Blogosz

MESE NINCS.

Küszöbön a fordulat

2012. július 16. 13:16 - BlogoszEditor

Az USL már rég átlépett minden küszöböt, s ajtóstól rontott a házba. Ám most - egyelőre úgy néz ki - esetleg döntő változás következhet be. Lehet, hogy most sem sikerül leváltatniuk Traian Băsescu államfőt.

Most olcsónak, utánlövésnek hatna, ha azt mondanám, számítottam arra, hogy épp a mai fordulat révén kaphat egy utolsó esélyt Băsescu. Pedig számítottam. Ugyanis az Alkotmánybíróság már napokkal ezelőtt alkotmányellenesnek ítélte azt, hogy az USL eltörölte a népszavazás érvényességi küszöbét (azaz ahelyett, hogy a jogosultak fele plusz egy fő részvétele lett volna szükséges, már egyszerű többséggel is meneszthető lett volna az államelnök), s európai politikusok is kifogásolták ezt a húzást. Az USL napokig hallgatott, nem lépett az ügyben. Aztán most Victor Ponta megerősítette: visszaállítják az érvényességi küszöböt.

A parlament holnap és holnapután fogja (vissza)módosítani ilyen értelemben azt a választási törvényt, amelyet nemrégiben pont ilyen témában, a mostanival ellenkezőleg módosítottak már az USL-sek. Arra azért kíváncsi vagyok, milyen trükkel jön még az USL. Nem vagyok benne biztos, hogy simán visszateszik a küszöböt, amit maguk szedtek fel. Lehet, hogy valami megfogalmazási, jogi hókuszpókusszal még megpróbálkoznak.

Ha ezt nem teszik, az nagyon kétesélyessé változtatja a népszavazást, s kedvez Băsescunak. Ugyanis a köszöb sima visszaállítása azt jelentené, hogy legalább kilencmillió szavazónak kellene az urnákhoz járulnia, ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen. És eléggé kérdéses, hogy lesznek-e ennyien, vagy esetleg többen.

Így tehát ha esetleg Băsescu leváltására szavaznak többen (ami az amúgy pártos felmérések szerint így lesz), akkor is maradhat az államfő, mivel megeshet, hogy alacsony részvétel miatt érvénytelen lesz a voksolás. Ez az utolsó esélye most. S tényleg óriási esély.

Minden esetre ténynek és képnek sem lenne rossz, ha a mostanában USL álnéven garázdálkodó PSD épp a küszöbön bukna el. Bár az is igaz, hogy már rég bejutott annál messzebbre is, s így is sok kárt okozott a tombolásával.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr784659854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása