Blogosz

MESE NINCS.

A saját reklámzászlóink - a saját bajaink elé húzott függönyök

2015. december 01. 12:44 - BlogoszEditor

December elsején sok magyar szemét. Szúrja a román nemzeti ünnep alkalmából való zászlózás is. Pedig ez nyilván rövidlátásra vall, ha nem inkább vakságra. Hiszen azt bezzeg nem látjuk meg ilyen könnyen, hogy minket a mieink milyen könnyen vezetnek félre a mi zászlóinkkal, a mi lobogóink alatt. Ezzel kapcsolatban ma, december 1-én, a román nemzeti ünnepen egy olyan jelenségre szeretném felhívni a figyelmet, ami még sokkal közelebb is van hozzánk, mint mások zászlói, és azoknak a köpködése.

Arról van szó, hogy épp a román bíróság épp múlt pénteken kvázi ismét reklámzászlónak minősítette a székely zászlót. Ami egyrészt csakhogy másrészt ez a zászló valóban az is. Annyi a különbség, hogy nem hivatalos besorolását tekintve reklámzászló. Hanem sokkal sokrétűbb, implicite sokkal károsabb vonatkozásokban. Nézzük, miért.

(Ebben a bekezdésben hamar pár szó az unalmas, de konkrét bírósági háttérről, aztán jön a lényeg, szóval bírják ki ezt a bekezdést.) A Bihar megyei törvényszék a reklámzászlókra vonatkozó jogszabály alapján helybenhagyta azt a döntést, amely alapján ezúttal Tőkés Lászlót szólította fel a váradi önkormányzat, hogy távolítsa el a váradi EP-irodája erkélyéről a korábban kitűzött székely zászlót  amelyet a hatóság engedély nélkül kitűzött reklámzászlónak tekintett. Volt már hasonló eset: tavaly októberben Marosvásárhelyen hozott amúgy megengedő jellegű döntést az ottani bíróság, amikor eltörölte azt a bírságot, amelyet a marosvásárhelyi rendőrség az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT) rótt ki a reklámzászlónak minősített székely zászló kitűzése miatt, de azért a bíróság bírság helyett megrovást adott. Az EMNT fellebbezett, mert szerintük ezáltal a székely zászló még így is reklámzászlónak van minősítve.

Nos, látnunk kell, hogy valóban az is: igenis reklámzászló. Az egy dolog, hogy a román hatóságok akadályozzák az akármilyen lobogók szabad kitűzését, ami rossz  és ugyanide sorolható az is, hogy a román pártok meg eszköznek, kampánytémának használják az ilyen ügyeket is. De nézzük most a saját perspektívánkból is a dolgot, a mi oldalunkról. És ugyancsak hasonlót fogunk látni. Hiszen ebben a játékban épphogy benne vannak a magyar szervezetek is. Már miért ne mennének bele ilyen primitív zálszlós manipulációba a román pártok, amikor a magyarok is ezt művelik, ráadásul az ilyen témák mindig, bárhol mindkét oldalnak csak hasznot hajtanak? Mindkét oldal szavazói nagy sikerrel és jó eredménnyel etethetőek ilyen szimbolikus hókuszpókuszok révén. És közben konkrét ügyek rendezésének hiánya, a passzivitás és a látszatpolitizálás is nagyszerűen elfedhető ilyen lobogókkal. Az ilyen jelképes ügyek sokrétűen pompás eszközei a politikumnak: jók tehát figyelemfelkeltésre, tömegek feltüzelésére, a valós cselekvés, és a lényeges törekvések képviselete elszabotálásának leplezésére, ráadásul önviktimizálásra is, a hatóságokkal való konfliktuskeresésre és -találásra, hogy aztán az ilyen, valójában ártratlan és lényegtelen konfliktusokat meglovagolva még hős küzdő erő szerepében is tetszeleghessenek, ami szintén nekik hajt hasznot. Plusz mindez olcsó is: holmi zászlóügyek fillérekből kihozhatóak, nemhogy a szavazókra, de még a szavazók manipulációjára sem kell sokat áldozni, és ezek hátterében tökéletesen mehet a valós pénzeket mozgató élősködés.

szekely_zaszlo452347254725.jpgA székely zászlóról (amit a képen épp varrnak, fotó: Haáz Sándor/MTI) még tudni kell, hogy mai formájában nem valami ősi jelkép, hanem most, a 21. században készült. Régi szimbolisztika alapján ugyan, de 2004-ben fogadta el a Székely Nemzeti Tanács. (Sőt, a kommunista diktatúra idején volt egy másik, ugyancsak akkoriban kitalált "székely zászló", amit a kommunisták ötlöttek ki, és ugyanolyan kamu volt, mint a Maros Magyar Autonóm Tartomány nevű kommunista látszatautonómiával bíró terület, ami számára összetákolták. Szóval lám, mekkora egy ribanc rongy tud lenni egy zászló, akár több válzotatban is.) Na, a 2004-ben megalkotott újabb lobogót aztán sürgősen kikapták a székelyek kezéből Tőkésék is, meg az RMDSZ is, és azóta is összevissza lobogtatják, tűzögetik, ha az érdekeik úgy kívánják, hogy legyen egy kis show. Tőkésék a pár éves változattal járnak fel és alá, de lényegében egyhelyben menetelve, az RMDSZ pedig még változtatott is rajta picit, egyes elemeit módosította, és például Hargita megye hivatalos lobogójának szavaztatta meg az ottani tanácsban, és ezzel játsszák a kirakom-levétetem-elpanaszolom-visszateszem-levétetem-értetekvanmindezmagyarok-értetekvanmindezrománok-szavazzatokránk játékot az ottani magyar és román pártok, ahányszor csak kell valamire a hangulatkeltés. (Megjegyzem, már akkor voltak, akik közölték, nem értenek egyet azzal, hogy Hargita megye vezetése, azaz kvázi az RMDSZ kisajátítsa a Székelyföld lobogóját de persze semmit sem értek el a tiltakozásukkal. Annak érdekében meg nem is tiltakoztak, hogy a Tőkés-féle EMNT se sajátítsa már ki. Mert ahhoz az oldalhoz a tiltakozók is eleve közelebb álttak. Így megy ez. Is.) Szóval pártzászlónak használják, pontosabban pártok és politikai érdekcsoportok használják, haszonszerzésre ezt a lobogót azóta is. Sőt, nekem az is gyanús, hogy ezt a zászlót eleve ezért találták ki és készítették el. Eleve reklámzászlónak tehát. Csak persze kifelé nemes jelképnek, szent szövetnek adva el, illetve az elfogadását előrelépésnek kommunikálva másképp nem is tölthetné be a reklámhordozó-szerepét. Tehát amikor a magyar politikusok, pártok kifogásolják, hogy a román hatalom reklámzászlónak minősítve próbálja bevonatni e lobogókat helyenként, azt is látnunk kell, hogy annak alapján, amire épp a magyar politikusok, pártok használják, valóban kifejezetten reklámzászló az.

Hogy mindettől függetlenül szabadon kitűzhetőnek kellene lennie ennek a zászlónak is, az biztos. És hogy amúgy valóban szüksége lenne a Székelyföldnek is egy igazi, tiszta lobogóra, mint külön entitásának egyik kifejezőjére, nem pedig holmi pártok hülyetömeg-fogó eszközére, az is. De, hogy ez a mostani reklámzászló, az is.

Szóval nem árt ezt is látnunk, azaz a saját ügyeinkben is tiszán látnunk, a saját zászlóink között is eligazodnunk, amikor közülünk egyesek épp mások lobogóit gyalázzák nagy garral, vagy fújnak ellenük titokban. Sőt, nemcsak december 1-én kell látnunk, hogy mikor mit takar el egy-egy zászló, és nem a másoké mögé kell elsősorban benéznünk, hanem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr638129700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása