Blogosz

MESE NINCS.

Ügykezelés

2012. április 05. 12:00 - BlogoszEditor

 
Elérte a közelgő választások miatti sietség és küzdelem az RMDSZ csúcsvezetését is. Nem olyan nagy ügy, mindent elér végülis, miért pont ezt ne. Az van ugye, hogy lemondott ma környezetvédelmi miniszteri posztjáról Borbély László, aki amúgy az RMDSZ országos politikai alelnöke is, továbbá vén rókája. A helyébe majd tesz mást a saját politikai szervezete, sebaj.


Előzőleg az történt, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály előszedte Borbély egyes ügyeit. Nevezetesen azt, hogy 20.000 euró értékben felújíttatta az egyik lakását egy vállalkozóval - akinek aztán cserébe előnyös állami szerződéseket szerzett, ha már úgyis ő a miniszter. Meg azt, hogy Borbély a vagyonnyilatkozatában eltitkolta, hogy egy bukaresti lakása is van.
Szóval a Korrupcióellenes Ügyosztály folytatja a vizsgálódást, most kérte a bűnvádi eljárás beindítását az RMDSZ-es (ex)miniszter ellen. Aki erre a hírre hamar egyeztetett Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel és Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnökkel - majd az előbb bejelentette lemondását.


Néhány félreértést szeretnék tisztázni mindezzel kapcsolatban. Mert a többség sajnos hajlamos arra, hogy mindent csak fekete-fehérben lásson.
Az ellenzék egyik vezetője, Victor Ponta most az hangoztatja: szerinte azért mondatták le Borbélyt, mert nem volt hajlandó kibocsátani a verespataki kitermelést lehetővé tévő engedélyt. Nos, ebben van valami. Ám így mégsem igaz. Tény, hogy az államfő és a miniszterelnök is sürgette mostanában újra a verespataki engedélyek kiadását. Ám az is tény, hogy Borbélyéktól maguktól sem idegen az ottani kitermelés jóváhagyása. Az utóbbi években miniszterként mind Borbély, mind Kelemen Hunor RMDSZ-elnök segítette a kitermelés megkezdésének közelebb hozását, szükséges engedélyeket adtak ki, okmányokat intéztek. Sőt, az RMDSZ még komoly anyagai támogatási ígéretet is kapott cserébe ezért (csak azt épp úgy álcázták, hogy formailag a Kelemen által vezetett minisztérium kapta a pénzt). Ráadásul jusson eszünkbe, mennyire elutasítóan reagált a kitermelést ellenzők, a településért demonstrálók tüntetéseire, beadványaira. Mi több, időközben még egy gyanús kis magyar „civil” szervezetecske is megjelent, amelyik időnként olyan közleményeket küldözget, amelyekben támogatja Kelemenék akcióit a verespataki aranykitermelés érdekében.


Hogy aztán épp most Borbélyék lelassították a folyamatot? Persze. Ennek egy oka van: az, hogy választási kampány van. És az RMDSZ amúgyis borotvaélen táncol, nem engedheti meg tehát magának, hogy épp most egy ekkora botrányba, Verespatak kiárusításába menjen bele. Majd később. Majd meglátja. De most semmiképp.
Amúgy persze a kormányzati partnerüknek (amely most épp a PD-L) sokkal kényelmesebb lenne, ha az egyes engedélyeket az RMDSZ-es tisztségviselők, miniszterek bocsátanák ki. Ez is igaz. (Ha meg a konjunktúra miatt épp nem hajlandóak, akkor megoldják házon belül végülis. Erre utal az is, hogy a miniszterelnök épp most jelentette be: átmenetileg személyesen vezeti majd a minisztériumot.)  De az is igaz ám, hogy, hogy nem idegen egyetlen politikai erőtől sem az ilyesmi. Hiszen melyik kormánypárt ne akarna hatalmas pénzekre szert tenni? Ezt művelné a most kritikus PSD is, ha épp kormányon lenne. És amikor kormányon volt, már akkor hajlott Verespatak átjátszására az aranykitermelő cégnek. Szóval ne legyenek illúzióink: ugyanúgy csillog az arany minden pártnak, legyen a neve akár PD-L, akár PSD, RMDSZ, vagy bármi.

Továbbá: lemondás? Na és? Amikor eléggé befolyásossá váltál már, s eléggé meghíztál a közpénzeken, amikor le már nem bukhatsz, legfeljebb oldalra, vagy felfelé, akkor már semmit sem jelent a lemondásod. Semmin nem változtat. És amikor a sok sötét ügyed közül más sötét körök előveszik az egyiket és lobogtatni kezdik, akkor lemondasz. Ah! Ez a megtisztulás. Látszatát kelti. Kampányfogásnak sem rossz tehát. Úgyhogy még akkor is a falkádnak dolgozol, amikor rajtacsípnek valamin, s emiatt más posztra kényszerülsz átlépni.

A másik nagy szöveget is szinte hallom már. Hogy „persze, pont most vették elő Borbély korrupciós ügyeit, amikor jönnek a választások”. Igen, ebben is van valami. De így ez sem állja meg a helyét.
Mindig ezt lehet hallani egyesektől, ha általuk „szeretett” figura ellen indul eljárás. És mindig olyankor vannak fejlemények egy-egy ilyen eljárásban, amikor az valamiért jó valaki másnak. Ez tény.
Szóval persze, az időzítés sem véletlen. Ám ott bukik az egész, amikor felvetődik: „vajon miért most vették elő XY korrupciós ügyeit?” Tényleg nem látják a „védők”, hogy a fő gond nem is annyira a miért most, hanem a korrupciós ügyeit?

Ugyanez a gond az összes hasonló esettel is. Hogy vannak korrupciós ügyeik. Hja, hogy aztán azzal mikor és ki zsarolja, üldözi, hozza kellemetlen helyzetbe őket? Ez az ő gondjuk, kedves emberek. És nem is igazi nagy gond, hiszen végül úgyis megússzák. Nekünk elég azt tudni, hogy vannak ügyeik.

Hajlok rá, hogy azt gondoljam: aki ezt tagadja, aki mosdat, annak szintén lehetnek...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr244365212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása