Blogosz

MESE NINCS.

ÉRDekes ajándékok

2018. augusztus 17. 09:30 - BlogoszEditor

Mindenütt vannak persze elhagyatott épületek. De nem mindenütt van olyan barátom, aki tudja rólam, hogy hajlamos vagyok az ilyenekbe bekíváncsiskodni, ezért amikor meglátogatom őt, akkor mutat is nekem egy ilyet. Nos, Érden van ilyen: meglátogattam tegnap ott, és egyúttal - néhány méterre az otthonától, egy már teljesen elbontott kastély mellett - mutatott is egy ilyet.

Azt mondja, pár éve még lakott volt, az utolsó időszakban szociális lakások működtek itt. Hogy előzőleg mi lehetett, arra - a látottak alapján - három tippem van: vagy bentlakás, vagy iskola, vagy fogalmam sincs. Később aztán kiderült ez is, mivel az épület mellett emlékmű is áll - vélhetően épp azért, hogy ha erre járok, választ adjon a kérdésemre. A válasz pedig (legalábbis az emlékművön látható tábla szövege szerint) a következő: a hajdani érdi kastélyban működött a KALOT, a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyesületek Országos Testülete első, bentlakásos népfőiskolája. (Ez a KALOT 1938-ban alakult, a földművesek és földmunkások legényegyleteit, vagyoni helyzetre és vallásfelekezetre való tekintet nélkül összefogó országos szervezet.volt, célja "a krisztusibb ember, a műveltebb falu, az életerős nép és önérzetes magyar érdekében az agrárifjúság szellemi, anyagi támogatása, összefogása és érdekvédelme". Aztán Rajk László belügyminiszter 1946-ban a Magyar Cserkész Szövetséggel együtt feloszlatta, fontosabb embereit deportálták, bebörtönözték. Később, 1983-ban valamiféle utódszervezete alakult.)

Ezzel csak az a gond, hogy a mostani, elhagyatott épület mellett lévő tábla szövege szerint a KALOT népfőiskolája a hajdani kastélyban működött - ez a kastély valóban pont a jelen épület mellett állt, ám már évtizedek óta nem létezik, teljesen elbontották, Szóval a legvalószínűbb a harmadik tippem: vagyis, hogy fogalmam sincs, mi volt ebben a még ma is álló, a kastély hűlt helyétől nem messze lévő épületben eredetileg.

Minden esetre tehát benéztünk. Itt egy kis galéria, magyarázó képszövegekkel, arról, mit láttunk.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr514186011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása