Blogosz

MESE NINCS.

(Nem) kérem a pofont

2012. szeptember 11. 00:34 - BlogoszEditor

Hát, bocs, de azt hiszem, akkor így mégsem kell. Valami itt már nagyon, de nagyon nincs rendben. Úgyhogy hagyjuk az egészet, én inkább kiszállok.

Mert igen: végül tényleg bevezetik az előzetes regisztrációt ahhoz, hogy magyar állampolgárok leadhassák voksukat a magyarországi választáson. Ráadásul nem csak ez gyanús: hanem eleve nincs rendben, hogy a Fidesz úgy alakította magát a választási rendszert is, ahogy csak ő maga akarta. Mégpedig úgy akarta, hogy csak ő maga kerülhessen helyzetbe.

Rendben: el lehet vitatkozgatni arról, hogy a regisztráció - ami más államokban már létezik - úgy elvben jó dolog-e, vagy sem. Szerintem például nem. Mert fölösleges korlátozás. Ám az elvi szintet már rég lekörözte a gyakorlati. Sőt, amikor elhúzott mellette, akkor be is köpött egy nagyot szegény elvnek a lehúzott ablakán.

Arról beszélek, hogy mégis hányszor akarnak még megkapni rólam minden lehetséges adatot a Fidesznél? És hány helyen akarják nyilvántartani? Legalább miért nem egységesítik, vonják össze a mindenféle adatbázisaikat? Mert persze: ez a regisztráció is egyfajta adatgyűjtés. A másik célja pedig az, hogy eleve kizárják a voksolásból azoknak egy jó részét, akik kezdtek már megcsömörleni az újabb Fidesz-kiskakaskodásoktól, s csak úgy elsétálnának egy jó leváltó voksot leadni. Ezeknek a polgároknak - azaz a kormány számára "ellenséges elemeknek" - jórésze ugyanis nyilván nem fogja magát előzetesen regisztrálni. Egy bizonyos hányaduk hanyagságból, értetlenségből nem, a többiek pedig dacból. Nem fognak a Fidesznél bejelentkezni azért, hogy ellene szavazhassanak.

Utóbbiak sejtik továbbá - ahogy én is sejtem -, hogy a feliratkozás arra is jó, hogy a profilunkat tovább finomítsák, a már tárolt adataink mellé bekerüljön az is, hogy van-e voksolási hajlandóságunk, vagy nincs. (A feltétlen Fidesz-fanok viszont hosszú, tömött sorokban sorakoznak majd, hogy anemzetésazországérdekében regisztráltassák magukat, s így majd voksolhassanak. Egy emberként, egyfelé, anemzetésazországérdekében.  Ezzel pedig ki is teljesedett a kiket zárjunk ki lehetőleg a választásból, s kiket engedjünk be-játszma.)

És nem, ó, nem valami homályos látomásról van itt szó, valami beteges elméletről, nem a manapság divatos  adatgyűjtés-fóbia kitöréséről. Szó sincs ilyesmiről, ellenkezőleg: konkrétumok, tények támasztják alá, már évek óta, hogy a Fidesz valóban ezt műveli. Mégpedig igen régóta, s Magyarországon a legprofiobb módon. Emlékeztetnék: Kubatov Gábor. És listák. Rémlik valami? Szóval, igen: a kormánypárt állította össze és kezeli, bővíti folyamatosan a legkomolyabb adatbázist a magyar állampolgárokról. És ők maguk szólták el magukat, amikor jelezték: szinte már azt is meg tudják mondani, hogy Alsószerencsétlenen, a Rom utca 0/A szám alatt élő id. Jóhiszemű Ferencné, Traumbacher Margit elmegy-e választani magától, s ha igen, akkor kire fog voksolni. Tehát ennyire finom vonalakkal tudják már megrajzolni az egyes polgárok profilját. És ez az adatbázisuk már a legutóbbi hatalomra kerülésük előtt is megvolt, s működött. Mi lehet akkor azóta? Fú!

Meg aztán - ugye - közben belekerültek az újdonsült magyar állampolgárok is. Mert az állampolgárság megadása - amúgy változatlanul köszi, tényleg értékeltem azt - a jelképes gesztuson messze túlmenően hármas célt is szolgált: imázsjavítás, tartalékszavazók - és úgy általában tartalék-állampolgárok - hadrendbe állítása, valamint ezen tartalékanyag adatainak begyűjtése, éppen az állampolgársági kérvények, formanyomtatványok révén. És akkor most még azt is jelezzük - ezzel az úgymond regisztrációval -, hogy viktoriánusok vagyunk-e még, hogy voksolunk-e majd? Ami tehát legalábbis trendet jelöl: akik ugyanis regiztetik magukat, azok a Fidesz hű rajongói  leginkább. Akik más pártok hívei, vagy függetlenek, szabadok, azok nem nagyon foglalkoznak majd ilyen előzetes bejelentkezéssel sem. Szóval ha feliratkozol a szavazásra, azt is jelenti, hogy jó eséllyel nem csak úgy egyszerűen szavazol majd, hanem rájuk fogsz szavazni. Azaz ismét bővülhet az adatlapod, finomodhat ezzel az infóval is a rólad megrajzolt profiljuk. Akik pedig nem regiztetik magukat, azok lesznek a kevésbé megbízható állampolgárok. Akik alkalmasint kapnak majd valamiféle kis pofont a Fidesztől. Vagy legalábbis némi ignoranciát, valamilyen formában. Úgyhogy akkor én inkább ezt a pofont kérném. Nem pedig azt, amit velem együtt már megint az egész demokratikus berendezkedés kap, ezzel az előregisztrációs színjátékkal. Na ne, szóval ne. Ez nálam már meghaladja a szintet. Egyre betegebb kezd lenni ez az egész. Ahogy szegény Magyarország is egyre betegebb megint. Egy gőgös, felfuvalkodott, viccesen peckes, dölyfös kis beteg. Akit nem könnyű megmenteni. Mert az orvosai épp a még tisztán látó szavazópolgárok lehetnének. De az őrök  már az orvosokat is csak akkor engedik be szegényhez, ha a jobbító szándékkal érkezők előre bejelentkeznek...

Szóval mondom: akkor így mégsem kell ez az egész szavazati jog. Mert nem is teljes jog ez már így. Inkább valamiféle játszadozás, pontosabban játszma. Kösz, nem hiszem, hogy élni fogok vele. Regisztráljanak a nem regisztráltak közé. (Azért ajtóm nyitva áll, nyitva hagyom. Mert persze, oké: még terv ez, még esetleg változhat ez-az a kormány vonatkozó terveiben, majd csak jövőre ültetik gyakorlatba. Esetleg eljuthatunk tehát még valami módon oda, hogy mégis érdemes lesz beszállni a választási játékukba. Ám ezt csak úgy, nagy általánosságban mondom, semmiféle konkrétumot nem látok, ami alátámasztaná. Hiszen - ahogy eddig számos példa alapján láthattuk - nem ez a jellemző. Igazán nem szoktak változtatni, akkor sem, ha egyértelmű, hogy épp a falnak mennek.)

Lám, milyen hűségesen segítem a pártot és a kormányt, miként játszom magam is épp az ő játékaikat, miként dolgozom a kezük aká: eleve, önként kiszűröm magam. Hiszen amúgyis az ilyen gyanús, független, politikailag nem eléggé elkötelezetteket is távol akarják tartani az urnáktól (vagy - levélben történő voksolás esetén - a postahivataloktól). Tehát nem kell izgulni: én például magamtól kiszálltam.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr904767645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almosvandor · http://vilagvegeutan.blog.hu 2012.09.16. 18:16:50

"Úgyhogy hagyjuk az egészet, én inkább kiszállok."
Én már rég passzoltam.
Nem statisztálok ebben a cirkuszban.
süti beállítások módosítása