Blogosz

MESE NINCS.

Más fényben egy újabb ember...

2020. június 16. 22:53 - BlogoszEditor

A hír: "Szekus besúgó volt Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) archívumában található dokumentumok szerint." Hm.

Amikor 2000-ben a Demokratikus Konvenció államfőjelöltje volt – a folyton, fenyegetően és nyomasztóan esélyes Ion Iliescuval szemben –, akkor a haladáspárti erők képviseletében indult Isărescu óriásplakátja hetekig itt volt, pár méterre innen, az utcán, egy hirdetőtáblán. Esténként, amikor szellőztetni ablakot nyitottam, és nézegettem kifelé, mindig ezt az óriási Isărescut néztem, ahogy megvilágítják a reflektorok, a sötét táj legfőbb és legfényesebb látványosságaként. És nézegetés közben minden ilyen estén nagyjából arra gondoltam, „ni, hogy fényeskedsz itt, de sajnos semmi esélyed sincs, hiszen egy ilyen ember, mint te főleg Constantinescu még friss, fájó kudarca után  már nem kerülhet az államfői hatalom közelébe ebben az országban, visszajönnek a sötét alakok”. Sőt, volt, amikor direkt azért nyitottam ablakot, hogy nézegessem az éjszakában, valami ilyen mélázások közepette: „de fényes vagy te itt, de nemsokára eltűnsz újra a sötétben, ahogy az egész ország, ahogy mindannyian, pedig és én is rád szavazok, de nagyon kevesen leszünk ahhoz, hogy eloszlassuk a sötétséget, ilyen embert sajnos nem fognak megválasztani úgyhogy most még megnézlek, aztán villanyoltás lesz neked is, nekünk is, megint”. (Végül persze Iliescu nyert, Isărescu a második fordulóba sem jutott be.)

De tévedtem: az új fejlemények fényében kijelenthető, hogy tele van a vezetés ilyen emberekkel ebben az országban, rengeteg ilyet megválasztottak mindenhova. És azóta maga Isărescu is rekorder lett: ő a világ leghosszabb ideje hivatalban lévő jegybanki elnöke. Mivel a rendszerváltás óta, azaz 30 éve van poszton, minden kormányváltást túlélve ott. És immár ez is sokkal érthetőbbnek tűnik, az új, CNSAS-fényben, az egykori utcai reflektorok fénye helyett.

[Egy másik apróság, de jelképértékű emlék is mindig beugrik, ha Mugur Isărescu nevét hallom. Akkoriban még csak felfelé törtetett az itteni, azaz a Bihar megyei RMDSZ-szervezet mára már célba ért keresztapája, Szabó Ödön, aki abban az időszakban még csak Kiss Sándor jobbkeze volt. (Igen, azé a Kissé, aki akkor vezette a megyei RMDSZ-szervezetet, és aki ellen többször indult eljárás különféle bűncselekmények, jellemzően korrupció miatt, és aki ez okból került le végül a politikai porondról , hogy a helyét egyből át is vegye az addigi éceszgébere.) Nos, Szabó Ödön már akkoriban is tótumfaktum szeretett volna lenni, ennek részeképpen sajtótájékoztatókon is mindig szerepelt, beszélt ő bármiről, például jegybanki ügyekről is – pedig akkor még sem kiolvasni, sem kimondani nem tudta a jegybanki elnök, azaz Mugur Isărescu nevét. Ha szóba jött a nemzeti bank vezetője a párttársai közül senki nem mert szólni neki, eközben az asztal másik végén meg nekem égett az arcom , mindig ezt hallottuk a szájából: „Murgu Insăvescu hibázik”, „Murgu Insăvescu téved”, Murgu Insăvescu így, meg úgy. A cikiség miatti szégyen engem evett ilyenkor, és közben mindig arra gondoltam: „igaz, hogy a jegybank elnökének a nevét nem tudják, de itt ez nem számít, ez sem számít, attól még lesznek felkapaszkodottabbak is”. És lám, ebben nem tévedtem: a régi, csakúgy, mint az új fejlemények fényében kijelenthető, hogy tele van a vezetés ilyen emberekkel ebben az országban, rengeteg ilyet megválasztottak mindenhova, a nem választás útján betöltendő posztokra pedig ők maguk pakolták be aztán az embereiket.]

A nagy hirdetőtábla még most, húsz évvel később is ugyanott van. Csak már nincsenek külön reflektorai, és nem úszik fehér fényárban, meg nem is politikust reklámoz. Helyette a közvilágítás sárga fénye világítja csak meg, egy vállalkozást hirdet. És épp most, ma este is így néz ki:

ttt20200616_224240.jpg

Persze már rég nem is szoktam nézegetni. De az feltűnt, hogy valamikor tavaly a lábainál lévő kerítésbe belerohanhatott egy autó, olyan módon van ugyanis megrongálódva, áttörve. De azóta sem javították ki, jól van az úgy. A kőkerítés le van tehát omolva ott, ahol régen Isărescu plakátja díszelgett. Azé az Isărescué, akinek  mint most kiderült  a besúgói fedőneve Manole volt (a románban a Kőműves Kelemen megfelelője). Ügyes.

De nem csak annak van most harminc éve, hogy a most besúgással vádolt Isărescu rekorderként vezeti az ország jegybankját, mindenféle politikai változást túlélve – hanem épp e napokban van a harmincadik évfordulója annak is, hogy Bukarestben szétverték azt a mindeddig legkitartóbb tüntetéssorozatot, amelyen épp azt követelték, hogy az előző rendszer emberei ne vezethessék tovább az országot a forradalom után is. Épp az előző rendszer hatalomra törő emberei verették szét a tüntetést, és azóta is köszönik, jól vannak, ott vannak, vezetnek, mindenfelé. A pártoktól az összes közintézményig, köztük – lám – a nemzeti bankig.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr6915814126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása