Blogosz

MESE NINCS.

Kínai

2011. május 08. 21:27 - BlogoszEditor

Néha kicsit türelmetlen vagyok. Vagy túl precíz. Vagy mit tudom én. A lényeg, hogy például szeretném már, ha lezárulna egyszer ez a magyar állampolgárrá válás, azaz kiteljesülne. Vagy be-. Mert az én logikám szerint még mindig nem teljes.

Jeleztem már ugyanis, hogy a honosítási okmány, meg a lakcímkártyaként és személyi azonosító kártyakánt egyaránt szolgáló okmány mellett minden érintettet anyakönyveznek is Magyarországon - azaz mindenki kap még magyarországi anyakönyvi kivonatot is. De mikor? És honnan? És hogyan? Na ez az...

Eddig körülbelül ezren vagyunk olyan magyarok a mai Románia területén, akik már letették az állampolgársági esküt, azaz megkapták a magyar állampolgárságot is. Ám tudtommal még senki nem kapta meg mellé a magyarországi anyakönyvi kivonatot. Pedig vannak ismerőseim, akik már majdnem két hónapja letették az esküt.

Mindannyiunk kedvéért tehát megkerestem a budapesti Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot. Ezen belül a Nemzetpolitikai Államtitkárságot kértem fel arra, hogy nézzenek utána, mi is van ezzel az anyakönyves dologgal, s tájékoztassanak. Ennek nyomán ők informálódtak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál. Az alábbi választ kaptam tőlük.

Előre szólok: kínaiul van. Még a Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársai is jelezte nekem telefonon, hogy érkezik a válasz mailen - de nem lesz könnyen érthető. :)

  

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM

NEMZETPOLITIKAI ÁLLAMTITKÁRSÁG

Stratégiai tervező és tájékoztatási főosztály

 

Tisztelt uram!

 

Dr. Nagyhaju Béla honosítási igazgató (Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal) válasza alapján a következőkről tudom tájékoztatni:

 

Az Egyszerűsített Honosítási Igazgatóság - Honosítottak Anyakönyvi Osztálya végzi az egyszerűsített honosítással/visszahonosítással magyar állampolgárságot szerzett személyek hazai anyakönyvezését. A hazai anyakönyvezést megelőzően, az állampolgársági eskütételt követően az Igazgatósághoz visszaérkezett esküjegyzőkönyv igazolja azt, hogy a kérelmező a magyar állampolgárságot megszerezte. Ezt követően az esküjegyzőkönyv és a honosítási kérelemhez csatolt anyakönyvi iratok átadásra kerülnek az Honosítási Igazgatóság Anyakönyvi Osztályhoz, ahol ezen iratok az osztályhoz történt megérkezésének napján indul az anyakönyvi eljárás.

Az elintézési határidő – amennyiben nincs szükség közbenső eljárási cselekményre, úgy pl. mint hiánypótlás -  az anyakönyvezéshez szükséges összes irat az osztályhoz történő beérkezés napjától számított 30 nap. Amennyiben az anyakönyvi esemény hazailag anyakönyvezhető, az anyakönyvi bejegyzés teljesítése után az elkészített anyakönyvi kivonatot a kérelmező által megadott - magyarországi lakcím megjelölése esetén közvetlenül, külföldi lakcím megjelölése esetén a Külügyminisztérium útján az illetékes külképviselet útján - az ügyfél lakcímére továbbítjuk. Felhívom  továbbá arra a körülményre is  szíves figyelmét, hogy a magyar útlevél kérelmezésének nem feltétele a hazai anyakönyvezés.

 

Tisztelettel és üdvözlettel:

 

Lukács Bence Ákos

főosztályvezető-helyettes

 

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Nemzetpolitikai Államtitkárság

Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztály

1054 - Budapest, Kossuth tér 2-4

 

Ezt a választ kaptam tehát. És akkor most nézzük az egészet magyarul - gyorsan lefordítom. A lényeg, hogy az eskü/fogadalom letétele után legalább egy hónapot kell várni a magyar anyakönyvi kivonatra. Bővebben: az állampolgársági eskütételkor mindenki aláír egy eskütételi jegyzőkönyvet. E jegyzőkönyvet, valamint az állampolgársági kérvényünkkel együtt benyújtott anyagkönyvi iratainkat küldik meg Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz. Az anykönyvezés azon a napon indul, amikor az adott személy jelzett iratai megérkeznek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz. Kábé 30 nap alatt kell végezniük - elvileg. Ezt követően kiküldik a legközelebb eső magyar külképviseletre (pl. Kolozsvárra, Csíkszeredába, Bukarestbe), onnan pedig - postán, vagy futárszolgálattal - juttatják el a jogosult személynek. Amúgy tisztázódott egyúttal az is, amit az eddigi érdeklődéseimkor senki nem tudott biztosan: a magyar útlevél igénylésével nem kell megvárni az anyakönyvi kivonat megérkezését. Ez a kivonat ugyanis nem kell az útlevél igényléséhez.

 

Szóval nyugalom: lényegében automatikusan megy az egész, készülnek az anyakönyvi kivonataink is - ezekkel lesz teljes és lezárt a (vissza)honosításunk folyamata.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr972888423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aragornka 2011.05.16. 20:22:30

Bár csak igazuk lenne... akkor nem kellene eltöltsem a nyarat itthon, hanem egyből mennék dolgomra.

Érdekes, akkor vajon mi kell az útlevél kérvényezéséhez... személyink nem lesz születési anyakönyv nem lesz.... tehát kiváncsi volnék.

Fontos lenne a számomra mivel ez miatt nem mentem el már fél éve.

köszi az infot

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2011.05.16. 22:03:55

@Aragornka: Érdeklődtem már én is erről, egyből az útlevélosztályon. Ezzel az a helyzet, mint az állampolgársággal az elején: még nincs bejáratva a rendszer, többen mondanak közölnek eltérő infót. Nem kományszinten, hanem az ügyintézőkén. Tehát amit válaszolok most, az sem százszázalékos - bár a neten simán megtalálható, hogy elvileg mi kell hozzá. Ám ott is egymásnak ellentmondó infók vannak.
Ezért például én egyszerűen úgy oldom meg, hogy átmegyek a legelső olyan településre, ahol útlevelet kiállítanak, benyújtom a kérelmemet, s meglátom, helyben mit mondanak. Előzetes telefonbeszélgetésünk alapján amúgy ők maguk is ezt javasolták. Itt tart most a dolog.

Aragornka 2011.05.17. 07:42:36

köszi a válaszodat, ha már eltudtad intézni kérlek meséld el majd annak a procedúráját is :-)

Aragornka 2011.05.18. 20:34:38

@BlogoszAnima: ma tettem le az esküt, de azt mondták, hogy meg kell várni az anyakönyvi kivonatott és csak utána lehet útlevelet kérni. Most már csak azt kellene tudni, mennyi idő alatt érkezik meg az anyakönyvi kivonatom. Van erről infód?

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2011.05.18. 22:38:51

@Aragornka: Gratulálok! :)

Ám a másik dolog nagy tévedés! Mint mondtam, még nincs bejáratva a rendszer, többen mondanak közölnek eltérő infót. Holnap bejegyzéssel jelentkezem erről.
süti beállítások módosítása