Blogosz

MESE NINCS.

2015 - teljében a középkor

2015. április 12. 09:13 - BlogoszEditor

Belenéztem a tévében az ortodox húsvéti műsorokba. (Persze a felvezető szakaszban a legdurvább, vagyis a szombat esti feltámadási szertartások közben, illetve az azt megelőző órákban - akkor van csúcsrajáratva a vonatkozó showbiz. Csak sejtem, hogy egy keveset talán szelidülnek a műsorok másnapra.) Nos, körülbelül három percig bírtam a kapcsolgatást. 

Elképesztő és reménytelennek tűnik, hogy mennyi totális marhasággal van leöntve az ünnep, saját maguk által. Mennyi ragacsos, mázas, vallásos jellegű, de már inkább blaszfémikus butaság. Ráadásul sok szánalmas, nemzeti büszkeségi melldöngetés és szövegelés keveredik a húsvéttal. Továbbá a rengeteg unalmas közhely és idióta panel a téma "újszerű megközelítési" próbálkozásaiban is, amikor például azt a nem észszerű összehasonlítást nyomják, hogy az egyik oldalon a templomban húsvétoznak a komoly hívek, de közben nekik a szenny meg az, hogy a klubokban van húsvéti buli is, úristen.

Az egyik adón a vallási túlzásokban dagonyázókat célozzák meg, a másikon azokat, akik nemzeti lobogóba öltözve vetik a kereszteket a fotelben, a harmadikon azokat, akik leginkább visibálni szeretnek, mert nem fogják fel, hogy a világi lét egyszerűen nem istenkáromlás, hanem összefonódik akár a vallásival, ha meg nem fonódik, mert ugye nem mindenkinek, akkor is egyszerűen mindkettő csak van.

Nem bántani akarok senkit, a felekezete és a nemzetisége miatt sem, sőt, sőt, azt szeretném, ha jobb lenne nekik is. De ehhez az első lépés mindig a gondok felismerése. És mintha még most sem történne meg ez sem. Rengeteg összevissza szélsőséges túlzás és simán ebbe vagy abba belehülyült megszállott van a magyarok között is, meg szerte a világban. De tény, tehát nem ezmegaz, hanem el kell ismerni, én is sokszor mondom, mindenféle rossz felhang nélkül, hogy az ortodoxia egyszerűen a legvisszahúzóbb a keresztény ágak közül. Saját magába fullad bele.

Jézusnak talán mégsem sikerült - a most "ünnepelt", pontosabban zsibvásári ricsajozásba és zöldségekbe temetett - feltámadása kapcsán megváltania az embereket. Ezt látom a tévében most. És ez most pont attól igaz, hogy benne van a tévében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr957359460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása