Blogosz

MESE NINCS.

Referendum: ne menj e manipuláció közelébe sem!

2018. október 01. 21:01 - BlogoszEditor

Egyetlen szót sem érdemes vesztegetni a közelgő romániai referendumra, nem, hogy még vitázni róla, elmélkedni rajta. Egyszerűen nem szabad rajta részt venni, nem kell elmenni szavazni, és kész. Ez az alap, és ennyi az egész. Most mégis összegzem a fő kérdéseket, mert sajnálattal látom, hogy intelligens, illetve általam annak vélt emberek is úton-útfélen okoskodnak róla. Képtelenek megérteni, hogy egyáltalán nem az elébünk tolt kérdés a valós téma, hanem azon túl kell látni.

Meglátni azt, hogy nem legitimálhatunk ilyen gyanús és mindenképp manipulatív vackokat azzal, hogy beszélünk róluk, hiszen ezzel valós témává emeljük az ilyesmiket - holott kizárólag áltémák. Eszközök. Ürügyek. És lám, így állunk be mi is a táncba (igen, akkor akár ezzel most én is), abba a táncba, ami körbenforgás, amiben nem szabad részt vennünk, ami tipikusan az álproblémák, az álvalóság manapság divatos és mérhetetlenül káros, mégis fő politikai koreográfiává emelt körtánca.

Igyekszem amolyan gyakran ismételt kérdések módjára összefoglalni. De aki siet, annak tehát annyit, hogy ne menjen senki a közelébe sem a szavazóhelyiségeknek ezúttal, egyszerűen nem szabad részt venni ezen a népszavazáson.

Honnan jön most ez az egész népszavazásosdi?

Nem most jött. Sőt, még 2015-ben indult az ötlet, aztán az aláírásgyűjtés - majd a hosszú kivárás. Azóta várt a PSD arra, hogy amikor neki megfelelőbb lesz (azaz egyre kényelmetlenebb helyzetbe kerül), akkor élesítse be majd az egészet. Elterelésképpen, ugyanakkor ellenséggyártásképpen, továbbá a jövő évi választások (EP-választás és államfőválasztás is lesz) előtti mozgósítás, manipuláció elindításképpen. Azt se feledjük, hogy az egészet az a Liviu Dragnea PSD-elnök és valójában miniszterelnök koordinálja, akit bíróság már elítélt azért, mert megpróbálkozott egy másik referendum elcsalásával: amikor a PSD számára kényelmetlen Băsescu elnököt akarták népszavazással felfüggesztetni a hivatalából, akkor Dragnea irányította a PSD helyi emberei által országszerte végrehajtott csalásokat összehangoló álló hálózatot.

Nem szabad tehát részt venni egy olyan "népszavazáson", amely nem arról szól, amiről.

Ki áll ennek a hátterében?

Fokozatosan állt be mögé minden olyan erő, aminek a lételeme, az alapérdeke a visszahúzás és/vagy a tömegbázis bármilyen eszközzel való megtartása: civil szervezetként bejegyzett tömörülés kezdte (valójában már eleve politikai és egyházi hátszéllel). Aztán már nyilvánosan is fő támogatójává lépett a fénybe a politikai paletta legsötétebb pártjai közül a PSD. Majd lépésről-lépésre állt melléjük egyre több olyan entitás, amelynek különféle okok miatt csak akkor van tömegbázisa, ha mesterséges módon, manipulációval tartja meg maga körül az embereket.

Konkrétan az volt, hogy kezdetben, 2015-ben az A Családért Koalíció (Coaliția pentru Familie) indította az aláírásgyűjtést. Ez egy homályos hátterű szervezet, amely egy amerikai román ügyvéd és pap, Peter Costea körül alakult kezdetben. Ők már 2006-ban is megpróbáltak belepiszkálni a romániai alkotmányba, ugyancsak e témakörben, de az Alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva elvetette akkori népszavazási kezdeményezésüket. Azóta is mindenféle konferenciák, valamint lobbitevékenység révén próbálnak előtérben maradni, sőt, egyre erősebb tényezővé válni. 2013-ban aztán megalakult az A Családért Koalíció (Coaliția pentru Familie), amiben rögtön mindenféle egyházak – ortodox, pünkösdista, baptista – emberei kezdtek el mozogni, és terjeszteni a propagandát. És azóta is erősödnek, sőt, közben a politikummal is egymásra találtak. Azóta mindenféle kis civil szervezetet, kisebb alapítványokat is rávettek a csatlakozásra. Konzervatív oldalról induló, arra építő, szélsőséges retorika és gyakorlat jellemzi őket. Zavartak meg már nekik nem tetsző rendezvényeket, meg például voltam magam is saját rendezvényükön, történetesen épp itt, Nagyváradon, ahol elképesztő zöldségeket hordtak össze, a család és a vallás témakörében – mindezt például épp a PSD-vel kormányzati szövetséges ALDE elnökének, Călin Popescu Tăriceanunak a jelenlétében és aktív támogatásával.

Formailag ez a szervezet indította tehát a mostani referendumot, aztán a politikai zászlóvivőjükké előlépett mögülük a PSD. Azóta csatlakozott a referendumhoz például az összes történelmi magyar egyház is. És a két számottevőbb rommagyar párt is, bár mondjuk az RMDSZ azt próbálja – ezúttal is – eljátszani, hogy különböző hangok vannak benne erről, de lényegében a részvétel és az „igen” szavazás felé próbálja terelni azokat, akik figyelnek rá.

És beleszédült ebbe a csapdába még a többi párt is. Igen, például a nevében liberális PNL is. Hogy miért? Hát, nem az első ilyen. Hasonlóan szoktak eljárni a pártok a legtöbb kényes ügyben. Sok példa volt már erre. (Mondjuk amikor a választások előtt - történetesen épp a PSD - bedobta, hogy baromi nagy mértékben fogja emelni a tanügyben dolgozók bérét. Ekkor az ellenzék az elején még jelezte, hogy ez nem jó, gazdaságilag is lehetetlen, a tanügyi dolgozók meg elkezdtek naivan hőbörögni - erre a pártok inkább nem kockáztatták a szavazók maguk ellen fordítását, hanem besétáltak önként ebbe a csapdába, és beálltak szépen a sorba. Aztán persze amikor a kezdeményező megnyerte a választásokat, kiderült, hogy tényleg nincs pénz emelésre, nem is adták meg, haha, idióta választók.) Hasonló van most is: az ellenzék nem meri egységesen és határozottan felvállalni a jogvédelmet, mert fél, hogy szavazókat veszít. Sőt, azt is reméli közben, hogy ha meg belemegy ebbe a galádságba, akkor meg egyenesen szavazókat nyer.

Dehát ha a magyar egyházak és pártok is támogatják, akkor jó nem?

Nem. Már miért lenne attól bármi is automatikusan jó? Nem saját magunknak kell megvizsgálnunk, mi a jó, és mi a rossz? Különben is: hány olyan húzást láttunk már az elmúlt évtizedekben a romániai magyar pártoktól is, és az egyházaktól is, amelyek kifejezetten károsak, a közösség érdekeivel is szembemennek, viszont szűk csoportérdekek miatt megtették azokat? Nagyon sok ilyen volt, és van, és lesz. Tehát ha a pártok és/vagy az egyházak beállnak valami mögé, és onnan integetnek, hogy „erre, erre”, akkor már csak az eddigi tapasztalatai miatt is különösen óvatosnak kell lennie a polgárnak, és automatikusan semmiképp nem haladni arrafelé, alaposan megvizsgálni előbb az adott témát, és még utána is nagyon gyanúsnak tartani, ha valamerre hívogatják, terelgetik. És ha megyünk, csakis saját meggyőződésből, teljesen függetlenül attól, hogy hívogatnak, terelgetnek. Abszolút nem kell figyelni arra, mit mondanak ők, csakis arra, hogy valójában mi a téma, és mi annak háttere. Épp ez utóbbi kettőt igyekeznek általában eltakarni a szóban forgók, úgyhogy pont nem őket kell nézni.

Továbbá ami még nagyon lényeges: mind az RMDSZ, mind az EMNP, mint pedig a református, a katolikus és a többi egyház tömegbázisa, emberanyaga, manőverezésre használható tömege csökkenőben van. Vagyis fogy ki a benzinjük. Számos ok miatt, de alapvetően egyszerre ott van a kihalás, kivándorlás, és az elpártolás is. Létérdekük tehát megfogni mindenkit, akit csak tudnak. És ennek eszközeként a saját megújulásuk, megtisztulásuk, megreformálódásuk helyett a könnyebbik, de sötétebbik utat választják (ami valójában mindig a biztosabb út is az ő céljaik eléréséhez, rövid- és középtávon), nevezetesen a manipulációt, propagandát, ellenséggyártást, félelemkeltést, saját maguk megmentőként való villogtatását. És ebbe tökéletesen illik a mostani referendum is.

Alapvetően amikor a magyar pártok és egyházak is beálltak e mögé, az pont nem azt mutatja, hogy ez a helyes út. Hanem csak azt, hogy ezek a szervezeteknek ez a saját érdekük. És jelen esetben - mivel ennyire visszahúzó kezdeményezés mögé is beálltak – újra azt is mutatja, hogy mind a pártjaink, mind az egyházaink meghaladottak. A pártjainknak rég lejárt a szavatossága, közismerten megbízhatatlanok és irrelevánsak, sőt, számos esetben kifejezetten a közösségi céljaink ellenében tevékenykednek, tehát köszi, nem. Az egyházak pedig már évtizedek óta egyrészt haszonélvezői, másrészt túszai a rájuk telepedett politikumnak, másrészt pedig – a világ többi részén is látható folyamatoknak megfelelően – önmagukban is egyre idejét múltabbak és akadályok manapság. Valamelyest megújulni Nyugaton tudnak csak (ahogy a Nyugat minden másban is inkább képes erre), nálunk viszont egyre inkább leírják magukat. Nem csoda tehát, ha ők is inkább a konzervativizmusba igyekeznek visszanyúlni (miként a romániai magyar pártok is), és oda visszarángatni magukkal minél többeket (sőt, hát a létük is a konzervativizmuson alapszik). Sőt, a sötét hátterű, kavarós kezdeményezésektől sem riadnak már vissza – ilyen ez a népszavazás is. Tehát az egyházak – a mostani húzásukkal is – lassan kiírják magukat a történelemből, a jelenkor szinte teljesen párhuzamos már velük. Az ezen referendum mögé való beállással csak megerősítik, hogy az egyházakra nem szabad figyelni, mert mocskos játszmákban vannak benne, és csak butítják a híveiket, hogy megtarthassák azokat. Pont, mint a pártok, ameleyek most is ugyanezt teszik. Ez a népszavazás messze nem a családok védelméről szól – azok nincsenek is veszélyben, és ha az egyházak és/vagy a pártok tisztességesen játszanának, épp azt mutatnák fel, hogy veszély nem a családokat fenyegeti itt, hanem a szabadságot. Hanem csakis mocskos politikai és társadalmi játszmákról szól ez a "referendum"-színjáték.

Tessék tehát már felvilágosultnak lenni végre, na: a pártok és az egyházak egyáltalán nem útmutatók. Semmikor, semmiben. Legfeljebb politikai és közéleti szereplők. De szeintem leginkább csak vállalkozási formák, bizniszek.

png_1.png

Mi áll ennek a hátterében?

E népszavazáson még a kérdés is sumák: az fog állni a szavazólapon, hogy „Egyetért ön Románia Alkotmányának módosításával, a parlament által elfogadott módon?” („Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”). (Azt mondják erre, azért ez a kérdés, mert a referendumtörvény szerint így kellett megfogalmazni. Ami formailag tökéletes válasz. Ám tartalmát tekintve, azaz valójában nagyonis jól tudjuk – és sajnos egyre több példát látunk rá, midnenfelé –, hogyan lehet tökéletesen eltakarni, megvédeni mocskos érdekeket törvényi passzusokkal. És még valami: ha a törvény csak ilyen megfogalmazást tesz lehetővé, miért is hoztak ilyen törvényt? Nyilván céltudatosan. Ezt is. A referendumok manipulálhatóságának céljából. Plusz a fő baj itt továbbra sem magával a kérdéssel van. Oké, legyen ilyen. Hanem magával a tisztességtelen és aljas "népszavaztatással".)

Na, tetszik a kérdés tehát? Gyerünk, tisztelt olvasó, gyorsan mondja meg akkor, miben is áll ez a módosítás pontosan. Aha, így már nem megy, ugye? Csak felmerülnek valamik, hallomásból, innen-onnan. Hát ez az: egy tisztességes népszavazáson a kérdés is világos, és tisztességes. Itt viszont még maga a kérdés sem az. Hogy jobban üljön, könnyebben hasson a rengeteg oldalról érkező manipuláció. És a végén mit csinál a jóhiszemű, de balga szavazó? Ha már úgyis volt olyan naiv, hogy egyáltalán bement a szavazókörzetbe, arra pecsétel inkább, hogy egyet ért, „hát csak tudják a politikusok, mit csinálnak”… Aha, ők nagyon is tudják. Csak épp ön nem tudja, drága szavazópolgár, hogy ők valójában mit csinálnak.

Ennek a referendumnak formailag az a tétje, hogy az alkotmányba bekerüljön, hogy a házasság csak férfi és nő között lehetséges. Ez eleve fölösleges, ráadásul káros is. Fölösleges, mivel a Polgári Törvénykönyv is tartalmaz már ilyen restrikciót. Aminek egy szabad államban inkább onnan is ki kellene kerülnie. Viszont még egyszer máshova is betenni fölösleges. És káros, mivel egy kisebbség elleni intézkedést kodifikál, jogot korlátoz. Nem mintha a kezdeményezők mindezt nem tudnák. Tudják. Ám nekik csak az ürügy kell. A téma. Amivel aztán manőverezni lehet.

Ez az első kör. A felszín. Erre aztán egészen manipulatív kampányt építettek fel a kezdeményezők és támogatók. Amelynek során felsorolhatatlanul sok hazugság és félrevezetés és uszítás és rémhírterjeszetés hangzott már el.

A kampányolás mögött rejlenek aztán a harmadik körben az igazi tétek, célok. Csakhogy azok nem a mi tétjeink, céljaink, nem a polgároké. Hanem a kezdeményezőké és támogatóké. A fő célok ennek az egésznek a hátterében többrétűek. Egyrészt az állammal összefolyni akaró egyházak térhódításáról van szó. Egyre intenzívebben bele szeretnének szólni a politikába, vagyis az állam irányításába. És a legkártékonyabb politikai erők ebben – lám e népszavazás révén is – segítik őket, mivel profitálhatnak belőle. Közismert a mi magyar templomainkból is, mennyire visszataszító módon politizálnak is a szószékről, és a háttérben is miféle összefonódások sokasága van – hát ugyanez van a román politikum és az egyházak esetében is. Egymás híveit, támogatóit könnyebben tudja használni, kihasználni, felhasználni a párt és az egyház, ha együtt dolgoznak. Tehát az egyházak most ahhoz kérnek még nagyobb erőt, hogy még jobban beleárthassák magukat a politikába, a jogalkotásba, az ország irányításába. Ami nagyon káros, hiszen az államnak szekularizáltan van esélye fejlődésre, a jogalkotásnak pedig semmiképp nem egyházi és hitbéli kérdéseket kell követnie, hanem emberi jogiakat.

Emellett az van még a háttérben, hogy az ortodox egyház és a kormánypártok – az ő uszályukban pedig a mi közösségünkből éldegélő "saját" egyházaink és "saját" pártjaink – az egyre súlyosabb és egyre sokrétűbb politikai és gazdasági problémákról akarják nagyon erősen átvinni a közbeszédet és átirányítani a figyelmet egy kitalált veszélyre. Hogy „a hagyományos család veszélyben van”. Amúgy nincs. Mitől lenne? Attól, ha a homoszexuálisok – akik ha akarnak, úgyis együtt fognak élni, ha nem, akkor meg nem – összeházasodhatnának? Ugyan! Nulla veszély van ebben. Sőt, Romániában amúgy nulla homoszexuális pár fogadott örökbe gyereket. Mert ezzel is riogatnak amúgy a mi drága védőink és óvóink. Tehát semennyi veszéy nincs az egészben. Viszont az itt is megmutatkozó ellenséggyártásban és félelemkeltésben és uszításban már annál több. A veszélyt tehát e témakörben épp a referendum kezdeményezői és támogatói jelentik, mégpedig nem csak a homoszexuálisokra, meg az egész LMBTQ közösség tagjaira, hanem mindannyiunkra, az egész társadalomra.

Ugyanis épp egy kisebbség ellen uszítva akarnak politikai tőkét kovácsolni. Az emberi jogok, a kisebbségi jogok ráadásul nem lehetnek népszavazások témái. Továbbá az egész szembemegy a világ fejlett részén tapasztalható trendekkel. Abban a témakörben is, hogy mindenféle házassági formák és különféle családtípusok nagyonis jól lehetnek egyszerre is engedélyezettek, és tágabb értelemben abban is, hogy mi megint sötétülünk, csukunk, zárulunk, szigorítunk, megvonunk, miközben a világ civilizáltabb része (igaz, néhol átmenetileg épp hasonlóképp sötétül, de csak árnyalataiban, és ugyanilyen populista politikai haszonszerzések miatt) összességében folyamatosan világosodik, nyit, tár, könnyít, ad.

Egy szintén nagyon durva dolog van még. Magam is ettől tartottam, éreztem, de immár egy nagyváradi referendumos kampánykonferencián politikus (az RMDSZ-es Cseke Attila) is kimondta: ez csak egy kezdet, hasonló próbálkozások jönnek még. És épp emiatt is nagyon veszélyes ez a referendumosdi: utat nyithat számos további jogkorlátozás előtt, mindenféle más közösségek ellen is, más jogkorlátozásokra is átvezethet.

Ráadásul lassanként fordít el Európától is. Egy ideje láthatjuk, hogy a legkártékonyabb romániai párt, a PSD ugyanazt kezdi el művelni, amit a legkártékonyabb magyarországi párt, a Fidesz is. Azaz immár Dragneáék is sorosoznak, megkötik az igazságszolgáltatás kezét, miközben mindenütt igyekeznek saját embereik betuszkolása révén bebetonozni magukat, mindeközben pedig lerázni a kontrollt, vagyis közben az EU ellen fordítani a lakosságot, az országot. Sőt, egy ideje már az EU-ból való román kilépést is pedzegetik. Ennek megalapozása az a nacionalista-zárkózó retorika, amit Dragnea is használ, és amivel előkészíti a terepet arra, hogy az EU jogos bírálatait az ország elleni támadásként adja el itthon, az Unió ellen uszítva. Ebbe a sorozatba is illeszkedik a mostani, teljesen hamis témájú, álproblémával operáló "referendum". És ezt követően újabb és újabb álproblémákkal fogja riogatni, heccelni, ezek révén pedig mozgósítani a diverzióihoz a lakosságot a PSD. A nyitány ez a "népszavazás", ami lényegében egy főpróbaként működő első diverzió ebben a sorozatban.

Akkor szavazzak nemmel a referendumon?

Ne.

Hanem?

Hanem a legbiztosabb el sem menni erre a népszavazásra. Maradj otthon. Vagy menj moziba, biciklizz, lesznek jó koncertek is épp e hét végén, vagy csinálj, amit akarsz. De ha jót akarsz, akkor ne járulj hozzá a saját megvezetésedhez és az ország fékezéséhez.

 

dhhtr.jpg

 

Eleve tisztességtelen – de nem egyedi és nem törvénytelen – módon úgy szervezték meg az egészet, hogy két napon át tart a szavazás. Tehát megeshet, hogy a PSD és mindenféle támogatóik összefenyegetőzik és összekoldulják az érvényességhez szükséges részvételi arányt. Nagyon sok cinkosra leltek most ebben, tehát az sem kizárt, hogy az érvényesség meglesz, és még ezen felül is nekik kedvező, jó eredményt érnek el. Sőt, tudni kell, hogy már nem a jogosultak 50%-a plusz egy szavazat jelenti az érvényesség elérését, hanem – épp a referendumokkal való könnyebb visszaélések céljából – már rég levitték az érvényességi küszöböt 30%-ra.

Tehát nemet mondani az egészre úgy a biztos, ha már eleve a részvételre is nemet mondunk. Valószínű ugyanis, hogy a referendumon résztvevők többsége igennel fog szavazni. Aki tehát elmegy voksolni, és nemmel szavaz, az is erősíti a részvételi arányt, és ezzel az érvényességi küszöb elérését. Egy olyan szavazáson, ahol a tét nem az, hogy az igenek győznek-e, mert valószínűleg azok fognak, hanem az, hogy elérik-e emellett az egész voksoltatásnak az érvényességi küszöbét.

Szóval aki nem ért egyet ezzel az egész gyanús hátterű, káros, jogkorlátozó, hamis, manipulatív referendummal, az nem akkor jár el helyesen, ha elmegy és nemmel szavaz, hanem akkor, ha eleve el sem megy.

dfmnfgmfgm.jpg

És utána?

Na igen: ennek lényegében soha nincs vége. De amúgy öntudatos polgár amúgyis mindig figyeli a hatalmon lévők manővereit is. Ezeket itt pedig különösen folyamatosan figyelni kell. Amint félrepillant az ember, azonnal valami kártékony galádságot kezdenek művelni. És mindig ott vannak ehhez a kis szövetségeseik is. Pontosabban félre sem kell pillantanunk ehhez.

És ezek nem csak valami szóképek. Sőt, épp azt mondom, hogy sajnos ez után is, folyamatosan jönni fognak – más formában eddig is folyamatosan jöttek, most is folyamatosan jönnek, e témával párhuzamosan is – újabb és újabb elfogadhatatlan és sötét kezeményezések, erőszakolások, manipulációk, trükkök. Gondoljuk csak legutóbb arra, amit az igazságszolgáltatással műveltek-művelnek. Vagy amit  1989 óta állandóan művelnek. Szóval továbbra is észnél kell lenni. És bár nyitott szemmel sem lehet mindent meglátni, mindet tisztán átlátni aból, amit épp machinálnak, azért nyitva kell tartani, és észnél kell lenni. Most is, a referendum kapcsán is. De ez csak egy a sok közül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr6514255469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása