Blogosz

MESE NINCS.

Disznóságot a közönségnek! Avagy ezúttal érdemes-e szavaznunk valakire – és ha igen, miért nem?

2016. május 30. 08:43 - BlogoszEditor

Megint felmerül a kérdés: én kire szavazzak? Egyáltalán: most kivételesen szavazzak-e valakire, adjak-e le érvényes szavazatot. Vagy továbbra is érvénytelenített, összevissza pecsételt lapot (jelen esetben lapokat, mivel a június 5-ig önkormányzati választáson többet is adnak, annak, aki elmegy, hiszen polgármestert, helyi tanácsot és megyei tanácsot lehet választani) dobjak az urnába, mindaddig, amíg valós választék nincs, és a teljes politikai osztály totális cserére szorul, azaz nincs kit választani a jelenlegiek közül? Elmondom az én levezetésmet, megoldásomat.

Nézzük. Az RMDSZ választói szankcionálása már rég beérett, számtalan ok miatt. Ráadásul ez a nagyvállalkozás megújulásra is képtelen, sőt, ahogy fogy a támogatottsága, úgy lesz egyre agresszívebb, úgy folyamodik válogatás nélkül minden eszközhöz a hatalma fenntartása érdekében, már magánszemélyek megfélemlítését, büntetését, a mindennapi életünk szándékos rontását, akadályozását is ide értve. Minden úgynevezett új arc a régiek embere (minden pártnak nagyon nehéz is igazi megújulás, többek között az összefonódások miatt, de nem is törekszenek rá, nem érdekük). Ráadásul teljesen hazug az is, ahogyan most még az "összefogás" révén is kampányolnak, hiszen a Szász Jenő által tévútra vitt és megerőszakolt, majd a karmai közül az RMDSZ által kivásárolt Magyar Polgári Párttal (MPP)  való "szövetkezés" igazán nem jelent az égvilágon semmit, gyakorlatilag a saját kihelyezett tagozatukkal "fognak össze", pusztán üres kampánymanőver, mint a többi. Semmiből nem is áll már az RMDSZ, csak a díszletek előtti kamuzásból, mögötte pedig egyre sötétebb és durvább bizniszelésből és leszámolásokból. Következésképp ők eleve kiesnek. Nem csak most, hanem már rég, és végleg.

20160527_172307.jpgEgy falon, Nagyváradon: annyira áthat mindent, hogy lassan már felvállalt módon létre is hozhatnák a Korrupciós Minisztériumot

Ne legyenek illúzióink: ami az összes pártra vonatkozik, az az, hogy gyakorlatilag mára mindegyikük kifejezetten a lakosság, az ország ellenében ténykedik, belőlünk él, és minden áron küzd az ellen, hogy csökkenjen a szorítása rajtunk. Igen: minden áron küzdenek ellenünk és velünk a saját parazitáink. Harc megy ma már a polgári szféra, vagyis a lakosság, valamint a mindent átszőtt politikai-gazdasági maffiák között. Csak a lakosság ezt nem veszi észre, a nagyrésze passzívabb, és az ellenség az aktív. Mert igen: 1989 óta tulképpen hamar eljutottunk oda, hogy a képviselőink az ellenségeink lettek. Mára teljesen kiüresített, csakis manőverezésekre használt demokratikus keretek között. És semmi más megoldás nincs, mint a teljes politikai osztály lecserélése. De, hogy miként és mire, arról most még fogalmam sincs, viszont azt gondolom, ez nem is néhány intézkedés, nem pár mozdulat dolga, hanem hosszú folyamaté, amelyre utólag szoktak úgy visszatekinteni, hogy "milyen nehéz és végtelennek tűnő idők lehettek azok az átmenetiek". Ám  visszatérve a mához  mindez azt mutatja, hogy egyetlen pártlista sem garancia semmire, nincs tehát választható alternatíva. Simán körülnézhetünk román pártok között is hiszen már rég megszabadulhattunk attól az amúgy sokáig logikusnak tűnt nyomástól, hogy magyarokként magyarokra szavazzunk, mert már számtalanszor kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy magyar képviselet igazából és gyakorlatilag szinte nincs. Ez az aprócska "szinte" pedig semmiképp nem elegendő ahhoz, hogy ebben a "mégis több a semminél" mókuskerékben legyünk továbbra is foglyok, hogy ezzel az "ennyit tudunk elérni, de ha mi nem leszünk ott, rosszabb lesz" zsarolással legyünk állandóan a saját fajtánkból álló maffia szavazótömege. Frászt. Nem tudtok felmutatni mást, csakis olyan megvalósításokat, amelyek hátterében kivétel nélkül disznóságok állnak, hát ennyi volt. Még a saját jóhiszeműségünket, újabb és újabb, szavazatok formájában felkínált esélyadásainkat is elengedhetjük, annyiszor éltek már vissza vele. Csak sokan még most sem merik meglátni, felismerni, hogy sajnos már nincs olyan kényszer, erkölcsileg és logikailag sem, hogy ilyen "magyarsági" alapon kellene választanunk, hiszen már nincs rá indok, nincs érv mellette, nincs eredmény, kártékonyság viszont annál több, sokan mégsem mernek még ráeszmélni, hogy szabadok...

Szóval így aztán nyugisan körülnézhetünk román pártok között is. De ott is ugyanezt láthatjuk. Az RMDSZ makettje annak, ami a többieknél is van. Úgyhogy én ott sem látok egyetlen lehetőséget sem mostanság. Tehát ők is kiesnek.

Nézzük akkor azokat, akik távolabb vannak a tűztől, és így állíthatják magukról, hogy nem mocskolódtak még össze. Bár mondjuk én sepciel róluk is hallottam egy s más gyanús háttérbizniszt. Az Erdélyi Magyar Néppártról (EMNP) van szó, ugye. Amely – ha csak a vétetését nézzük – rögtön maga is kiesne. Hiszen eleve nem váltópártnak indult, hanem csakis amiatt alakult, hogy megpróbáljanak megélni az RMDSZ-ből kiábrándulók egyre növekvő támborának megszólításából, és lehetőleg az RMDSZ-szel "összefogva", azaz ahol csak lehet, visszakúszva a tűz közelébe – ráadásul az EMNP fideszpárt, tőkéspárt (a Fideszről pedig nap mint nap látjuk, hogy az 1989 utáni magyar valóság legkártékonyabb szörnyetege, Tőkésről pedig, hogy szájkaratés, aki pompásan megél abból, hogy a pálya szélén ücsörög és pózol), szóval köszi, többszörösen is nem.

Ennek ellenére még ne dobjuk el, nézzük meg jobban. Mert az EMNP összetettebb ennél (mint minden újonnan alakult, induló párt). Arra gondolok, hogy náluk is van pár elhivatott, jó szándékú. És? Elég ez? Nem. Semmire nem elég. Az EMNP ugyanis egy furcsa beékelődés: a Fidesz hozta létre, hogy lenyomja vele az RMDSZ-t, aztán amikor nem sikerült, Orbán inkább kibékült az RMDSZ-szel, de az EMNP-t sem hagyhatta teljesen sorsára, úgyhogy az EMNP kifelé a totálisan elmebeteggé vált Fidesz inasa, itthon pedig állandóan az RMDSZ-szel szeretne újra paktálni, közben azzal hitegetve a választókat, hogy pont alternatívát kínálna rá. Francokat. Ez is csak egy vállalkozás, egy olyan kft., amely a termékével egyszerre több célcsoportra épít piacot. Ráadásul nincsenek szakemberei, nincsenek emberei. Az is idő persze, amíg egy párt kiépíti a maga szakértői gárdáját, de itt ez is nehezebb, hiszen a nemzeti kisebbség szakképzettjeinek egy részére már rég rátette a kezét a másik, nagyobb maffia, úgyhogy a választék is eleve kicsi. Ráadásul a másik oldal olyan embereinek többsége, akik számukra politikailag is megbízhatóak, azaz befutó helyeken indíthatóak, és esetleg értenek is valamihez, épp a párt által megszerzett hivatalokban tanultak bele ebbe-abba az elmúlt években, mert amúgy a többségük sima szolgaként került a párthoz az elején. Szóval az RMDSZ fórja ilyen értelemben is érezteti hatását. Az előző önkormányzati választásokkor láthattuk például itt nálunk is, hogy az EMNP csak szedett-vedett jelöltlistákat tudott összeállítani. És az az igazság, hogy a mostani választásra ez javult, de csak keveset. A megyei listán és a megyeszékhelyin is a legelső, azaz a listavezető még okés, de utánuk rögtön nagyon vegyes a csapat. Olyan is van befutó helyen, akit én semmiképp nem szeretnék bejuttatni a szavazatommal sehova. Tehát ezért is dilemma, hogy egyáltalán voksoljak-e az EMNP-re.

De van egy sokkal súlyosabb dilemma. Az, hogy mi várható. Ugyanis az RMDSZ (a saját belső logikája szerint helyesen) addig próbál küzdeni – kifejezetten minden eszközzel, faluhelyen még az aktivistáik öklét is beleértve – az EMNP totális kiszorításáért, amíg az be nem jut valahova, vagy közelébe nem kerül valami hasonlónak. Amikor aztán már jobban veszélyezteti az RMDSZ érdekeit annál, hogy simán ignorálhassa és közben gyilkolhassa az EMNP-t, akkor át szokott térni a legjobbak megvásárlására, kivásárlására, az ellentábor ilyetén módon való lefejezésére. Itt nálunk, Biharban több településen, köztük Nagyváradon is jópár példát láthattunk erre: egyszerűen megveszi, kivásárolja, lekenyerezi az RMDSZ azokat, akik kinövik magukat az ellenzékében. Mikor milyen pénzes megoldásokkal él: parlamentbe juttat, helyi tanácsba, közhivatalokhoz nyom be főnöknek, vagy épp vállalatokhoz. Na most: a jelenleg induló EMNP-sek között is van olyan, akiről tudom, hogy már többször megpróbálták megvenni. Eddig sikertelenül. De vajon meddig lehet ellenállni? Már ha valóban ellenállás, és nem pusztán a tét eleméséről van szó. De feltételezzük, hogy valós ellenállás. Úgy gondolom, most először az EMNP-nek a megyében és Nagyváradon is valós esély van arra, hogy bejuttason az emberei közül a tanácsokba. Ha ez sikerül, hol a biztosíték arra, hogy előbb-utóbb az EMNP által állandóan hangoztatott "összefogás" leple alatt nem válik eladóvá, és nem vásárolja meg őket a kulisszák mögött az RMDSZ? Sehol. Úgy is lehet persze gondolkodni, hogy ezt a kockázatot viszont szavazóként vállalni lehet, mert mi legfeljebb addig tudjuk most befolyásolni a dolgot, hogy bejuttatunk az RMDSZ-szel szembenállókat is. Hogy aztán meddig lesznek szembenállók, azt egyszerűen nem tudjuk most – nem tudunk mindent egyszerre megoldani. Ez is védhető álláspont. És ilyen alapon végül csak az EMNP marad annak, aki érvényes szavazatot akar leadni.

Tehát azt is mondhatjuk, hogy – ha az utóbbi módon gondolkodtunk –, akkor éppenséggel érdemes ezúttal szavazni, és az is megvan, kikre. Viszont ha úgy gondolkodunk, hogy elég – hiszen az elmúlt évtizedekben sokszor hallottuk a változás ígéteteit a kampányokban, aztán semmit sem változtattak azok, akiket ennek bedőlve bejuttatunk ide-oda –, és csak akkor vagyunk hajlandóak szavazni valakire is, ha valóban garanciája a változásnak, a sima protest-voksoláson túlmenően, akkor még mindig nem jött el a mi időnk. Akkor még nem kell most sem érvényes voksot leadni. Mondom: jelenleg, a mostani rendszeren belül ott tartunk, hogy lehetetlen olyan erőt létrehozni, amelyik be is jut bárhova, ahol tenni is tud, lehetetlen továbbá nem beleolvadni, belekurvulni, és mégis tenni, cselekedni. Totális cserére van szükség – de az másik téma. A jelenlegi kínálatból nem érdemes már. Hiszen ezzel csak az időt húzzuk. A holtidőt. Ami így is évtizedek óta tart. Még mindig nem jött el az érvényesen leadott szavazat ideje. Én erre jutottam.

Utóirat

Gondolom, van, akinek ismerős ez a mostani kampányszlogen:

hir_6519.jpg

Sajnos azonban, valójában ez van és mindaddig, amíg kizárólag ez van, nem asszisztálhatunk tovább hozzá.

13330505_1045242145531015_72717974_n_copy.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr188730308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása