Blogosz

MESE NINCS.

Egy túrót: autonómia, nyíltan kitéve a polcra...!

2020. május 07. 15:25 - BlogoszEditor

Ennyit akartam mutatni ezúttal: amit ezen a kisfilmen megörökítettem. Vicces is, de sokat el is mond az önrendelkezés témaköréről. Remélem, hogy nem szükséges ehhez további magyarázat – hiszem, hogy elég megnézni, érthető minden kis réteg.

Hozzáteszek viszont más elemeket. Mivel ez a ma rögzített felvételem aktualitást is kapott, az események felgyorsulásával.

Ránk hivatkozva hozza ránk a PSD a cenzúrát

Épp tegnap jelentette be a PSD ideiglenes elnöke, Marcel Ciolacu, hogy szándékukban áll módosíttatni a parlament belső szabályzatát, úgy, hogy ne is lehessen a törvényhozásba befogadni olyan kezdeményezést, "amelynek célja Románia egységes és oszthatatlan nemzetállami státuszának megváltoztatása". Ehhez eleve tudni kell, hogy a kezdeményezés természetesen nem az, aminek látszik. Hanem csapda, a mostani kormányerőknek.

Régebben, amikor kormányon volt, a PSD titkos tárgyalásokat folytatott az RMDSZ-szel. Akkor – ellentételezésként azért, hogy az addiginál is nagyobb mértékben támogassa antidemokratikus, de a PSD-nek kedvező döntések keresztülvitelét az RMDSZ – a szocdemek támogatást ígértek ezen magyar párt egyes projektjeihez. Egy ilyen terv volt a területi önrendelkezésről szóló, egy másik ilyen pedig a magyar nyelv hivatalos használatának erdélyi kiterjesztéséről szólt. Persze ezek a projektek nem azért születtek, hogy gyakorlatba is ültessék azokat, hanem csak azért, hogy vitát generáljanak, magyar szavazatokat hozva az RMDSZ-nek. Szóval csupán manipulatív, önös politikai érdeket szolgáló húzások, amelyeknek eleve nem is volt célja az, hogy elfogadják őket. Most pedig a leleplezett PSD menteni próbálja magát.

Így ezúttal már azt javasolja, hogy módosítsák a házszabályt, olyan értelemben, hogy egyes (a szóban forgó tematikával kapcsolatos) törvényjavaslatokat ne is fogadjanak be, ne regisztráljanak a törvényhozásban. Ennek az antidemokratikus lépésnek a háttere azonban világos: a PSD már nincs kormányon, most nem áll módjában és érdekében sem titokban szövetkezni az RMDSZ-szel, mi több, e két párt van most egy botrány közepén. Úgyhogy a PSD azt akarja elérni, hogy hű harcostársa, vagyis az RMDSZ ne köthessen több titkos megállapodást mással, bárki is van kormányon. Ezzel a javaslatával tehát a PSD kizárná az PNL és az RMDSZ fű alatti paktumait, és megpróbálja legalább egy potenciális (bár a PNL által nem nagyon kívánt) szövetséges nélkül hagyni a liberálisokat – amely szövetséges tehát végszükség esetén az RMDSZ lehetne.

Ha a liberálisok támogatják a szocdemek szóban forgó előterjesztését, már bele is sétáltak a csapdába, aláírva azt, hogy a jövőben nem köthetnek támogatási háttérmegállapodásokat, az autonómia témakörét használva fizetségként. Ha pedig a liberálisok megpróbálják megfúrni Ciolacuék javaslatát, a PSD ilyen témájú támadásainak célpontjává válik a PNL.

Mindezen túlmutatóan, az egyes érdekeken is túlmenően, a PSD javaslata eleve antidemokratikus. Mi több, veszélyes. Miért? Mert jogállamban, annak működő parlamentjében nem zárhatsz be egyes ajtókat bizonyos törvényjavaslatok előtt, nem támaszthatsz akadályokat egyes témák felhozatala elé, amely témák a törvényalkotás folyamatába lépnének. Ha mégis megteszed ezt, automatikusan visszavágtál a parlament alapvető hatásköréből, közvetlenül bevezetted a cenzúrát az ország törvényhozásában. Minden olyan törvényjavaslatot, amely eleget tesz a formai követelményeknek, meg kell tárgyalni a törvényhozásban – vagy ha nem, akkor jöhet a hallgatólagos elfogadás –, de semmi esetre sem teremtesz olyan helyzetet, amely ellehetetleníti törvényjavaslatok befogadását.

Olyanok vagyunk, mint mások

Úgyhogy csupán egy újabb fejezetet látunk egy olcsó színjátékból. A mostani csak az aktuális szín, de mindig is be kell(ene) pillantanunk a kulisszák mögé, valahányszor valaki javasol, vagy hirdet valamit – mert a legtöbb esetben magának a javaslatnak a tartalma csak díszlet. Mögötte pedig általában valami egészen más bújik meg, a nyilvánosságra hozottól abszolút eltérő célokkal.

Persze ugyanígy megy ez mindegyik párt esetében – tehát az RMDSZ-ében is. Amelyik (nyugodjanak meg, kedves román honfitársak, ébredjenek, kedves magyarok) valójában nem harcol az önrendelkezésért, csupán e témában is olcsó színházat játszik, hogy kicsikarja a magyaroktól a szavazataikat. Azoktól a magyaroktól, akiket a legdurvábban a magyar pártok manipulálnak, vagyis az RMDSZ, az EMNP és az MPP.

Jó is lenne, ha nekünk, romániai magyaroknak tisztább lenne a politikai világunk, becsületesebbek a pártjaink, és legendás az összetartásunk – de szó sincs erről. Olyanok vagyunk, mint mások, ugyanolyan minőségűek a politikai szervezeteink is, és a közösség – egyébként legitim és logikus – törekvését az autonómia, valamint más specifikus jogok megszerzésére már rég kisiklatták, mégpedig éppen azok a pártok, amelyeknek minket kellett volna képviselniük. Ma már csak félrevezetnek és belőlünk élnek.

„Na, ez aztán tényleg nem pártpolitikai ügy”... Aha, kivéve, hogy teljesen az...

Íme egy másik példa: épp befejeződött egy aláírásgyűjtés – amelyik egyébként fiaskó lett, mert nem gyűlik össze elegendő kézjegy az összes érintett országban. Ezzel az akcióval formálisan azt akarták elérni, hogy az európai fórumok kénytelenek legyenek hangsúlyosabban foglalkozni az EU területén élő nemzeti kisebbségek gondjaival. „Na, ez aztán tényleg nem politikai kezdeményezés, ez nem pártpolitikai ügy, hanem a teljes közösségünk érdekeit szolgálja” – harsogták sokan, a jóhiszemű, ugyanakkor hiszékeny romániai magyarok közül. Ám ez egyáltalán nem igaz, teljes tévedés. Pont, hogy a szokásos manipulációnak bizonyult ez a kezdeményezés is.

Nagyon sokan nem látják, hogy a romániai magyar pártok arculatépítési harcban állnak egymással, a cél csak a szavazatszerzés – mivel amúgy a voksok száma folyamatosan csökken. Így aztán a nemzetközi léptékű kezdeményezéseket is – mint például az épp most záruló aláírásgyűjtést – kizárólag pártérdekekre használják mifelénk. A jelen esetben a két kisebbik romániai magyar párt, az egyébként már összeolvadóban lévő EMNP és MPP kampányolt az ügy érdekében, míg az RMDSZ inkább a pálya szélén állt – előzőleg viszont az RMDSZ kampányolt jobban, egy másik hasonló ügyben, szavazatokat remélve szerezni ezzel, amikor a Minority Safepack volt a téma, és annak idején a két kisebbik itteni magyar párt volt kvázi érdektelen. Mert mindegyikük számára sokkal fontosabb a pártközi háború, mint az ilyen akciók deklarált, akár nemzetközi célja.

Na, körülbelül így állunk a nemzetiségi alapú területi önrendelkezés ügyével is. Vagyis a polgárok szeretnék ezt, de már rég nem képviselik őket a pártjaik, hanem ez utóbbiak kizárólag a saját érdekeikkel foglalkoznak, a román és a magyarországi pártokkal való üzleteléssel. Az autonómia ügye tehát a jelen évtizedekben elveszett. Ezt az ügyet leginkább a romániai magyar pártok siklatták ki.

Autonómia a polcon

Nézzenek viszont ismét rá erre a polcra, a kisvideómban. Ott egyfajta, már létező autonómiát látnak. És nem, nem azért mutatom ezt, mert ironikus és/vagy nevetséges lenne – ellenkezőleg: azért, mert ez valami természetes és működés közben megfigyelhető. A példa, amely ezen a polcon van, a Kauflandban, azt mutatja, miként tud mindkét fél hasznot hajtani az amúgy természetes státuszából: a székelyföldi magyar terméket különlegességként kínálják románoknak, és valami barátságos sajátunkként magyaroknak. Miközben a gyártó cég pénzt csinál ebből, Románia is nyer, gazdaságilag és – igen –, kulturálisan is.

dfg.jpg

Ugyanígy működik bármilyen autonómia – bármely országban, amely rájön, mit nyerhet, ha megadja ezt a jogállást a közösségeinek. Veszítenivalója pedig szinte nincs – és igen, területi önrendelkezésről beszélünk, és ismét csak igen, nemzetiségi alapúról. Vagy tegyük hozzá mégis, hogy veszíteni lehet ilyesmi révén a feszültségekből, a politikai eszközként gyakran használt összeugrasztásból és manipulációból.

És még jó is, fincsi. Itt most a polcon látható füstölt túróra gondolok. Ja, de nem is csak: hanem persze, a polcon látható autonómiára is.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr2315666358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budapest a kutyaszar városa 2020.05.08. 20:51:26

A fene érti az erdélyiek belső harcait (nem is akarja) de az tény, hogy amióta a narancstálibok megszállták a határon túliakat, addig keverték a ….t, amíg sikerült gyűlölködő katyvaszt előállítani ott is. Lásd szlovák választások.

ebella 2020.05.09. 03:12:44

"Rengeteg" a hozzászólás. Ennyire érinti az átlag magyart (legyen itthoni, vagy akárhova való) a téma. Az egyik ok nyilván az ottani belső harcok, az állandó kavarás a hatalom egy morzsájáért legalább. Ott kéne összefogás először, de ez lehetetlen. Magyarok vagyunk, tartsunk szét!. Szól a mondás, és rengeteg igazság van benne.

ebella 2020.05.09. 03:14:02

"Rengeteg" a hozzászólás. Ennyire érinti az átlag magyart (legyen itthoni, vagy akárhova való) a téma. Az egyik ok nyilván az ottani belső harcok, az állandó kavarás a hatalom egy morzsájáért legalább. Ott kéne összefogás először, de ez lehetetlen. Magyarok vagyunk, tartsunk szét!. Szól a mondás, és rengeteg igazság van benne.

ebella 2020.05.09. 03:15:46

"Rengeteg" a hozzászólás. Ennyire érinti az átlag magyart (legyen itthoni, vagy akárhova való) a téma. Az egyik ok nyilván az ottani belső harcok, az állandó kavarás a hatalom egy morzsájáért legalább. Ott kéne összefogás először, de ez lehetetlen. Magyarok vagyunk, tartsunk szét!. Szól a mondás, és rengeteg igazság van benne.

Alick 2020.05.09. 08:27:03

Nagyszüleim erdélyi motoros kirándulásukon lefényképezték a táblát: "Székely autonóm tartomány".

Wildhunt 2020.05.09. 13:31:59

@Alick: és te ebből arra következtetsz, hogy már akkor rendelkeztek minden elvárható kisebbségi joggal?
süti beállítások módosítása