Blogosz

MESE NINCS.

Elhagyott bunker Budapest fölött, a Hármashatár-hegy tetején (is) – VIDEÓVAL

2022. augusztus 30. 12:55 - BlogoszEditor

Bunkerek is vannak Budapest fölött, például a Hármashatár-hegyen lévőket én most fedeztem fel, és még aznap láttam polgári hasznosításukat is: jó kis éjjeli buli volt az egyikben, a NER-maffia tűzijátékának éjszakáján.. Hivatalosan persze másra tervezik használni az elhagyott háborús építményeket – de ahogy az a legtöbb hasonló esetben lenni szokott, ezekből a tervekből évek óta nincs semmi.

Videómon a legérdekesebb bunker látható abból a háromból, amely egymás mellett van, a Hármashatár-hegy tetején (meg feltűnik benne két srác is, amint helyet keresnek az aznap éjszakai partijukhoz). Ezek az építmények részei annak a légvédelmi rendszernek, amelynek más elemei a Budapestet körülvevő további csúcsokon találhatóak.

A jelen helyszín, a Hármashatár-hegy nem a főváros legmagasabb pontja (hanem legmagasabban – 527 méteren – az Erzsébet-kilátónak is otthont adó János-hegy van, mi innen is látható, és éjjel, a legmagasabban lévő, kivilágított Erzsébet-kilátó egészen érdekes látvány, innen nézve). Ám innen, a Hármashatár tetejéről is remek kilátás nyílik, körbe, az egész Budapestre, a teljes város belátható. Érthető tehát, hogy ide is telepítettek légvédelmi állásokat. Ez itt a világháború vége felé épült. Végül ezek a bunkerek nem jutottak szerephez a harcokban.

Itt, ezen a csúcson összesen négy ilyen épült fel, ma szabadon bejárhatóak. A legnagyobb bunker egy része fölé építették 2015-ben azt a kilátót, amelyet Guckler Károly erdőmesterről neveztek el, és amelyet Koller József Ybl-díjas építész tervezett. Tehát ez a kilátó sem fedi el teljesen a legnagyobb bunkert, hanem az utóbbinak egy érdekesebb része mögötte ma is megvan, hozzáférhető: ez az építmény látható a videón. Legutóbb 2021-ben nyilatkoztak róla az illetékes szervek: a Pilisi Parkerdő Zrt. Közölte, hogy fel szeretnék újítani ezeket, és csillagvizsgáló, hadtörténeti bemutatóhelyszín és természeti értéktár működne bennük. Ám azóta sem történt semmi. Ebben az is közrejátszhat, hogy bár a terület a Pilisi Parkerdő Zrt. vagyonkezelésében van, az építmények jogi helyzete tisztázatlan. Egyébként nem állnak műemléki védettség alatt. Addig is alkalomszerűen használják azokat a fővárosiak. Amikor én felfedeztem e bunkereket, az épp idei tűzijáték napja volt, és a kilátóról szemlélődve azt is láttam, ahogy egy nagyobb csoport fiatal a Kolosy tér felől felküzdi magát a meredek ösvényeken, rengeteg cuccot cipelve magukkal, összecsukható asztalokat, székeket, ládákat, de még áramgenerátort is, aztán fél óra alatt az egyik bunkerben remek bárt alakítottak ki maguknak, kidíszítették az egész környéket, jelzőfényekkel körül is rakták, összeállították a dj-pultot, meg a hangfalakat – amikor este visszamentem, már lampionokkal kivilágított bulihelyszín működött az egyik kisebb bunkerben, aztán megvárták, hogy a tűzijáték után levonuljon a hatalmas tömeg a hegyről, és indították a bunkerpartit.

Így néz ki tehát jelenleg a világháborús komplexum e hegytetőn álló bunkeregyüttesének legnagyobbika.

A főváros körül más hegytetőkön is vannak hasonló létesítmények. Az előző évben, amikor Budapesten jártam, a Fazekas-hegyi bunkert fedeztem fel. Ez a hűvösvölgyi Nagy-rét és a Remetekertváros között lévő tetőn áll, lényegében egy második világháborús lőállás (pár kép róla lennebb). A Hármashatár-hegyről is sok út vezet persze, én teljesen találomra választottam egyet, a videón látható bunkertől lefelé indulva – mint a végén kiderült, éppen azt találtam, ami átvezet ehhez az előző alkalommal felfedezett Fazekas-hegyi lőálláshoz.

20190830_123809.jpg

20190830_153322.jpg

20190830_152513.jpg

Egyébként a hegytetőkön kívül nyilván a főváros más pontjain is vannak még bunkerek, meg óvóhelyek. Van, ami rendezett, és pénzért látogatható, ilyen például a Budai Várban lévő, de sok más hasonló létesítmény mellett megvan még a föld alatt az az atombunker is, amelyet tizenegy év alatt, 1963-as befejezéssel építtettek maguknak az akkori kommunista állami vezetők. A Hármashatár-hegy tetején lévő bunkerekhez visszatérve: azok tehát egy tervezett rendszer elemei lettek. Volna. Ugyanis 1944 nyarán papíron komoly tervek készültek Budapest körkörös védelmére, de a budai oldalon végül csak kisebb lövészárokrendszer és ehhez csatlakozva néhány vasbeton tüzérségi figyelő, illetve bunker épült meg, így a teljes rendszer sosem készült el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr7117919567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása