Blogosz

MESE NINCS.

Megálló forradalom

2011. augusztus 30. 17:33 - BlogoszEditor

Kifejezetten rokonszenves, lájtos, kellemes kis dolog. -Nak tűnik. És az is. Lenne. Ha nem pont a mi közösségünk lebutításával állna ez is összefüggésben.

Szóval azt tapasztaltam vagy három nappal ezelőtt Marosvásárhelyen, a főtéren, hogy immár ennyi csak a tiltakozás a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen zajló diszkrimináció miatt. Ugye az ügy lényege, hogy az egyetem vezetése (vajon csak ők?) egyre inkább igyekszik leépíteni a romániai magyar orvosképzést. Például nemrégiben úgy cseleztek, hogy 40 helyet elvettek a magyar tagozattól, úgyhogy térítésmentes helyre csak a román tagozatra jutottak be diákok. Majd megakadályozták azt, hogy szakonként önálló, magyar főtanszékek alakuljanak az egyetemen - pedig ezt az új oktatási törvény is lehetővé teszi. A nemrég elfogadott egyetemi charta pedig szintén hátrányos a marosvásárhelyi magyar orvosi felsőoktatás jövőjére nézve. (Bővebben akár itt is, de a Google is nagy barát, még mindig.)

Tehát a fél Európát érintő tiltakozás-sorozatot terveztek még emiatt e hó közepén. Három napja azonban ez fogadott Marosvásárhelyen. Mégpedig a központban, a főtéren.

Sétatüntetés. Vagy minek is nevezzem. Két magyar fiatal flangál az utcán, ruháikon és ernyőiket tiltakozó mondatok. És szívesen állnak meg, ha arra kérem őket, készítsünk fotót. Ennyi. Persze nem az ő hibájuk, hogy ma már csak ennyi: a helyi hatóságok már eleve nem is engedélyezték a komolyabb tüntetést, a román követségek pedig európaszerte elutasították a vonatkozó petíciók átvételét.

Na így. Fotók készen, azzal sétálgatnak tovább. Meg mi is. Néhányan nézik csak meg őket tüzetesebben, de ők is értelenenkedve, amolyan vidékies, "kik ezek az eszementek, nemhogy inkább dóugoznának mán" pillantásokkal méregetik őket, elhaladva mellettük.

Nem is olyan messze ettől a helyszíntől aztán ott van ez:

Igen, igen: hogy Forradalom megálló. Az bizony. Sőt, a szórendet nyugodtan helyre is tehetnénk: megálló forradalom. Rég megállt már.

De sok értelemben lényegében nem is érkezett meg. Még az induláskor lerobbant valahol. Később meg aztán mások utaztak el vele, másfelé, suttyomban. A polgárok többsége meg várhatta, várhatja.

Vagy nekivághat gyalog. Sétálgathat át a főtéren...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr153191080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B_Bori · http://hetedhetorszag.blogspot.com/ 2011.09.01. 19:35:05

Á, mindenhol megállnak a forradalmak… még mielőtt elkezdődnének. Sokszor nyilvánvaló, hogy eleve halálra van ítélve, ezért az ember bele se kezd. No, de próbálkozni lehet. Jön még valaki velem a repülőhídhoz láncoltatni magát? Csak azért kérdem, ha egyszer rászánom magam, ne legyek egyedül… :) Egyébként, ha valaki amolyan tüntetésképpen felhúzna egy jurtát a Prímán Rinyadt (ejtsd primöria – városháza) elé, én abba is szívesen beleköltözöm (legalább közel leszek a munkahelyemhez, és nem kell mindennap a villamos népét szagolnom). Apropó villamos: tudtad, hogy az OTL azaz HKV dezodorokat ad promócióként a bérlet mellé? Én ma hallottam, és szétröhögtem az agyam… Na, erről kellene riportot csinálni… :D Igazi színes, szagos balkán, aki meg nem bírja, az kírem szípen mehet az agyonsterilizált nyugatra.

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2011.09.02. 14:50:23

Igen, tudtam az akcióról. :)
A forradalmak meg nem mindig állnak meg, de nah. :)
süti beállítások módosítása