Blogosz

MESE NINCS.

Furcsa, de nem lehetetlen

2017. május 22. 05:16 - BlogoszEditor

Érdekes adalékot hallottam a közelmúlt történetéhez. Stefano Bottoni történész-kutatótól, aki itt tartott előadást. Ő az, aki például az is kiderítette, levéltárazással, hogy Szilágyi Domokos rendszeresen jelentett a román titkosszolgálatnak ( aztán amikor ezt megírtam, akkor néhány szentfazék nekem is ugrott). Szóval nem a most következő az egyetlen meredek, de érdekes megállapítása Bottoninak. Aki nekem hitelesnek tűnik. Ha nem ő mondaná, a következőket, akkor eléggé holdkóros összeesküvés-elméletnek tűnne. Persze az is benne van, hogy az olyan stílusban dolgozó és szerepelő kutatók, mint ő is, szeretnek hangzatos témákban kutatni, és olyan eredményeket felmutatni, amelyekre felkapja a fejét az ember de ezzel semmi baj, és nem szükségszerűen megy a hitelesség rovására.

Mna szóval: a kommunizmus utáni átmenetről tartott előadásában mintegy mellékesen jegyzi meg Bottoni, hogy kutatásai szerint a valóságtól a pályafutása végére már elszakadó Nicolae Ceauşescu bukását azzal is próbálta siettetni a Nyugat, hogy az országnak akkoriban hitelező pénzintézetek révén durva megszorításokra vette rá a vezért, hogy a sanyargatott nép aztán hátha fellázad már ellene. Ez így elsőre tehát inkább valami film leegyszerűsített forgatókönyvének hat de ismétlem, ezt Bottoni mondja, szóval nem valószínű, hogy annyi lenne. Kontextusba is helyezte: az eladósodás például Romániát is érintette az adott korszakban, mivel az akkor valamelyest Nyugaton még szalonképesnek számító diktátor, Nicolae Ceaușescu nemzetközi pénzintézetekkel szerződött le. Később jött csak rá a Nyugat, hogy ezzel siettetheti is a kommunista blokk kinyílásában résztvenni nem hajlandó Ceaușescu bukását. Bottoni szerint ugyanis 1982-től a Nyugat a pénzintézetek révén arra sarkallta Ceaușescut, hogy brutális gazdasági megszorításokat léptessen életbe országában. – Durva, de úgy számolták, hogy annál hamarabb jön a rendszerváltás, minél jobban megszorongatja népét az amúgyis elfogadhatatlanul bekeményítő diktátor. Ráadásul egy szocialista országban ezekről nem tudtak nyíltan beszélni a népnek, Ceaușescu sem tudta elmondani a sajátjának, ahogy például Kádár sem a magáénak – fogalmazott. Persze nem csak ettől bukott meg a rezsim, de ez is segített végül. És hogy milyen bizonyítékok vannak erre? Londonban talált ezt igazoló, korabeli iratokat  tette hozzá. A megszorításokat Ceauşescu be is vezette, erre még én is emlékszem. Ám ismét csak a történész szerint nem volt hogyan kommunikálnia az igazságot egy kommunista diktatúrában, azaz nem mondhatta el, hogy nyugati pénzből van a hitel, és főleg azt nem, hogy ilyen paktumok miatt van senyvedés a nagyszerű kommunizmusban. Úgyhogy nem mondott semmi érdemlegeset. Maradt mindenkinek a tapasztalat.

Hát így. Szerintem abszolút hihető.

Amúgy további érdekesség, hogy a legtöbben alapvetően politikai manővereknek tudjuk be a kommunista tömb szétesését, ám Bottoni szerint több más elem mellett a gazdaság határozta meg e rendszerek bukását. Meg például az, hogy többek között Romániában a vezetők túl idősek voltak, nemhogy a világbeli mozgásokat nem értették, de a saját országukbelieket sem. Romániában például valós adatok már szinte a diktátorhoz sem jutottak el, míg például Kádárnak adatai voltak ugyan, de megoldásai, receptje viszont már nem. Egyszerűen elfogyott a pénz, és a Gorbacsov vezette szovjetek sem adtak már. (Aztán 1988 decemberében Gorbacsov egyszerűen már be is jelentette, hogy elengedik azokat, akik nem akarnak szocializmust építeni.)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr5112529469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.22. 06:21:26

Miért lenne ez összesküvéselmélet? Ez szimplán megfontolt döntéssorozat,

Minden hatalom terveket dolgoz ki, gondolkozik a jövőbeli lehetpségekről, igyekszik azokat befolyásolni.

A háttlrhatalom nem fantázia, hanem tény.
süti beállítások módosítása