Blogosz

MESE NINCS.

Barátunk, vagy ellenségünk a Fidesz és az RMDSZ?

2022. február 15. 22:01 - BlogoszEditor

Nem csak annyi van ám, hogy felmondott ma a transindex.ro hírportál teljes szerkesztősége. Mivel bedarálta azt a kiadványt is a Fidesz és romániai magyar bábja, az RMDSZ. Közleményben búcsúztak az újságírók.

Hanem az is van, hogy – mint a Media1 sajtófigyelő hírportál anyagából kiderül , már készül a valószínűleg pártszócsővé alakuló Transindex helyett más, független portál, esetleg Transtelex néven. A szintén pártszócsővé alakított Index felmondott munkatársai által alapított magyarországi Telex partnerségével tervezik ezt összehozni a ma felmondott transindexesek.

Ezzel együtt is látnunk kell azonban a további párhuzamokat is. A legdurvább, hogy

IMMÁR JELENLEG NINCS FÜGGETLEN, NAPI MÉDIAORGÁNUMA A ROMÁNIAI MAGYARSÁGNAK. Mert azt is elpusztította, felzabálta a Fidesz, meg az RMDSZ.

Tette ezt ugyanúgy Orbán, ahogy a magyarországi szabad sajtó ellen is tűzzel-vassal fellépett, és fellép most is az ottani maradéka ellen. Itt, nálunk azonban immár maradéka sem igazán van már. Ami a napilapokat és hetilapokat, tévéket és rádiókat illeti, lényegében teljes a nagy mű: az ilyen kiadványok túlnyomó többségén eddig az RMDSZ ült, kisebb részén a Fidesz, mára viszont a Fidesz átvette az irányítást a romániai magyar napisajtó fölött is, és közben hagyja, hogy Orbán Viktorék itteni ügyintézői, vagyis az RMDSZ-esek is használják propagandaszócsőnek ezeket a kiadványokat. A legutóbbi években zajlott ez az átalakulás, párhuzamosan azzal, hogy a Fidesz Magyarországon is megkaparintotta a média legalább 80 százalékát. Az utóbbi években tehát a romániai magyar sajtó kiszolgáltatottsága kettőssé vált: ma már a Fidesz felügyeli az egészet, és közben az itteni fő helytartója, az RMDSZ érdekeinek szolgálatába is van állítva az összes ilyen kiadvány.

20190817_162723_1.jpg

A romániai magyar helyi, és „országos”, nyomtatott napilapoktól a még létező hírportálokon át, a helyi és országos, magyar nyelvű rádióadókig és tévéig minden napi sajtóterméken az RMDSZ és a Fidesz ül, e két tömörülés cenzúrája, nyomásgyakorlása érvényesül. E pártok kiszolgálói döntik el, hogy az igába hajtott médiaorgánumoknál miket kell mélyen elhallgatni, mik a tilos témák, amit pedig közzétesznek, az mind a pártérdekeknek megfelelően kiforgatott, kifacsart tartalom. A propagandához igazított a tartalom, nem kizárólag politikai témakörben, hanem gazdasági témáktól kultúrán és sporton át a nagyvilág híreiig.

Egyszerűen mérgezett tartalmat fogyaszt, aki manapság romániai magyar helyi napilapokat, hírportálokat böngész, akár Nagyváradon, vagy Szatmáron, akár Székelyudvarhelyen, vagy Csíkszeredában teszi ezt. Az összes helyi magyar nyelvű napilap és hírportál, valamint az „országos” kiadványok is pártlapok ma már. Ugyancsak önként mérgezi magát lebutított, cenzúrázott, hazug tartalmakkal a romániai magyar, ha itteni audiovizuális orgánumokra kapcsol, mivel ezeken is e két párt trónol immár. Rendes és eszes ember ilyesmiket nem olvas, nem néz, nem hallgat ma már.

20190818_141036_001_1.jpg

Itt tartunk ma. Szóval lehet, hogy a szintén beszántott Transindex helyett hamarosan jön, a ma felmondott munkatársak többsége által készített Transtelex. Sejtettem is, mert az egyik transindexes ismerősöm épp az ősszel volt hosszabb szakmai gyakorlaton a Telexnél, és a Transindex már akkor is halódott, bennem pedig az merült fel, hogy e szakmai gyakorlat talán másra is jó lesz, esetleg valami közös projekt kiagyalására. Ám akkor még azt hittem, én gondolok vadakat, erre tessék, pont erről volt szó közben a színfalak mögött.

Szóval ahogy a Fidesz által megszállt Index gárdája felmondott annak idején, és megcsinálta a Telexet, úgy állt fel most a Fidesz-RMDSZ által bedarálásra ítélt Transindex stábja, és esetleg megcsinálják most a Transtelexet. Csak persze az ilyesmi még a kis magyarországi sajtópiacon is nehéz volt (mégis szép sikertörténet lett a Telex, ez tény), úgyhogy sokszorosan nehezebb lesz a tízszer kisebb, és egészen másfajta romániai magyar sajtópiacon. Tiszta szívből szurkolok nekik!

De a gond itt ennél is sokkal nagyobb. A lényeg, hogy a romániai magyarság napisajtóját is lényegében teljesen ellopta már ez a két párt. És

ha ezt a területet nagytotálban nézve nem lenne eléggé tragikus a kép, ami a szemünk elé tárul, ha nem lenne elég a teljes pusztítás és történelmi léptékű károkozás, amit a két pártmaffia végrehajtott a romániai magyarság sajtójában, akkor jusson eszünkbe, hogy ráadásul ez csak egy terület a sok közül, amit ugyanígy teljesen a saját érdekeik szolgálatába állítottak.

Amit lehetett, megvettek maguknak, nyilván közpénzen, amit nem lehetett, azt ellehetetlenítették. És nem, nem áll le a kártékonykodás. Semmilyen területen. Érdemes tehát nemcsak feltennünk magunknak, hanem folyamatosan szem előtt is tartanunk a kérdést:

az ilyen pártok vajon igazából érdekképviselői, vagy ellenkezőleg, kifejezetten ellenségei-e a független, jóhiszemű, tisztességes magyar embernek, a polgárnak, és végső soron a magyar közösségnek is?

Azt hiszem, a független sajtónk módszeres elpusztítása és megszállása a sokadik példa arra, hogy ma már az utóbbi az érvényes válasz. Abszolút mindenben kerékkötőinkké, fékezőinkké, visszahúzóinkká váltak. Embereket, sorsokat, karriereket, közösségeket, műhelyeket, egész ágazatokat tesznek tönkre, szállnak meg, a saját hatalmuk foggal-körömmel való megőrzése érdekében.

Meg persze lehetne az a harmadik válasz, hogy sem barát, sem ellenség, független magyar embernek egyik sem, hanem közömbös. De ezek ezt sem hagyják: agresszíven és szándékosan odáig feszítették már a húrt, hogy ha nem vagy kifejezetten velük, ha nem vagy részese a machinációiknak, akkor fogyni kezd körülötted a levegő. És bírálat, más vélemény, versenytársak mellett például nyomdafestéket sem tűrnek.

20190829_132231_1.jpg

(Az illusztrációk Budapesten készített fényképeim.)

Frissítés, egy nappal később

És úgy is lett: „Mi hiszünk abban, hogy Erdélyben is van másik. Lesz másik!” – írja ma a telex.hu. Bejelentették ugyanis, hogy valóban megkezdik a Transindex helyett a Transtelex felépítését, indul a közösségi finanszírozás, az adománygyűjtés is. Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője közölte, hogy „A helyzet a telexesek számára fájóan ismerős: az egyre fokozódó külső nyomás után ezeknek az újságíróknak sem maradt más választásuk, mint az értékeik mellett kiállni, összekapaszkodva felállni, és feladni az addigi életüket jelentő újságjukat". Éppen ezért

A Transindex újságíróinak példamutató felállása után ugyanazt a felelősséget érezzük, mint 2020-ban, ezért belevágunk a Telex történetének következő, minden eddiginél nagyobb vállalkozásába: a felálló újságírókkal közösen szeretnénk elindítani a Transtelexet.

Amint arra szintén számítani lehetett, közben a Fidesz és az RMDSZ pénzén és befolyása alatt működő romániai magyar sajtóorgánumok néhány embere már meg is kezdte a károgást, képesek azt is kiforgatni, hogy egy ellehetetlenített médiafelület alkalmazottai szervezetten, egyszerre mondtak fel, és csak azt követően, hogy előkészítették a következő lépéseiket, vagyis az új kiadvány indítását. De hadd károgjanak, nekik ez a dolguk, éppen erről beszéltem fennebb is, úgyhogy köszi a gyors, bár mellékes illusztrációkat ehhez. Ahogy a leendő Transtelex stábja cselekedett, az persze a lakájmédiás fanyalgásoktól függetlenül igazi, logikus, helyes, ügyes. A készülő új, független, erdélyi magyar hírportál indulását – akár apró adományokkal is – ezen a linken lehet támogatni. Itt pedig egy videó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr8417542854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása