése, de jelen esetben szinte teljesen üres melldöngetésnek tűnt.

Sokfelé közismert már – így tehát hatása mégis van –, hogy Várad mindenféle szavazásokon, rangsorokban az elsők között szokott végezni újabban: mint idegenforgalmi célpont, mint fejlődési potenciállal bíró település, de úgy is, mint szép város. Mindezeket állandóan hangoztatja is az önkormányzat. Arról a városvezetésről van szó egyébként, amelyről változatlanul állítom, hogy a jelenleg rendelkezésre álló kínálatból a legtűrhetőbb, ennél a PNL-s irányításnál csak rosszabb és kártékonyabb kerülhetne hatalomra a többi párt közül. Ám az ő részükről is megalapozatlan, átlátszó, gyenge és eléggé idegesítő hablatynak tűnt a város ilyen reklámozása. Látok ugyan én is fejlődést, sőt, mostanában folyamatosan, ugyanakkor tény, hogy a román-magyar határ mellett lévő településünk leginkább tranzitváros, így nem nagyon értem, hogy miért vonzana túl sok turistát, miért lenne olyan érdekes célpont, ami az ilyen szavazások, rangsorok felső traktusába repíti. Hiszen van ugyan egész jól felújított vár, de az a legtöbb városban is van, létezik sétálóutca, mint máshol is, ráadásul a főtér felújítását elszúrták, nappal már látszik hogy megy is tönkre, éjjel meg tök sötét, az art nouveau regionális fővárosaként is emlegetett Várad történelmi épületeinek homlokzatait ugyan felújítják, néha egészen szépre sikerül, de a homlokzat mögötti részek változatlanul elhanyagoltak, így az egész leginkább díszletre hasonlít, múzeumaink is vannak, de azokban számottevő kiállítási anyag alig, az éjszakai élet pedig épp csak néhány szórakozóhelyre korlátozódik. Szóval nem hiszem, hogy özönlenének ide a látogatók.

Csodálom is, hogy sok a szálloda, és az utóbbi időben egyre több az olyan lakrész, amit kifejezetten turisták elszállásolására alakítanak ki, hirdetnek meg. De hol vannak ezek a turisták? Túl sokukat nem látom, úgyhogy azt hinném, az ingatlanok ilyen célra való profilálása leginkább valami pénzmosás.

Nos, ezt az egészet rosszul hiszem. Az utóbbi napokban ugyanis számos ingatlanos cég vezetőjével, közvetítőjével, ügynökével beszéltem, márpedig ők eléggé relevánsnak számítanak e témakörben, és egész más megvilágításba helyezték az egészet.

o.jpg

Onnan indult az egész, hogy egy legfelső emeleti szép kis lakásban két ingatlanközvetítővel épp a szép kilátást csodáltam, majd megjegyeztem, hogy ott, arra az üres területre épül hamarosan a város második aquaparkja. Úgyhogy már nem lesz olyan szép ez a kilátás. Mint hallom tőlük, ez megdobja viszont a környező ingatlanok árát. És innen már egyenesben voltunk e témában. Mindannyian azt mondják, hogy virágzik jelenleg az idegenforgalom Nagyváradon, és lényegében a gazdaság is. Néhány napja magam is találkoztam egy olyan ingatlanfejlesztővel, aki megmutatott egy lakást, amit éppen berendez, és azt mondta, egy hónapon belül teljesen kész, ha pedig utána néhány hét alatt megveszem én, vagy bárki más, jó, de ha nem, akkor turisták számára kiadható lakásként fogja működtetni a továbbiakban, és egyből meg is hirdeti e célra. Szóval akkor sem értettem teljesen, mi ez, és hol lehet ebben a trükk. A közvetítők szerint sehol, hanem valóban ennyire pörög most ez az üzletág. Tény, hogy én is ismerek olyat, akinek a központi fekvésű lakása állítólag ilyesmiből termel pénzt, de sosem vettem ezt komolyan, továbbá tényleg egyre több olyan hirdetést is látni mindenfelé, amelyekben nem eladásra, hanem idegenforgalmi szállás nyújtására hirdetnek lakrészeket. Illusztrációként épp csak egy, a mai ingatlanhirdetések közül:

yyyyyy.jpg

A dolog nyitja beszélgetőpartnereim szerint az, hogy bár igaz az is amit én felsoroltam, közben nagyon működik a város art nouveau-, valamit szecessziós kincsestárként való reklámozása. Állítják, hogy ennek tényleg híre ment, és özönlenek ide az erre kíváncsiak, egyelőre többnyire belföldről. A másik óriási vonzerő a Félixfürdő, valamint a mellette lévő Püspökfürdő, sokan kifejezetten ott akarják tölteni a szabadságukat, és közülük rengetegen itt, a városban keresnek szállást, és akkor már persze magát Váradot is megnézik.

Emellett ezek az ingatlanosok azt detektálják, hogy gazdaságilag is valóban fejlődik a város. Közülük többen egyenesen Kolozsvárról költöztek ide. Azt mondják, a kincses város közismert sikertörténete annyira túlpörgött, hogy szerintük Kolozsvár már túlzsúfolt és nehezen élhető, miközben Várad lassan beéri, de még nyugodtabb és élhetőbb. Becslésük szerint körülbelül tíz év múlva Várad lesz a következő Kolozsvár. Szóval itt tartunk. Gondoltam, szólok. Azt is megsúgták, hogy a Váradon a közeljövőben nagyobb külföldi vállalatok által létesítendő gyárak már most ezreket vonzanak ide. Ők ezt onnan tudják, hogy ezek az ezrek lakásokat keresnek jelenleg a városban, ugyanis a munkahelyek miatt érkezve itt akarnak letelepedni - ez pedig sokadik löketet adhat a település gazdasági kibontakozásának is.

A szóban forgó ingatlanközvetítők közül többen egyenesen Kolozsvárról költöztek ide. Azt mondják, a kincses város közismert sikertörténete annyira túlpörgött, hogy szerintük Kolozsvár már túlzsúfolt és nehezen élhető, miközben Várad lassan beéri, de még nyugodtabb és élhetőbb. Becslésük szerint körülbelül tíz év múlva Várad lesz a következő Kolozsvár. Szóval itt tartunk. Gondoltam, szólok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr218029330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása