Blogosz

MESE NINCS.

Az árulkodó mosoly

2014. október 06. 18:05 - BlogoszEditor

Megint műanyagszag van: itt húzogatják az orrunk előtt a mézesmadzagot, de világos, hogy egy csepp igazi méz sincs rajta, mesterséges az egész. Mégis - elképesztő, agyzsibbasztó, hogy sokadszor is, de már hanyadszor, fuáj?! - ismét sokan bedőlnek ennek, mennek utána, nyalogatják a szájukat, ízlelgetik a semmit.

Pedig ez a semmi ráadásul többrétű. Azt hihetnénk, hogy az újságírók azért eligazodnak ebben. Ha már a lakosság, a general population nincs is igazán képben. (Meg hát nem is kötelessége ez neki, van sok más elfoglaltsága is - sőt: a kulisszák mögé való belátásának hiányában csak így, tájékozatlanul, a kifelé kommunikált nullába vetett hittel lehet megfelelően manipulálható választói tömeg is a lakosság a pártok számára).

Skeptidfhcal.jpgNa de a sajtósok. Ellenben. Hát ők igazán tudják, hogy ez az egész romániai magyar autonómiacucc kamu. Ezt gondolnám, ezt képzelhetik még sokan. Az "önrendelkezési harc" kamu, mert mindenki hangoztatja, de senki nem képviseli, senki nem harcol érte. Nincs tehát "veszély", még akkor sem, ha a valós önrendelkezést mondjuk - empatikusan, és tévesen - a román államot fenyegető veszélyként fognánk fel. De mondom: nincs veszély. És ha valaki, hát a médiában dolgozók igazán tudhatják, mi a valós helyzet. Ma ennek erős cáfolatát láttam, egyetlen másodperc alatt, egyetlen gesztusban. Mindjárt mondom.

De előbb vegyük át röviden (jó: nem lesz rövid, de a téma komplexitásához mérten azért mégis nagyon tömör lesz), közérthetően, újra, miért nincs semmi autonómia-veszély. (Ugyanúgy, ahogy a pártok röviden, közérthetően, újra meg újra előveszik az autonómia-kamut a kampányokban, azaz most is.)

Az RMDSZ. Ez az a párt, amelyik egy nemzeti kisebbségének indult - aztán már rég megtanulta, hogy ugyanúgy gazdasági-politikai klikként kell működni, saját haszonra, mint a többi. Annak idején a PDSR (amelyik ma PSD) által irányított hatalommal titokban paktumot is kötöttek, Neptunon fordult a kocka. Ott tárgyalták meg, hogy az RMDSZ lesz az, amelyik onnantól úgymond a magyarságot képviseli,kifelé, közben befelé azonban épphogy együttműködik a román hatalommal. Ennek eredménye, hogy cserébe az RMDSZ részt vehet a kormányokban, intézmények vezetésében, bizniszekben. Mert lényegében minden manőver a bizniszt szolgálja. Azaz részt vehet a hatalmas pénzekkel járó gazdasági-politikai játszmákban, a bűnözői pedig ugyanúgy védelmet kapnak majd, mint a többi tömörülésbeliek. A paktumot pár hete meg is újították. A lényeg tehát, hogy az RMDSZ kifelé autonomista, befelé pedig - azaz a valóságban - épphogy a román hatalomnak segít: igyekszik leuralni és egyfelé kanalizálni, majd eltéríteni, zsákutcába terelni a magyar közösség törekvéseit. Kifelé tehát autonómiát hangoztat, befelé pedig segít Bukarestnek vigyázni arra, hogy semmiképp ne legyen valós önrendelkezés. Olyan képpel is élhetünk, hogy romániai magyar rezervátumot igyekszik létrehozni: mintegy magához édesgetve, ugyanakkor felügyelve is a táborát, saját érdekében kihasználva a magyarságot, közben eltéríteni a közösség céljait, hátráltatva, ellehetetlenítve azok megvalósulását. Az RMDSZ a romániai magyarság PSD-je.

És van még egy  utolsó, vészforgatókönyv. Eszerint a maximum - amennyiben elkerülhetetlen - az lenne, hogy valamiféle formális, látszat-önrendelkezést végül mégis megadnának. Ezt aztán az RMDSZ el tudná adni kifelé, mint "a harc" "nagy sikerét", befelé pedig egyrészt felvigyázná az "autonóm" területet a román állam számára. És ez nem magyar önrendelkezés lenne, hanem RMDSZ-autonómia. Ami csakis a pénzosztásról szól. Arról, hogy milyen régióban ki szerzi meg a pénzeket, milyen szinten, kiknek, hogyan ad belőle. Ki kezeli a pénzcsapokat. Persze, hogy ők, persze, hogy maguknak. Ennyi. Ha nagyon kell neked, magyarság, akkor jelen időszakban ekkora "autonómiát" lehet "kiharcolni". Nem a közösség, hanem egy párt számára. E paktum része az RMDSZ úgymond autonómia-tervezete is. Amellyel valahogy megint a kampányra készült el... És amelynek elkészülte valahogy huszonöt évig, azaz negyedszázadig tartott... (Pedig pár nap alatt is összerakható egy ilyen szöveg.) És amely - egyes források szerint - eleve román nyelven készült el először, hogy azok a más pártbeliek is értsék, akikkel egyeztették a nyilvánosságra hozatala előtt. (Igen, a PSD-re célzok.) És amelyet ezután fordítottak le magyarra. És amely csak egy tervezet, amelyről kampányban lehet vitázni: az RMDSZ mondhatja a saját paneljeit, szavazatokat szerezve, a román pártok meg a saját ellenszövegeiket, szintén szavazatokat szerezve. És amely helyett egy másik már rég be van terjesztve a parlamentben, de ott évek óta semmi hír róla, azaz új tervezet fölösleges is. Az RMDSZ és a maga "autonómia-tervezete" tehát sokadik ékes bizonyítéka annak, hogy az egész nulla. Diverzió. Lenne épp beleszólása az ügyekbe, de amikor kényes a téma, nem szól bele. Értelemszerűen az autonómia megteremtésébe sem, tehát ő sem képviseli ezt, csak hangoztatja.

Aztán van az MPP. Ez az a párt, amelyik alternatívának indult - aztán már rég megtanulta, hogy ugyanúgy gazdasági-politikai klikként kell működni, saját haszonra, mint a többi. Sőt, az RMDSZ kiszolgálója szokott lenni újabban. Ráadásul már alig létezik, inkább csak néhány székelyföldi településen még hivatalban lévő vezetői révén vegetál, beleszólása semmibe nincs. Értelemszerűen az autonómia megteremtésébe sem, tehát ő sem képviseli ezt, csak hangoztatja.

Aztán van az EMNP. Ez az a párt, amelyik az alternatíva alternatívájának indult - de már kezdettől fogva, indulásból, eleve tudta, hogy ugyanúgy gazdasági-politikai klikként kell működni, saját haszonra, mint a többi. Előbb megpróbálta az RMDSZ-ből kiábrándultak protest-szavazataival zavarni az RMDSZ bizniszeit, és így zsarolva részt követelni belőle, meg helyeket kicsikarni a maga számára. A Fidesz erdélyi hadosztályaként átvenni a hatalmat az etnobizniszelgetést az RMDSZ-től. Ám nem egészen úgy jött össze, ahogy tervezték. Úgyhogy most egyszerre mozdulna kétfelé az EMNP: Orbán már békül az RMDSZ-szel, visszafogottságot parancsolt Tőkésnek is, itthon meg azért még próbálják a versenytársas-zsarolásos stratégiát is tovább vinni. Ám az EMNP-nek az áll érdekében, az a célja, hogy a kiábrándultak mozgósítása révén szerezzen hatalmat - a saját érdekében. Ugyanúgy gazdasági-politikai játszmák részese akar lenni. Amiben nem fér bele az igazi önrendelkezésért való igazi küzdelem, csak annak hangoztatása. Úgyhogy nem sok vizet zavar semmiben. Értelemszerűen az autonómia megteremtésében sem, tehát ő sem képviseli ezt, csak hangoztatja.

Tessék. Ennyit a rommagyar pártok és az ő úgynevezett "autonómiatörekvéseik" összefüggéseiről, nagyon röviden és nagyon koncentráltan.

skepticalddd.jpgLenne még ugye a civil szféra. Amit azonban az elmúlt évtizedek során - sok más posztkommunista országhoz hasonlóan - itt is szépen elkaptak és maguk mellé bedaráltak a politikai pártok. A romániai magyar civil szervezetek nagyrésze is az RMDSZ vazallusa, pénzeltje, bábja - a másik, jóval kisebb részük az EMNP-é. Alig van tehát civil szféra, sőt, lényegében jelenleg nincs. Ennek is csak a látszata van meg. A civil szféra sem küzd tehát, inkább csak szolgál és megélhetési kis csoportosulások halmaza, amelyik igazán nem vállal semmilyen komoly részt egy velejéig romlott társadalom felélesztésében. Értelemszerűen az autonómia megteremtésében sem, tehát ő sem képviseli ezt, de nem is nagyon hangoztatja.

Így néz ki tehát egy nagyon-nagyon vázlatos ábrán az egész. Ebben az időszakban mindenki saját zsebre politizál. Akiknek szavuk lenne, nem élnek vele, sőt, együttműködnek a román hatalommal a magyarság ügyeinek félrevitelében, de attól kifelé még nagyon harcosnak mutatkoznak néha (hiszen ez is érdekük). Akiknek pedig nincs szavuk, csak szeretnék, ha lenne - ám azért, hogy hogy ők se éljenek vele, sőt, együttműködjenek a román hatalommal a magyarság ügyeinek félrevitelében - azok is nagyon harcosnak mutatkoznak néha (hiszen ez is érdekük). Ennyi.

És azt hihetnénk, a tévében, rádióban, újságokban, fórumokon látszatvitákat folytató, de egyébként helyzettől függően egymással bármikor lepaktáló politikusok mellett nagyon tudják még a sajtósok is, hogy mi van valójában. A román újságírók is tudják ezt, ahogy a paktumokban érdekelt román politikusok is - ezt képzelnénk. Hiszen az újságíró belát a kulisszák mögé. És éri, mi zajlik. Legalábbis a legtöbbször. Plusz elvileg nem buta. Úgyhogy a román sajtósok is igaziból - titokban vagy sem -, de vágják azt, hogy jelenleg az autonómiának nincs valós "veszélye", senki nem képviseli, nincs harc érte. Csak szöveg megy. Duma. Szájtépés. Szájkarate. Kampányok, egymás után. Hülyítés. Manipuláció. Diverzió.

És talán azt is értik, ők is, hogy közben a magyar kisebbség számára (mint bárhol, bármilyen nemzeti kisebbség számára) valójában fontos lenne az igazi önrendelkezés. És nem veszélyes. Épp ezt magyarázza ma egy sajtótájékoztatón az EMNP államfőjelöltje, Nagyváradon. Az autonómiát firtató román újságírói kérdésekből kiindulva odáig ért el, épp arról beszél, hogy mennyire lényeges a román nyelv idegen nyelvként való tanítása a magyar gyerekeknek. Mivelhogy bármilyen nemzetiségű gyermek a saját anyanyelvén átszűrve tud új nyelveket hatékonyan megtanulni. (És ez valóban így van. Kampányban is lehet igazat és evidenciákat is mondani, nah, sőt, attól még hitelesebbnek tűnik az ember, ugye.) És érvel tovább, hogy az önrendelkezés ilyen szintekig menne: hogy például nem úgy tanítani a románt sem, mintha román anyanyelvűnek oktatnák. Hanem idegen nyelvként, mivel ennek nyomán épphogy nem idegenebb lesz neki az a nyelv, hanem jobban meg fog tanulni románul. Ahogy a régiókra osztás és az önrendelkezés sem tönkreteszi az országot, hanem segíti a működését.

Itt van a fordulópont. Az újságírók - akik közül sokan maguk is csak megélhetési pojácák, eljátszanak szerepeket, attitűdöket, kiszolgálnak érdekeket - de hitem szerint belül valójában ennek ellenére tudják, mi zajlik körülöttük a valóságban, akkor is, ha megjátsszák az ellenkezőjét, akkor is, ha szerepet játszva veszélyt kiáltanak mondjuk autonómia-ügyben... Szóval ezek a román újságírók, aki ezen a sajtótájékoztatón eddig komoly arccal hallgatták a politikust, itt, ezen a ponton a kerek formájú asztalnál valahogy egyszerre néznek fel. Majd találkozik a tekintetük. És elmosolyodnak. Egy pillanatra egymásra kacsintanak vagy négyen. Összemosolygás, összekacsintás. És ebben a mosolyban, kacsintásban minden benne van. Látszik, ahogy arra gondolnak: "Aham, nyomja ez itt nekünk a szöveget az anyanyelvről, az oktatásról. De közben mi tudjuk, hogy ti tényleg az autonómián dolgoztok, és végül Erdély elszakításán. Ó, tudjuk mi, mire megy ki a játék." Láthatóan, félreérthetetlenül az van ezekre a román sajtósokra kiírva ebben a pillanatban, hogy elhiszik: az RMDSZ, az EMNP, az MPP a magyarsággal együtt dolgozik az önrendelkezésért. És bármiért. Sőt,  ők tényleg, vérkomolyan azt hiszik, hogy az RMDSZ, az EMNP, az MPP a magyarsággal együtt dolgozik. És egyáltalán, azt is, hogy dolgozik.

skeptic-cat1jj.jpgFú, szóval az az árulkodó mosoly... Hihetetlen érzést azt látni, mennyire nincsenek tisztában a román sajtósok, véleményformálók sem azzal, mi van valójában. És főleg azzal, hogy mi nincs egyáltalán, mi az, ami csak látszat. Ugyanazt hiszik ehelyett, mint a magyar választók butább része, amelyik állandóan reményből, meg hitből, meg más efféle, ide nem illő balgaságokból újra meg újra megválasztja a saját kerékkötőit. És a román kollégák meg tényleg azt képzelik, hogy ezek nem kerékkötők, hanem a magyar nemzetiségű politikusok valóban a közösségért ténykednek, az autonómiáért küzdenek, és a magyaroknak esély, a románoknak veszélyt jelentenek. Holott semmit sem jelentenek, csak visszahúzó erőt. Sima cinkesek és cinkosok. És cinikusak.

Tehát elképesztő, mennyire nagy itt a zavar. Pedig a téma egyébként összetett, de nem bonyolult. Színház és maffia lényegében. És hogy mi a megoldás? Jelen pillanatban semmi. Nem körvonalazódik semmi, és fogalmam sincs. Ez még így fog menni egy ideig. De az semmiképp nem megoldás, hogy a szavazatainkkal még segítünk is fenntartani a mostani csapdahelyzetet. Amely csapdában épp mi vagyunk, a rommagyar közösség van.

És mégis - ó, istenemmáneccer - mindkét oldalon hisz tehát a többség az autonómiában. Amely most egyékbént pusztán a közbeszéd, a kampányok tematizálására szolgáló panelek egyike. De mégis hisz a magyarok többsége abban, hogy valamelyik politikai erő jelenleg mégiscsak dolgozik ennek megvalósításán. És a románok is ezt hiszik, csak félik is. Közben jelenleg épphogy nem ez van. Jelen pillanatban - magyar szempontból - nem főleg esély nincs az önrendelkezésre, hanem politikai akarat, érdek nincs. Román szempontból következésképp veszély sincs. Viszont rengeteg zavaros fej van. Ez az árulkodó mosoly is mutatja, hogy a helyzet komoly. És abszurd.

Kellemes kampányt és boldog szavazást, ezen a választáson is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr566764297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása