Blogosz

MESE NINCS.

Hoppá

2012. június 20. 18:58 - BlogoszEditor

 

Premier: letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy vezető politikust Romániában. Adrian Năstase a sok korrupciós ügye közül az egyikben kapta az előbb az ítéletet, a többi hasonló ügyében már régebben felmentették.

Valahogy nem tudom elhinni, hogy börtönbe vonul. Annyiszor volt alkalmam személyesen is látni ezt a maffiózót is, rendezvényeken, sajtótájékoztatókon - aki szerencsétlenségére ráadásul valahogy úgy van összerakva, hogy még le is rí róla: "weh, én érinthetetlen vagyok". Szóval alig jön, hogy komolyan vegyem ezt, mind az ugrik be, hogy ez Románia, majd valahogy megoldja ezt is. Ő is. Biztos vagyok benne, hogy vagy nem fog semmit leülni a büntetéséből, vagy nem az egészet.

Ám most még komolynak tűnik a dolog. Magamat hiába csípkedem, ez is azt mutatja, hogy ez valóság. Épp ezért meg is böktem az előbb Năstasét a Facebookon.

De úgy látszik, nem ér rá, mivel ezt írja vissza a rendszer:

bokes.jpg

Ja, és ha már az adatlapjánál tartunk: megmutatom külön a borítóképét is. "Şantaj şi Minciună". Azaz "Zsarolás és Hazugság". Nagyszerűen jellemezte magát három szóban, gratula.

Copy of santaj.jpg

 

De ne! Abban senki ne reménykedjék, hogy Năstase premier voltán túl esetleg precedens is lesz. Ne gondoljuk, hogy megérdemelt utat nyit majd a cellák felé több ezer társának, a PSD-től és a PNL-től az RMDSZ-en át a PD-L-ig. Ugyan!

Hiszen ha felmerül a kérdés, hogy a romániai igazságszolgáltatás korrupt-e és politikai befolyásoltság alatt áll-e, akkor a válasz egyértelmű igen. Maga Năstase is emlegette különben néhány napja, hogy "a romániai igazságszolgáltatás korrupt és politikai befolyásoltság alatt áll".

Hát persze. Igaza van. Ezért úszhatta meg ő is csupán két évvel.

Vagy nézzük azt az oldalát, hogy egyáltalán kapott két évet - a sok közül egyetlen korrupciós ügyében, több mint három év huzavona után? Jó. Aha. Van az úgy, hogy ha a közös erővel kézi vezérlésre átállított, lealjasított, eszközként használt rendszer vezetése egyszercsak kikerül a kezedből, s másnak a kezébe kerül, akkor ellened fordítható. Rövidebb definícióval: amire te használtad, arra használja aztán más is. Még rövidebb meghatározással: politika.

------

Frissítés

No, mondtam, hogy ki fog találni valamit. Az van most, hogy amikor a rendőrök elmentek érte a lakására, Adrian Năstase úgymond megpróbált öngyilkos lenni. Úgyhogy nem a rendőrség vitte el, s nem a börtönbe, hanem a mentő, a kórházba. A legtöbb bűnöző valami kórházi menedéket szokott keresni amúgyis. S most jöhet a kezelés, az erre való hivatkozás az igazságszolgáltatás előtt, ennek a maffiózónak médiában való viktimizálása, meg az együttérzés a közvélemény szappanopera-függő szegmense, azaz a butább tévénézők részéről.

Ráadásul Năstase úgy akart "öngyilkos lenni", hogy nyakon lőtte magát. Nehogy belehaljon a végén. Továbbá a mentők úgy szállították el, hogy a nyaka köré egy sál volt tekerve, nem higiénikus kötés. Intubálva sem volt. És öntudatánál volt, ám fájdalomnak nyoma sem látszott rajta.

Úgyhogy szánalmas ez az újabb fejezete is ennek a komédiának. Năstase "öngyilkos akart lenni" - de úgy és azért, hogy nehogy valami baja essen. Megszokta, hogy nem eshet baja.

Áh, egyébként még annyit: a fegyvereit engedéllyel tartja. Vadász is ugyanis, továbbá az ágazattal foglalkozó AJVPS vezetője is volt egy időben, ahol szintén gyanús ügyleteket bonyolított.

És még valami. Játsszuk el azt is, hogy mondjuk komoly volt a szándéka. Nos, ebben az esetben sem bonyolult az ügy: ha valaki éveken át tartó fehérgalléros bűncselekmény-sorozatok után egy ehhez képest enyhe ítélet helyett az öngyilkosságot választja, az sem mossa tisztára. Az a saját döntése, kvázi magánügye. Súlyos ügy, tragikus, de magánügy akkor is. A közügyön, a politikusként és állami vezetőként elkövetett visszaélésein ugyanis nem változtat az sem, ha tényleg nem mer szembenézni a büntetéssel.

Szóval a fegyvere megint visszafelé sült el. És nem annyira őt sebezte meg, mint a rekeszizmainkat. Ezen már nem lehet tisztán nevetni. Ez már beteg dolog. És ez az ember vezette egy darabig ezt az országot, na meg a PSD-t. És az ő növendéke Victor Ponta, aki most vezeti mindkettőt... Na bumm!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr704601178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása