Blogosz

MESE NINCS.

Mi az az izé, ami most épül Várad felett?

2023. november 23. 20:35 - BlogoszEditor

Ha felfigyelt még valaki arra, hogy pár napja valami épül a legmagasabb nagyváradi domb tetején, és ha eltűnődött rajta, mi készül ott, tessék, itt a válasz: ugyanaz, ami mellette van, csak nagyobb.

Felmentem oda, megnézni és megtudakolni, miről van szó. Odafent egy mérnök dolgozik, és vagy hat munkás. A mérnök elmondta: új, az eddiginél magasabb meteorológiai radarállomást építenek. Az Országos Meteorológiai Intézet a megrendelő. A képeken látható kisebbik torony, ami a leendő új mellett van, ugyanolyan rendeltetésű, csak régebbi. Ezt a régebbit 2020-ban jártam be, erről külön videó és számos infó ebben a blogbejegyzésemben található. Ugyanebben a bejegyzésben részletezem azt is, hogyan működnek az ilyen létesítmények, így a most épülő is.

Most megtaláltam az új meteorológiai radarállomás dokumentumait, neten. A nagyváradi önkormányzat idén március 9-én adta ki az építési engedélyt, 3390304, vagyis 3,3 millió lej összértékű munkálat elvégzésére. Egyúttal a régi tornyot kiszolgáló melléképületeket lebontották, sőt, már elkerítve sincs, mert a kerítést is teljesen eltüntették. Az építéssel 24 hónap alatt kell végezniük. Ám ahogy jelenleg kinéz, sokkal hamarabb fognak.

Az új radarállomás építése 2020 óta volt tervben. Még akkor jelentette be az Országos Meteorológiai Intézet vezetője, Nagyváradon, hogy az itteni kirendeltség új ilyet kap, a régit pedig korszerűsítik, hogy analóg rendszer helyett digitálisban működjön.

Összesen hét ilyen új berendezést vettek, európai uniós támogatásból. Ezek egyike kerül most Váradra. Egy ilyen radar 15-20 ezer euróba kerül. Frissítés: azóta kiderült, hogy ez a hivatalos adat téves, valójában egy ilyen radarállomás ötmillió euróba kerül.

Egyébként létrehozatal alatt áll az Európai Regionális Agrometeorológiai Központ, amelynek székhelye Bukarestben lesz. Ezzel összefüggésben öt új meteorológiai állomást hoznak létre Bihar megyében, konkrétan kettőt Várad mellett, egyet-egyet pedig Pusztahollód, Nagybáród, illetve Margitta térségében.

Ez pedig, itt, lennebb az, amelyik a régi mellé épül most, Nagyváradon.

1_2.png
nevtgvelen.jpg
kyt.png
hgm.png
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr5218265789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása