Blogosz

MESE NINCS.

Hihetetlen: nagy COVID-akció a Remarkt-üzletben! Is. *FRISSÍTETT TARTALOM

2021. november 05. 18:46 - BlogoszEditor

Pontosabban hihetetlennek tűnik, de lényegében tipikusan itteni tempó ez is. Szinte teljesen nyíltan játssza ki a legelemibb járványügyi szabályok egyikét a nagyváradi Remarkt üzletház. Magam sem hittem el, úgyhogy elmentem, hogy személyesen győződjek meg róla – és igaz.

Nagyváradon már csak egy Remarkt hipermarket maradt, ez Biharpüspöki negyedben, a Suișului 10A címen van, és a jelek szerint igyekszik aktívan hozzájárulni a járvány terjedéséhez.

Mint ismeretes, egy ideje átmenetileg védettséget igazoló dokumentum felmutatásával lehet csak bemenni például az üzletekbe is. Nos, ezt a szóban forgó hipermarketben úgy oldották meg, hogy az egyetlen nyilvános bejáratnál látványosan ellenőrzik a szükséges dokumentum meglétét – akiknek viszont nincs ilyen, azokat is beengedik, illegálisan, mégpedig olyan oldalsó bejáratokon, amelyek nem is nyilvánosak.

Ha megkérdi az ember a főbejáratnál, hogy miképp juthatna be, ha nincs sem oltottsági igazolása, sem tesztpapírja, akkor az ajtóban beléptetést végző alkalmazottak nem is válaszolnak neki, ha mások is vannak a környéken, vagy azt mondják, hogy akkor nem mehet be. Ha viszont nem kérdéssel indít az, aki illegálisan be szeretne jutni, csak közli hogy nincs papírja, akkor többnyire némán, de érthetően, csupán mozdulatokkal átirányítják valamelyik oldalsó bejárathoz, ahol be tud jutni a hipermarketbe. De nem kizárólag a bejáratnál dolgozók tudnak erről, hanem ismerik ezt a gyakorlatot a pénztárosok, valamint egyéb alkalmazottak is. Ami arra utal, hogy összehangolt, és a vezetés részéről érkezett útmutatás alapján zajlik a folyamatos szabálysértés.

Egészen vastag, arcátlan visszaélés ez, az pedig már csak árnyalati cifrázás, hogy évekig ki-bejárásra használta a vásárlók egy része az egyik oldalsó ajtót, amely egyébként nem ilyen funkciójú, hanem az árucikkek rakodását szolgálja, valamint vészkijárat, ezért néhány héttel ezelőtt ki is tettek rá egy táblát, hogy vásárlók ne használják – most pedig ezen át közlekedtetik, illegálisan azokat a vásárlókat, akik nem felelnek meg a beléptetés ideiglenes feltételeinek. De azért tehát beléphetnek.

És mégis kik ezek?

 Minél keletebbre jövünk Európában, annál inkább jellemző az összes ilyen kiskapu, ami jelen esetben egészen konkrétan az. Nálunk tipikus romániai megoldásnak  tűnik ez – pedig a Remarkt nem kizárólag román vállalkozás. A cég háttere az, hogy épp tavaly óta próbálják felfuttatni, mégpedig az országnak ezen a részén, azaz a nyugatin. A Remarkt üzletek elődei a Real hálózat tagjai voltak, és sokan azt gondolják, hogy csak márkanevet váltott az egész. De nem, hanem a Real hipermarketek a német Metro cégcsoporthoz tartoztak, és a tulajdonosok 2017-ben megszüntették a Real hálózatát: húsz üzletüket a francia Auchan vette meg, négy másik megmaradt, Váradon, Aradon, Szucsáván és Konstancán. Ez utóbbiakból lettek aztán Remarkt üzletek, olasz vezető menedzser irányításával.

Tavaly óta kifejezetten az aradi és a váradi üzletükre koncentrálnak, a Románia nyugati részén való terjeszkedést célozták meg, de nem további nagy hipermarketekkel, hanem kisebb, átlagosan 1000 négyzetméternyi területet meg nem haladó Remarkt-egységekkel.

Jelenleg tehát a regionalizáció a stratégiájuk, ehhez illeszkedve mindennek, ami náluk kapható, körülbelül negyven százaléka jön az adott régióból. A fennmaradó hatvan százalék tehát máshonnan jön, illetve nemzetközi. Újítás, hogy kapható náluk vírusfertőzés is, ami nemzetközi. És ez az illegális beléptetési gyakorlat a vállalkozás stratégiai céljaihoz is illeszkedik, hiszen adott esetben hozzájárulhat a regionális mutatók emelkedéséhez, vagyis nálunk, Váradon, meg akár Aradon is több koronavírusos lehet, ha elég sokan járnak a Remarktba. Köszi, például én is sokat jártam, de – bár oltott vagyok – mától nem fogok. A főbejáraton sem, európai oltottsági igazolvány felmutatásával sem – miközben az oltatlanokat meg az oldalsó bejáraton csempészik be.

Frissítés, két héttel később

Számomra ez felfoghatatlan. És egyébként fejlemény is. Pár napja pedig megjelentek az oldalsó bejáratoknál ezek a táblák...
20211121_154339.jpg
Most, arra járva meg is kérdeztem, és azt mondják, a közegészségügyi hatóság döntött úgy, hogy ilyen módon kell intézni a beléptetést.
Oké. Bár oltott vagyok, bementem itt, vagyis azon a bejáraton, amelyiken a semmilyen védettségi igazolással nem rendelkezők mehetnek be - és ezek az oldalsó bejáratok is pontosan oda vezetnek, ahová a főbejáraton át belépve is juthatunk, vagyis természetesen az üzletközpontba. Ahol aztán ugyanúgy összekeveredünk mindannyian.
Furcsa ez. Főleg, hogy hivatalos döntés alapján van így. Nem azt mondom, hogy hülyeség, mert valamilyen magyarázata biztosan van, csak azt, hogy én fel nem foghatom.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr4716747308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása