Blogosz

MESE NINCS.

Hm, hm, hmm...

2023. július 08. 16:26 - BlogoszEditor

Hat darab hatalmas raffiazsák, amiket az egész udvar rendbetétele során telepakoltam összelapátolt földdel, és így már ólomsúlyú lett mind, legalább kilencven kilósak lehetnek, egyenként. Most mit csináljak ezekkel?

Mozdítani is alig lehet őket, bár jó erőben vagyok, úgyhogy vonszolni végül is tudom. Csak hát hova húzogassam? Úgyhogy e-mailben megkerestem itt a nagyváradi köztisztasági vállalatot (RER), és megkérdeztem tőlük, van-e olyan szolgáltatásuk, hogy elszállítják például az ilyen hulladékot, és ha igen, ingyenes-e, ha nem ingyenes, mennyibe kerül. Azt válaszolták, hogy majd konkrétan válaszolni fognak. De azóta sem válaszoltak. Hm.

Aztán újra írtam nekik, hogy még mindig nem kaptam választ. De arra sem válaszoltak. Hm.

Hanem mindenféle bejelentkezés nélkül egyszer csak becsengetett hozzám, itthon a vállalat egyszerre két területi felelőse is. Kérdezték, hogy mi a panaszom. Mondom, semmi, hanem azt szeretném tudni, amit kérdeztem mailen. Erre megnézték a cuccot, és azt mondták, csak pénzért tudják elszállítani – de közben azt is mondták, hogy végül is elvileg ingyenes lenne, de aztán azt is hozzátették, hogy mégiscsak illene valamit adnom a munkásoknak, sőt, meg is jelölték, hogy személyenként vagy harminc lejt kívánna meg az a fura illendőség, mert ők hívnak ide vagy hat embert, de most, rögtön, meg egy markológépet is hozatnak. Hm.

Mondom, én nem tartok itthon készpénzt egyáltalán – erre egyikük felajánlja, hogy most azonnal bevisz az első bankautomatáig, a szolgálati autójával, és vissza is hoz, csak vegyek ki pénzt. Hm.

Így is tett. A visszaúton meg már megkér, hogy a munkásoknak ne adjak semmit, adjam oda neki most az egészet, hiszen a munkások „úgyis csak a munkájukat végzik”, meg „mindenféle romák, akik majd cirkuszolni fognak, de nem szabad velük szóba állni, egyáltalán”. Hm.

És megadja a számát, hogy ha bármikor van valami, akkor így, stikában el tudja intézni, ha felhívom. Hm.

Mesélem neki, hogy egyébként nem kaptam választ e-mailen az ügyfélszolgálattól – azt mondja, „hát azt csak ügyfélszolgálat, az ott dolgozó nem tud ilyenekre választ adni az ügyfeleknek, nem tud az semmit”. Hm.

gjgj.jpgMire visszaérünk a bankautomatától, tényleg bent van az udvaron a markológép (olyan, mint a képen, de az mindegy), bejött mindenki, úgy, hogy nem voltam itthon. Hm.

Sőt, ekkorára a munkások telerakták a markolóizéjét a nehéz cuccokkal, majd kitolat, és beleönti az egészet egy traktor húzta, óriási utánfutóba, ami már tele van mindenféle más szeméttel – mint kiderül, ők mindannyian éppen erre jártak, ebben a térségben voltak, úgyhogy az egyik területi felelős gondolta, csinál még egy kis mellékjövedelmet magának ezen a lakcímen is. Hm.

A másikuk egyébként már az egésznek az elején épp csak megnézte, mi a meló, és el is köszönt, elment - távozóban pedig a leglényegesebb mondatot mondta:

„Hogyha az ilyesmi ki van téve mondjuk valahova az utcára, kötelesek vagyunk ingyen elvinni, a város területén bárhonnan, utasításunk van ugyanis az önkormányzattól, hogy semmi közterületre rakott hulladékot ne hagyjunk ott”.

Hmm.

Úgyhogy tessék, újabb közszolgálati anyagomat látták: ha itt, Nagyváradon egyszerűen kiraknak mindenféle ilyesmit közterületre, azt a saját területi felelősük szerint a RER-nek neki kötelező elvinnie. Mégpedig ingyen. És minden további nélkül. Szóval nem kel őket a lakcímre kihívni, mert akkor ugyanez pénzbe kerül, mégpedig feketén. Hmmm.

Ez is milyen már, hogy az önkormányzat jó szándékból kötelezte a RER-t arra, hogy minden közterületre rakott hulladékot szállítson el, azért, hogy ne legyen koszos a város, ám maga a vállalat a tipikusan romániai, korrupciós gyakorlata révén lényegében arra ösztökéli a lakosságot, hogy közterületre vonszoljunk ki minden hulladékot. Hmmmmm.

(Epliógus

Most, az egésznek a végén megnéztem a honlapjukon: ott az áll, az ilyesmit előzetes szerződéskötés után elszállítják, pénzért - és persze tilos bármilyen hulladékot közterületre lerakni, ott tárolni, azért büntetés jár, de persze csak akkor büntethető, ha az illetőt azonosítják, amit sajnos eléggé ritkán sikerül.. Ami amúgy nem ellentmondás, mert persze, hogy tilos, meg büntetendő, az önkormányzat meg ezzel párhuzamosan azért kötelezi a RER-t a közterületre tett hulladék elszállítására, hogy mége legyen szemetes a város, ha mégis megszegné valaki a szabályt. És van még az a lehetőség, hogy kisebb mennyiségű – ám lényegében bármilyen fajta – hulladékot magánszemély saját maga elszállíthat a RER Thurzó Sándor utcai lerakóhelyére, és térítésmentesen ott hagyhatja.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr9318162702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása