Blogosz

MESE NINCS.

Mi jön most? Avagy legyűrhetnek a nüanszok

2014. november 16. 11:22 - BlogoszEditor

Sok apró részlet áll össze egyetlen szörnnyé. Amelyik a fejünkre nőhet, nyakunkba ülhet most, ismét. Épp ezekben az órákban már keresi is a helyét, fészkelődik, hogyan lenne neki kényelmesebb.

Hiszen elképesztő, hogy mennyi kis részletre odafigyeltek most a Ponta-féle PSD-sek. Az égvilágon minden tényezőt megpróbáltak a maguk javára fordítani. Itt van például ez. Apróságnak tűnhet - a nagyobb manővereikhez, mocskos húzásaikhoz és csalásaikhoz képest apróság is -, de ez is sokat számít. Mondom: minden tényezőt számításba vettek és csavartak egyet, amin csak tudtak. Ráadásul ez önműködően generálja az érvénytelen szavazatokat - ami Pontának jó.

1503353_728088687278385_8877635775429010160_n.jpgSzóval itt a mai, második forduló szavazólapja. (Eleve vitatható eljárás az, hogy az kerül első helyre rajta, aki az első fordulóban több szavazatot kapott, hiszen ezzel a hátrányból induló már dupla hátránnyal indul, de na, legyen.) Ám ami durva, az az, hogy a Ponta négyzetében csak az őt támogató pártok rövidítéseit írták ki, így van hely a "VOTAT" pecsétnek, sőt, szinte hívja is a szavazói kezet, hogy oda nyomja. Főleg ha az ember megnézi, hogy ezzel szemben Iohannisnál az összes párt nevét teljesen megjelenítették, azaz jól telenyomták szöveggel az ő négyzetét, így a pecsétnek nincs üres hely. Vizuálisan összezavarja a szavazót. Már látom is a sok idősebb, jóhiszeműt, aki vagy egyből bedől a vizuális cselnek, és oda nyomja a pecsétet, amelyik négyzetben több a hely. És ott vannak a többiek, akik így gondolkodnak: "Én Iohannisra akarok, de nincs belül hely, úgyhogy ide nyomom, a Iohannis négyzete mellé." És kész, ezzel érvénytelen a voksok sokasága.

Ez tehát csak egy apróság, a sok, elképesztően rengeteg húzásuk mellett. Mert bizony ki kell jelentenem, tételesen: Ponta nem nyerhetne ezen a voksoláson, a PSD újra, harmadjára is elbunká immár az elnökválasztást, ha egyszerűen csak a választási folyamatra bízták volna, és csak simán a választópolgárok döntenének. A PSD megint bukna, ha tisztességesen játszana. De ugye ez lehetetlen.

Mivel Ponta és a legrégebbi maffiapárt, a PSD totális háborúval és minden elképzelhető eszköz bevetésével élt ebben a kampányban. Magyar szemszögből például ott van az RMDSZ újabb, sokadik árulása. Amely eddig az egyik legnagyobb volt. Ahogy a háttérben előre lepaktáltak a PSD-vel, majd ahogy az első fordulóban - saját jelölt indításával - kiiktatták a valós versenyből, elvették Iohannistól a magyar szavazatok nagyrészét. Hiszen több mint 300 ezer magyar szavazott Kelemenre az első fordulóban - míg ha nem lett volna ez az amúgyis teljesen esélytelen jelölt, Iohannis már az első fordulóban beseperte volna a magyarok voksait, akik aztán a másodikban be is fejezték volna az elsőben megkezdett a munkát. A másodikban pedig összezavarták őket, szándékosan: az RMDSZ kifelé azt kommunikálta, hogy egyik döntőssel sem tart, míg a színfalak mögött, célozgató nyilatkozatottal és logisztikai, kommunikációs segítséggel is Pontáékat nyomta, sőt, olyan szórólapokat is készíttetett, amelyeken RMDSZ-es polgármesterek hívták fel a lakosokat, hogy állnajak el Iohannistól és szavazzanak Pontára. (Itt vagy egy példa erre.) Egyszerűbben: a magyarság voksait az első fordulóban szándékosan zsákutcába vitte a PSD-vel összejátszó RMDSZ, a második fordulóban pedig az volt a cél, hogy az összezavarodottá tett emberek inkább maradjanak otthon, akik pedig mégis elmennek voksolni, azok közül is minél kevesebben válasszák Iohannist. Tragikus árulás ez is, és mutatja, hogy az RMDSZ-nek semmiféle köze nincs a magyarság képviseletéhez. Ez is bejött: most, a második fordulóban mindenfelé viszonylag nagy a választási részvétel - kivéve a tömbmagyar megyéket. Amelyek amúgy döntő módon hozzájárulhatnának a végeredmény alakulásához.

Ha ki nem iktatták volna őket, a fent jelzett módon. Ahogy - és ez is egy újabb tényező - módszeresen kiiktatták a rengeteg külföldön szavazó romániait is. Minden eszközzel nehezítette szabotálta a PSD az ő voksaik leadását, mivel a Nyugatra szakadtak túlnyomó többsége változáspárti.

És beugrik az is, hogy most már minden egyes manipulálható, butább, értetlenebb, éretlenebb réteget célzottan és közösen vezetnek meg. Elég megnézni például a Bihar megyei vezető sajtótermékekben mit művelt a PSD a második forduló előtt. A vezető magyar lapban (amit ugye magyarok olvasnak) a finisben nem a saját nevében hirdetett Ponta, hanem fél oldalas reklámot adott fel, amelyben Frunda György szólít fel Pontára való szavazásra. (Az a Frunda, aki az RMDSZ listáin legutóbb már kiesett a parlamentből, de a párt talált neki jó kis posztot: épp Ponta kisebbségügyi tanácsadója. Nesze neked, kisebbségügy, nesze neked, kisebbség.) A Jurnal Bihoreanban viszont (amelyet főleg a megyeszékhelyen, Nagyváradon olvasnak, azaz kicsit képzettebb és urbánus a célréteg), a PNL-s vezetőből Ponta szekértolójává vált áruló Călin Popescu Tăriceanu arcképével ellátott féloldalas hirdetést adott fel a PSD, amelyben Tăriceanu motyog valami olyasmit, hogy "aki igazán liberális, az Pontára szavaz". (Már ettől az abszurd kijelentéstől is le kellene szakadnia annak a magasságos...) Aztán ott van a Crişana napilap (amelyet főleg vidéken olvasnak, a legképzetlenebbek és legtájékozatlanabbak). Nekik már olyan fél oldalas hirdetést adott fel a PSD, amelyben össze van montírozva Klaus Iohannis, Tőkés László és Szilágyi Zsolt fotója, és mellette pár rövid kis diverziós rémhír szerepel, arról, hogy ezek hárman szövetkeztek, és elszakítják Erdélyt. Tessék hát: mindenkinek a saját szája íze szerint ízesített maszlag...

P1660965.JPG

A hősök sosem halnak meg - de kiszállnak egy idő után. (Feliratok egy váradi buszon.)

Mindemellett persze ott van a PSD sok más húzása is: ahogy egy abnormális döntéssel utat nyitottak, majd megzsaroltak számos helyi vezetőt a választások előtt, hogy lépjen át hozzájuk, és őket segítse a választáson. Ahogy bevetették az összes ismert választási csalási lehetőséget. Ahogy összejátszottak más pártokkal (fent csak az RMDSZ árulását ismertettem, ha már úgyis magyarok vagyunk, de van még). Ahogy minden társadalmi rétegnek  mindenféle jövedelem-növelést ígért. Mindez összehozhatja majd azt a pár százalékot, amellyel Ponta megelőzi Iohannist.

És épp csak néhány százalékot kell kicsikarniuk, pár százalék kell nekik ahhoz, hogy ne essenek szét. Mert ha a PSD most veszít, akkor a párt maga a szétesés szélére kerül, ráadásul jópáran tényleg rács mögött végzik. Míg ha nyernek, kisétálnak aok is, akik máris bent vannak. És besétálnak megint a közéletbe, a gazdaságba, a politikába, a mindennepjainkba. A mi életünkbe is, igen. Újra csak megnehezítve azt.

És hogy milen lesz az ország most, ha tényleg ő nyer? Hát pont ilyen. Amilyen a kampányuk volt. Mert ez mutatja, milyenek az eszközeik. Emellett pedig aki teheti, emlékezzen vissza a kilencvenes évekre, vagy utána, az azok folytatását jelentő Năstase-féle PSD-rezsimre. Na olyan lesz. Ha Iohannis megnyerné, nem várna túl sok és látványos jó Romániára, de esély igen - de ha Ponta megnyeri, egészen biztosan minden rosszabb lesz. Egyszerűen azok a nehézkes, lassú, óvatos pozitív folyamatok is megrekednek, amelyek az utóbbi tíz évben beindultak.

Mert ha ezt nem sikerül megakadályozni, akkor mi lesz? Itthon rossz: gazdaságilag még nehezebb - igen, a lakosság számára, számunkra is, hiszen ne gondoljuk, hogy azt a pénzt, amit Pontáék két kézzel szórtak a kampányban, nem mi fizetjük. Egyrészt közpénzekből ment minden - amely pénzek megvoltak, csak aljas módon erre fordították azokat. Másrészt pedig olyan pénzekből, amelyek még meg sincsenek. Azaz utólag kell előteremteniük - minket, a lakosságot is megrövidítve - annak az összegnek egy részét, amelyet a becsapásunkra, és a saját megválasztatásukra fordítottak. Most újabb megszorítások jönnek, ami a gazdaságot illeti. Közben pedig politikailag megint ott tartunk, ahonnan 25 évvel ezelőtt kezdtük: a legkártékonyabb párt ellen küzdöttünk akkoriban, és most, negyedszázad után ismét mindent ők uralnak. És nem, ez nem stagnálást jelent. Ez visszafejlődést hoz ebben az amúgy sem fejlett országban. Megint a kilencvenes évek kilátástalan sötétsége borul ránk - pedig még ki sem tisztult teljesen, azóta sem.

Azt hiszem, ezt a "győzelmet", ma induló restaurációt már nem engedik ki a kezükből. Ha csak tehetik. És mindent megtettek érte, hogy tehessék. Iohannis győzelméhez egyfajta csoda kellene. Amihez hasonlóra volt már példa. Igaz. De a PSD ilyen, minden fronton egyszerre való támadására az utóbbi időben nem. Régóta tervezett, alaposan előkészített, minden elemében átgondolt, minden nüanszra adó stratégia alapján rontanak ismét Romániára, a teljes hatalom megszererzése, és saját túlélésük érdekében. Úgyhogy ha ma estére nem jön össze a csoda, akkor e napnál jóval hosszabb időre szól a köszöntésem: üdvözlet újra a sötét kilencvenes években!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr466898281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása