Blogosz

MESE NINCS.

Mi van már a 10 helyett 15 évig érvényes jogsikkal? Utánanéztem: sajnos a szokásos

2024. április 04. 21:37 - BlogoszEditor

Itt jeleztem már, bő egy hónappal ezelőtt, hogy a tervek szerint hamarosan meg fogják hosszabbítani a gépjármű-vezetői jogosítványok érvényességét: az eddigi tíz év helyett tizenöt évig lesznek érvényesek (AM, Al, A2, A, B, Bl és BE kategóriák esetében), míg a hetven évnél idősebbek jogosítványának érvényességét egyenesen csökkentik. Azóta is várom.

Az enyém például épp a múlt hónapban járt le, és már készen van minden szükséges irat – csak arra várok, hogy elfogadják és kihirdessék a tervezet jogszabályt, mert ha előtte újíttatom meg, akkor tíz éves érvényességűt kapok most is, ha viszont esetleg meglesz a tervezett törvény, akkor tizenöt évig érvényeset.

Hetek óta azonban semmi hír erről, úgyhogy még jobban utánanéztem, mi van már. Hát az, hogy a politikai játszmák ebbe is bezavarnak, főleg, hogy számos választás is jön.

mfh.jpgMegkerestem, ki volt az a parlamenti képviselő, aki benyújtotta a szóban forgó törvénymódosító javaslatot, és elvettem vele a kapcsolatot, hogy közvetlenül ő mondja el, hogy áll az ügy. A bákói Cristian Paul Ichim (a képen) volt a kezdeményező, aki a Képviselőház tagja, és annak idején az USR-PLUS jelöltjeként jutott be a törvényhozásba, de ma már függetlenként van ott, mivel közben átiratkozott a parlamenti képviselettel nem bíró, Dacian Cioloș-féle REPER nevű pártba. Cristian Paul Ichimtől azt kérdeztem, pontosan milyen stádiumban van a jogosítványok érvényességének meghosszabbítását célzó javaslata. Illetve mivel ellenzéki politikusként nyújtotta azt be, gyanús, hogy a kormányoldal akár el is szabotálhatja a kezdeményezés megvitatását és/vagy elfogadását, blokkolva a javaslatot, a hivatalos eljárás bármelyik szakaszában, azért, hogy a közelgő sokféle választáson e téma rendezésével se tudjon kampányolni a REPER. És Ichim nem is tartja ezt elképzelhetetlennek. A válaszának lényege:

a kezdeményezés valóban átment már a Szenátuson, "most a Képviselőház szakbizottságai előtt van. Még nincs blokkolva, a következő hetekben látjuk meg, mi lesz".

Ha így áll a dolog, arra is rákérdeztem, mit javasol annak a több tízezer várakozónak, akiknek mostanában járt le a jogosítványuk, és megpróbálják kivárni a hosszabb érvényességet garantáló esetleges jogszabályt. Várjanak, vagy ne? Főleg, hogy a mostani törvényhozás mandátuma nemsokára véget ér, és ha nem megy át hamar ezt a javaslat, akkor már csak a választások utáni újnak kerülhet a napirendjére, ha egyáltalán akkor még fog. Erre a kezdeményező ezt mondta:

"Remélem, még ezen a parlamenti ülésszakon el fogjuk fogadni. A gyakorlatba ültetése elhúzódhat az év végéig. De szóval a következő hetekben dől el minden, meglátjuk, adódnak-e blokkolási kísérletek".

Tehát sok jót nem jelent e témában sem, hogy épp a leghaladóbb, de ellenzékben lévő, sőt, még az ellenzéken belül is kicsinek számító tömörülés képviselője kezdeményezte ezt a törvénymódosítást, hiszen a hatalmon lévő, gólemszerű PSD-PNL-koalíció, amelyet sok mindenben az RMDSZ is támogat, így a saját kénye-kedve szerint jár majd el e témában is. És persze egyáltalán nem a polgárok érdekeit tartva leginkább szem előtt. Hanem a politikai ellenfeleinek kiszorítását, a hatalmi játszmákat – mindig, de most, választások előtt meg főleg. Így ha akarják, átsegítik a gépjármű-vezetői jogosítványok érvényességének tizenöt évre való meghosszabbításáról szóló kezdeményezést, és majd villognak vele ők is, ha akarják, elkaszálják.

Hogy mit tegyünk tehát a konkrét témában? Akinek nagyon fontos a jogsi, újíttassa meg most, és akkor tíz évre kapja meg. Akinek viszont csak közepesen, vagy még kevésbé fontos (például én is ez utóbbi vagyok), várjon. Hogy mennyit kell erre várni? Néhány héttől több hónapig bármennyi lehet, az a biztos, hogy ezek az utolsó hónapjai ennek a törvényhozásnak, mert – a jelenlegi állás szerint december elején – újat választunk, szóval ez a parlament ezúttal már nem fogja tudni jövő évig, vagy még tovább tologatni ezt az ügyet sem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr2318372767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása