Blogosz

MESE NINCS.

Hihetünk-e a tükörnek?

2011. október 13. 08:01 - BlogoszEditor

 

Valahogy eddig is sejthettük, hogy egy ilyen országban a népszámlálás sem fog rendben menni. Érzésem szerint a (szinte) valós adatok meglesznek azért valahol. Persze, hiszen minden hatalomnak, minden - vetésforgóhoz, de leginkább egymáson keresztül-kasul átkúszó férgek kupacához hasonlóan változó - politikai-gazdasági csoportnak érdeke, hogy tudja, igazából mekkora emberanyaggal gazdálkodhat, s milyen tulajdonságai vannak ennek az anyagnak valójában.

Ám a manipuláció természetesen ettől a témakörtől sem idegen. Hogyan is lehetne az? Hiszen eleve összefügg a politikummal. Továbbá ennek a rétegnek nemcsak az érdeke, hogy tudja a valós adatokat, hanem az is, hogy ezek birtokában, saját érdekei szerint próbálja meg átszabni a valóságot. Ehhez pedig helyenként kozmetikázott meghamisított adatok is kellenek.  A manipulációs kísérleteknek az egyik jele az, amire már felhívtam a figyelmet, nevezetesen hogy - egyes hivatalos bejelentések szerint - az e hó végéig befejeződő romániai népszámlálás végleges eredményeit csak 2013-ban hozzák majd nyilvánosságra.

Nyilván azért, mert addig nagyon alaposan számolgatnak. Ugye? Igen. Pontosan. Sőt, szerintem még pontosabb, ha úgy fogalmazok: nagyon számító számításokat is végeznek majd az adatokkal, mielőtt egy változatot piacra dobnak az összesítésből.

És ne legyenek illúzióink: a Románia területén élő magyarság számarányával kapcsolatban is mindenféle érdekek feszülnek neki a valóságnak, megpróbálva elhajlítani azt. E témában a legkisebb veszélyt - kivételesen - ezúttal a romániai magyar politikai fertő jelenti. Az ebben dagonyázók azért folytatnak most a pártjaik révén "felvilágosító kampányokat", mert ez nekik érdekük. Az ő szemszögükből nem nekünk érdekünk. Hiszen nekik, a romániai magyar politikai-gazdasági keresztapáknak sosem az a prioritás, hogy a romániai magyar közösség hogyan él, hanem az, hogy ezt a közösséget hogyan tudják felhasználni a saját érdekeikben. Hol szavazógépként, hol hivatkozási alapként, hol hátországként. Úgyhogy kellünk most is. Mondom: ezúttal azonban az érdekeink egybeesnek, tényleg fontos, hogy az összeíráskor minden magyar annak is vallja magát, ami. Ilyenfomán egy pillanatra elfordíthatjuk tekintetünket a saját élősködő kártevőinkről.

A román állam részéről ugyanakkor minimum két szinten várható az, hogy megpróbál lefaragni belőlünk, statisztikailag. Egyrészt minden népszámláláskor próbálkoznak vele, a központi szinten is, másrészt meg nem szabad kihagyni a képletből azokat az amatőröket, lelkes önkénteseket, akik számlálóbiztosi minőségükkel (vissza)élve már az adatfelvétel forrásánál, adatrögzítéskor igyekeznek megszabadítani az országot a magyar mételytől.

A népszámlálás megszervezése, gyakorlata tehát a következő kulcskérdés. És bizony itt komoly hiányosságok mutatkoznak. Még most is, 2011-ben, pontosan egy héttel az október 20-án induló összeírás előtt. Egy leendő számlálóbiztos hívta fel a figyelmemet egy - a magyarság szempontjából is fontos - aspektusra. Amely eddig valahogy elsikkadt.

Az illető természetesen kijárta a felkészítő tanfolyamot. Ahol maguk a felkészítők sem voltak eléggé felkészültek. Nézzük, mire hívta fel a figyelmemet az illető. Azt mondja: "Teljesen hiábavaló a felhívás, hogy önmagunk mellett hozzátartozóinkat is magyar nemzetiségünek valljuk a népszámláláskor. A felkészítéskor világosan megmondták, hogy melyik törvény, milyen bekezdése alapján (sajnos nem jegyeztem fel, de utána lehet nézni) TILOS 18 évet betöltött személy nevében bármilyen nemzetiségi és vallási hovatartozást, illetve anyanyelvet bejelölni. Ezt csak a jelenlevő személy SAJÁT BEVALLÁSA ALAPJÁN lehet kitölteni, amit a végén az illetőnek alá kell írnia.
Ergó nekem például minden más adatot el kell árulnom az éppen más országokban tartózkodó két gyerekemről, de azt, hogy mi az anyanyelve és a nemzetiségi hovatartozása - na, azt NEM. Egy - úgymond - megoldás létezik: menjenek el ők maguk az adott állam nagykövetségére és ott lehetőségük van kitölteni a kérdőíveket."
Ráadásul amikor ezzel kapcsolatban értetlenségének adott hangot, a képzést vezető két "szakértő" végül ellentmondásba keveredett egymással...

No, úgyhogy most magam is utánaérdeklődtem az egésznek. (Csak mondom: az RMDSZ által indított tájékoztató kampány ingyenesen hívható számán, a 0800 80 2009-en senki sem válaszolt, amikor felhívtam, az EMNP hasonló célokat szolgáló telefonszámán, a 0264 308 208-en viszont azonnal felvették a telefont és utána is jártak a kérdéseimnek.) A helyzet tehát a következő: valóban törvényileg tilos nemzetiséget, anyanyelvet, illetőleg vallási hovatartozást bejelölni azok esetében, akik helyett más diktálja be az adatokat, s akik külföldön tartózkodnak. Ez azért van, mert mindenki saját maga vallhatja csak meg, döntheti el, hogy milyen nemzetiségűnek, anyanyelvűnek, vallásúnak tartja magát. (Egyébként az összes többi adatát regisztrálni fogják valamely hozzátartozója "bemondására" is - kivéve tehát ezt a hármat.)

Hm. Most akkor ez manipuláció, vagy sem? Kemény dió. Egyrészt az elv szép, magam is egyetértek vele, sőt, a világ felvilágosultabb felén dívik is: minenki maga dönti el, milyen nemzetiségűnek, vallásúnak, anyanyelvűnek tartja magát. Ám a szép elv gyakorlati lecsapódása mér nem ilyen tetszetős. Ugyanis akinek az esetében nem regisztrálják ezt a hármat, az egyszerűen kiesik a képletből. Azaz ennyivel (is) kevesebb lesz a statisztikában a romániai magyarság lékekszáma. A felelősök konkrétan is utánajártak ennek, kérdésemre megerősítették, hogy "elveszettnek" tekinthetően az illetők a magyar közöség összeírásának szempontjából. (Hacsak el nem mennek a külképviseletre, bele-, belénkszámoltatni magukat.) Márpedig ez így végül hamis képet fest a magyarság arányáról...

Hallottam továbbá arról, hogy egyes kérdezőbiztosokat eleve úgy készítenek fel, hogy megsúgják nekik: akit csak lehet - aki idős, vagy nem, figyel, vagy tájékozatlan, vagy akármi -, azt automatikusan regisztrálják románnak...

Úgyhogy mindenki figyeljen már oda egy kicsit. Ennyi az egész. Nem kell félni tőle, nem igényel semmilyen különösebb felkészültséget az egész, csak néhány perc figyelmet: amikor jön a kérdezőbiztos, nézzük meg a nyomtatványokon, milyen kérdésekre válaszolunk, és válaszoljuk rendesen. Alapjában véve ennyi. Ami a polgáron múlik legalábbis. Szakítson már mindenki pár percet az alapos válaszadásra. Hogy utána nyugodtan tudjon tükörbe nézni. Hogy hihetünk-e neki végül majd, az már nem csak rajtunk múlik. De a saját, belső tükrünknek mindig, mindenképpen higgyünk már!

Ja, és átmenetileg nincsenek székelyek, csak magyarok, bocs. De ezt már mondtam.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr653299147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása