Blogosz

MESE NINCS.

A halott zóna

2018. október 21. 16:41 - BlogoszEditor

Persze sok halott zóna van, a világban, is, az országban is. De érdekesebb, ha például egyben nyaralóövezet is. Volt, amikor még prosperált – és ami furcsa jellemző, hogy most is az. Nyaranta mostanság is tömve van – csak már lepukkantabb egy része. A Nagyvárad melletti két híres fürdőhely közül (az egyik Félixfürdő, a másik Püspökfürdő) a kisebbikről van szó. Tehát ez Püspökfürdő: nyaralók, tündérrózsás tó, hullámfürdő, volt idősek otthona. Mindegyik halott. Itt jártam most.

Ezek szomszédságában aztán megy a nyaralás még manapság is, főidényben dugig van az egész település összes létesítménye. Sőt, maga az a hullámfürdő, ami a lenti képek között is szerepel, nyaranta most is üzemel. Pedig már csak a maradéka annak, ami régebben volt – egészen meglepően primitív körülményeket kínál. És ha jól láttam, nem is őrzik (vagy nem mindig), legalábbis a kapu tárva-nyitva volt, és befelé is, kifelé is a portás épülete előtt mentem el, szép lassan, de sehol senki.

Na és körülötte, ennek a valaha sokkal szebb napokat látott fürdőnek a lepusztult, gazos-betonos telkén vannak aztán a valóban elhagyott nyaralók, fantom-apartmanok. Amelyeket szintén bemutatok a képeken. Akárcsak azt a nagyobb épületet, amely szintén a hullámfürdő területén van, a telek végében, és ami mára ugyancsak elhagyatott: a bejárata fölött lévő táblán még épp csak kiolvasható felirat szerint utoljára idősek otthona működött itt. A főbejárata szintén nyitva (de nem olyan véletlenül úgy felejtett módon, hanem nemtörődöm, gazdátlan módon), ám azon át az előcsarokig lehet csak jutni: azon túl az épületbe vezető tulajdonképpeni bejárati ajtó két szárnya dróttal összekötözve, azaz "lezárva". Viszont a bedrótozott ajtótól jobbra is, balra is kitört ablakok: na, az egyiken be is mászom akkor, körülnézni. Mutatom tehát majd azt is, mi van bent.

Aztán ott van még az egész terület közvetlen szomszédságában lévő egykori tündérrózsás, termálvizes tó. Tehát egykori: ma már nincs ott. Pedig nemrég még ez volt az egész Püspökfürdő nevezetessége. Az egészet védett területté nyilvánították – aztán 2017-re ebből a Pece-patak menti rezervátumból kihalt minden, ami egyedivé tette, majd végül a tó maga is eltűnt. Nesze. Olyannyira itthon van ez a történet is itt, nálunk... Főleg, ha hozzáteszem, hogy a teljes pusztulás rablógazdálkodás és korrupció miatt történt: a térség vállalkozásai és lakói sokszor akár illegálisan is túlhasználták a termálvizet, a védett övezettől elszivattyúzva azt, a saját vállalkozásaikhoz és lakásaikhoz, gyakorlatilag elapasztva a forrást – miközben a hatóságok éveken át mondogatták kifelé, hogy ennek véget kell vetni, és ezalatt hagyták befelé tovább menni az egészet. A megmentésére több különféle (látszat)intézkedéssel próbálkoztak – bár a valós és időben megtett lépéseknél sokkal több volt a nyilatkozat, miközben tovább pusztult a rezervátum, amíg eltűnt. Ma – és már évek óta – csak egy kis pocsolya.

Akkor ez utóbbival indítok: azt mutatom először, hogy néz ki ma a volt tündérrózsás tó helye. És aztán ott lesz az összes többi is, amit az előbbiekben említettem még. Telefonról nézve itt vannak sorban a képek, míg számítógépről nézve a lenti képre kattintva nyílik meg a galéria, amiben a nyilakkal lehet tovább lapozni.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr614309305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.10.22. 18:49:21

Nem a felelőtlen termálvíz lopás okozta a tó vesztét?

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2018.10.22. 19:07:22

@gigabursch: De, nagyrészt az. Ahogy az benne is van a jelen posztban. ;)
(Másrészt meg a tavat tápláló források természetes elapadása is.)

Dirty Dettiy 2018.10.22. 21:08:14

@BlogoszEditor: A tavat tápláló források termálvíz-források voltak.

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2018.10.22. 21:19:59

@Gonosz Thorpe:
Igen.
És akkor vegyük át még egyszer: nagyrészt a felelőtlen termálvíz-lopás okozta a tó vesztét, ugyanakkor voltak olyan források is, amelyek már évtizedekkel a lopások előtt, természetes módon elapadtak.

ételizésítő 2018.10.22. 21:33:04

Gondolj bele, Magyarország teljes területét egykor tenger fedte.
És a rohadt szemetek elszivattyúzták, felelőtlenül lopták a tengervizet, ma már egy csepp tenger sincs itt.
Sőt, a Mátra helyén egykor működő vulkánjaink is voltak, csak valaki felelőtlenül ellopta a magmát. Meg folyton belefingott a kürtőbe, és kihűlt az egész.

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2018.10.22. 21:41:42

@ételizésítő:
Természetesen nem erről van itt szó (bár a jelek szerint te nem érted, miről, viccnek meg kínosan gyenge, amiket írsz), hiszen teljesen más a lecsapolás, és más a tudatos lopás, ami még korrupcióval és környezetkárosítással is jár. Itt ez utóbbi van. Évekig harcoltak ellene mindenféle szervezetek, eredménytelenül. Ez egy hosszú és szövevényes történet - nem valamiféle idétlen viccelődés.

Rhitana 2018.10.23. 08:41:04

Ezt nagyon szomorú volt látni..esetleg hallottál valamit arról, hogy van-e bármilyen mód a hely megmentésére?

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2018.10.23. 11:14:25

@Rhitana: Ilyesmiről jelenleg nincs szó. Illetve a tündérrózsás rezervátum megmentéséért már évek óta vannak ilyen-olyan kezdeményezések, akciók, de ameddig a termálvíz lopása megy, addig esély sincs erre, és utána is kevés. Épp beszéltem az egyik szakemberrel, aki elmondta, hogy a flórát esetleg még vissza tudnák telepíteni, ha egyáltalán a környezet visszaállna, tehát ha lenne hova, a fauna, a kihalt specifikus állatfajok visszatelepítése szinte lehetetlen. Ami pedig a környék többi részét illeti, a létesítményeket, az más történet, ott a gazdaság szólhat csak bele, ha valaki be akarna fektetni. Egyelőre ilyen itt nincs. És a tulajdonjog sem teljesen világos e területen, tehát csak úgy felújítani, bontani, építeni sem lehet.

Dirty Dettiy 2018.10.23. 11:18:16

@BlogoszEditor: A termálvíz rablógazdálkodás Kárpát-medencei léptékben kb. 50 éve tart. A vízszintek azóta süllyednek. Ennél a tónál a közelben kiépített újkeletű lopások csak rátettek egy lapáttal a regionális folyamatokra.

ételizésítő 2018.10.25. 05:26:26

@BlogoszEditor:
Gondoltam, valamivel csak fel kéne hívni a figyelmedet rá, mekkora baromságokat firkálsz össze.

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2018.10.25. 13:26:56

@ételizésítő: Részemről semmiféle baromság nincs (mondjuk te viszont képtelen voltál rámutatni, akár csak annyira is, hogy mit vélsz annak, ehelyett csak itt hőzöngsz, és beszélsz üresbe), sőt, konkrétan jeleztem is: teljesen más a lecsapolás, és más a tudatos lopás, ami még korrupcióval és környezetkárosítással is jár. Itt ez utóbbi van. Évekig harcoltak ellene mindenféle szervezetek, eredménytelenül. Ez egy hosszú és szövevényes történet - nem pedig valamiféle érthetetlen hátterű, idétlen viccelődés és ok nélküli pattogás, amit te bemutatsz itt.
süti beállítások módosítása