Blogosz

MESE NINCS.

Hoppá...

2011. július 12. 20:55 - BlogoszEditor

 

És le is zárul lassan a magyar állampolgárrá válásom. Már csak a magyarországi születési anyakönyvi kivonatomat kell kézhez kapnom. Az is készen van már. De nincs karnyújtásnyi távolságban. Ellenkezőleg: vagy 150 kilométerre van a kezemtől. És nem akar idejönni.

Pedig amikor legutóbb beszéltem erről a budapesti kormány illetékeseivel, akkor még azt válaszolták, hogy ha elkészülnek az újdonsültek születési anyakönyvi kivonatai, ezeket az iratokat kiküldik a legközelebb eső magyar külképviseletre (pl. Kolozsvárra, Csíkszeredába, Bukarestbe), onnan pedig - postán, vagy futárszolgálattal - juttatják el a jogosult személynek. No, ehhez képest levelet kaptam ma a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulátusától. Amelyben a vezető konzul arról tájékoztat kedvesen, hogy megérkezett hozzájuk az anyakönyvim. És ezt személyesen vehetem át náluk, Kolozsváron.

Hm. Milyen kár, hogy mostanában semmiféle dolgom nincs arrafelé...

De azért megértem őket - gondoltam bele, vállon veregetve a jó öreg empátiámat. Nem küldik ki, végülis érthető - mondom. Hiszen válság ugye, meg minden. És amúgyis, máskor is elég sokba kerülne mindenkinek egyenként kiküldetni futárral, vagy kipostázni az anyakönyvi kivonatát. Plusz a sok adminisztráció vele. Úgyhogy egyszerűbb és olcsóbb megoldást választottak. Hiszen ahelyett, hogy az anyakönyvit rakták volna bele a borítékba és küldték volna ki mindenkinek akár postán, inkább egy levelet küldenek ki mindenkinek postán, lényegében arról, hogy nem tudják kiküldeni az okmányt postán.

Hát igen, ez végülis logikus. Vagyis na. Álljunk csak meg! Hoppá...

***

Frissítés

Beszéltem azóta a vezető konzullal, és az egyik sejtésem beigazolódott: azért nem küldik ki postán, mert nem bíznak benne, s nem akarják, hogy könnyen lenyomozható legyen, ki kapott állampolgárságot. Azt mondja, ők lényegében "katonák", nem tesznek kivételt. Ám van azért más, korrekt megoldása a dolognak. De hadd ne adjak itt tanácsokat, bocs...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr263061606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása