Blogosz

MESE NINCS.

Stratégiai temetés

2012. október 11. 13:42 - BlogoszEditor

A nemzet stratégiai érdeke ez, úgymond, ah: elefánttemetőben nyugszik majd Szász Jenő. De egyelőre csak nem nyugszik.

Ugye arról van szó, hogy Szász, aki a Fidesz segítségével megcsinálta magának annak idején a Magyar Polgári Pártot (MPP), most várhatóan kap helyette egy jó kis zsíros posztot, ahol elmolyozgathat. Mert félretolják - ugyanis immár a Fidesz megváltozott stratégiájának útjában áll. Ám mivel megfelelően szolgált eddig, jutalmat kap, lelépési pénzt és posztót posztot.

Szász Jenő mindig is a nemzet a saját érdekeit nézte. Ebben tehát semmiben nem különbözik a többi politikustól, a többi érdekvédőtől. Már amikor csatlakozott a Fidesz első romániai pártalapítási projektjéhez, az MPP megalapításához, akkor rájött, hogy ő ebből fog élni. Aztán érdekes fordulatokat vett az egész: Szász gyakorlatilag mindenkivel összekülönbözött, az RMDSZ-en kívül a saját pártjának egyéb karrieristáival, az MPP partiumi konjunktúralovagjaival, valamint még a jámbor, jóhiszemű, ügyszerető segítőivel is. Sorra szórta ki őket a pártjából - s némi illegális húzásoktól sem visszariadva választtatta magát újra pártelnökké. Végül az atyuska, a Fidesz egy részénél is kegyvesztett lett. Emiatt hosszabb időre arra szorult, hogy kisvállalkozásként üzemeltesse az egykor szépreményű MPP-t, s kapaszkodjon bele, mint megélhetésének egyetlen biztosítékába, s a politikai színtérről való eltűnésének utolsó megakadályozójába. A Fideszben egy időben már csak Kövér László volt a mentora, és túlélésének, túléltetésének támogatója.

Magam is ismerem Szász Jenőt. Ravasz, skrupulusok nélküli, törtető. Azaz az RMDSZ-ben is pompásan megállná a helyét. Minden kvalitása igazi RMDSZ-essé is tenné. Ha nem arra építette volna egész imázsát, hogy ott szalonképtelen legyen. És ez járul hozzá a mostani bukásához, illetve az útból való eltakarításához, a felfelé buktatásához is.

Ugyanis becsődölt a Fidesz ama startégiája, hogy kinyírja az RMDSZ-t, s az itteni két pártja (az MPP és az EMNP) révén átvegye a helyét, a befolyását, a posztjait, a vagyonát. Ezért egy ideje Orbánék azon dolgoznak, hogy kiegyezzenek az RMDSZ-szel. Hogy a kinyírás helyett akkor inkább majd osztozzanak a cuccon. Nos, ennek is útjában áll Szász Jenő.


P1600512.JPG

(Fogasra akasztott magyarság ma, egy RMDSZ-pártházban. Nemsokára ismét leveszik onnan, s divatoznak benne pár hétig, hiszen kampány van, jön a választás. És akárkit választunk, ugyanilyen divatmagyarok. Aztán fogasra akasztott magyarság lesz megint egy darabig.)

Szász ugyanis immár bármilyen konstrukcióban elfogadhatatlan. Az RMDSZ elutasítja őt, nyilván. A Tőkés-féle EMNP-vel is rossz azonban Szász viszonya. Ezért Tőkésék sem hajlandóak együttműködni a pártjával, mindaddig, amíg ő vezeti. S ugyebár épp itt zárul be a kör: ugyanis a Tőkés-féle EMNP az a párt, amely révén a Fidesz megpróbálja fenyegetni, s ezáltal kiegyezésre kényszeríteni az RMDSZ-t. Szász és az ő MPP-je viszont mindkét fél (azaz az RMDSZ és az EMNP) számára is elfogadhatatlan már. Ennek személyes okai is vannak, sértettségek, ilyesmi, de a választók felé mutogatott imázsban sem venné jól ki magát, ha e két párt bármelyike lepaktálna vele, ráadásul a politikai-gazdasági dőzsölésbe sem akarják bevonni őt.

Úgyhogy jól jött a határon túli magyar szervezetek budapesti tanácskozása: most, ebből az alkalomból Orbán Viktor úgymond felkérte Szász Jenőt az úgymond Nemzetstratégiai Intézet úgymond megalakítására és úgymond vezetésére. Ami persze egy nagy semmi lesz. Az elefánttemetők egyike, ahol a Szász-elefántot temetik. És amibe pénzt is pumpálnak. Neki is jó, mivel struktúrát, pénzt és semmittevést kap maga alá. A Fidesznek is, mivel így már "kibékülhet", sőt "összefoghat" az EMNP és az MPP - s együtt folytathatják at RMDSZ zsarolását-meggyőzését. Kifelé azt kommunikálva, hogy mindez a még nagyobb "össssssszefogás" érdekében zajlik, ugye. Az EMNP és az MPP - s révükön a Fidesz - együtt próbálhatnak meg visszakerülni a legnagyobb erdélyi magyar maffiába, amelyet megtörni nem tudtak, amelynek a helyét átvenni nem tudták, s amellyel inkább mostmár szövetkeznének. De amely - egyelőre - csak nem akarja beengedni őket.

Az időzítés sem véletlen: az MPP kongresszusa épp szombaton lesz, úgyhogy most kellett hivatalosan is bejelenteni, hogy megkínálták Szászt ezzel a nemzetstartégiai műanyag játékkal, a pártelnökség helyett. Persze az elnök úr még nem nyugszik: még mondogatja, hogy akár egyszerre is vezethetné az intézetét és tovább a pártját. De nemcsak mi látjuk meg, mi lesz végül, hanem ő is: várjuk ki, mit dönt erről Kövér és Orbán. Hogy most szombaton helyezzék politikai nyugalomra Szászt, vagy később.

Akármikor is lesz végül - azaz most szombaton, vagy kicsit később -, már mindenképp hamarabb kellett volna. A magyarságnak csak jobb ugyanis, ha kevesebben hülyítik egyszerre. A hülyítőknek pedig érdekük lett volna, hogy a már nagyon közelgő választások előtt jóval beindítsák ezt a folyamatot, hogy még több szavazatot kaphassanak a nagy összeborulós show nyomán. De csak mostanra sikerült.

Ők mindenképp nyernek. Hiszen ha - Szász kiiktatásával - csak az EMNP és az MPP együttműködése előtt nyílik meg az út, az máris több voksot jelent nekik, főleg Székelyföldön. Ha meg netán az RMDSZ-gólemmel is tudnak valamit kezdeni együtt, akkor túl is teljesítettek. És akármi is lesz magával Szász Jenővel, közben mindegyik romániai magyar politikai erő szászjenőséggel és szászjenőkkel van tele. De mondhatnánk markóbélaságnak, tőkéslászlóskodásnak, kelemenhunorozásnak is. Meg sok ilyesminek. Hiszen nem ellentétek, nem is alternatívák. Szinonímák.

Nemzetstratégia. Nesze.

Ráadásul Nemzetstratégiai Intézet. Ez inkább tiszta elmegyógy-.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr834832800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása