Blogosz

MESE NINCS.

Ma tízéves a semmi

2011. június 23. 17:19 - BlogoszEditor

 

Megnéztük ma a helyszíneken, hogy áll a Bechtel-féle autópálya építése. El kell ismernem: jól áll. Jobban már nem is állhatna. Hiszen teljesen áll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Bihar megyei szakaszhoz mentünk el, a Berettyószéplak melletti térségbe. Ez lenne ugyanis az autópálya "eleje", azaz a romániai kezdete. De ennek soha nem lesz már vége.

Az apropót az adta, hogy épp ma van tíz éve annak, hogy román és magyar politikusok, önkormányzati vezetők, szakemberek közös nyilatkozatot adtak ki és lobbizni kezdtek az autópályáért. Együtt kérték azt, hogy épüljön meg román oldalon is egy sztráda, amely csatlakozna a magyarországihoz - s akkor lényegében össze lenne kötve Budapesttől Bukarestig az egész. Nos, az elmúlt évtized alatt sem sikerült megépíteni ezt.

Úgyhogy minimum érdekes volt látni, hogy néznek ki tíz évvel később azok a helyszínek, amelyeken már autópályának kellene lennie. Siralmas, katsztrofális, érdekes: sztráda helyett köves út van csak - vagyis a nyomvonalat kijelölték, s előkészítették, de annyi. A felüljárókhoz is elkészítették a tartóelemeket, s ott is hagyták az egészet: a gigantikus vasbeton-elemek már javában rozsdásodnak. Az egész utat felverte a gaz, a "sztrádán" pedig sehol senki. Kivéve egy szekeret, amely épp ott döcög el mellettünk, ahol az autóknak kellene suhanniuk - milyen jellegzetes kép ez is.

Jobbra tehenek legelésznek, balra birkák. Láttunk egy őzet is, bár nem tudom, mit keresett ott. Ezt leszámítva holdbéli tájhoz hasonlít az egész.

Viszont nagyon figyelnek ránk. A nemlétező autópályát igazán komoly őrséggel védetik: ahogy beértünk a zónába, egyből a nyomunkba is eredt két óriás, egy terepjáróval. Megállítottak, kérdezősködtek, hogy mit keresünk erre, mindenkit lefilmeztek, lefotóztak. Aztán akármerre ment még a konvojunk, s akárhol álltunk meg időnként, ők kissé hátrébb, lemaradva az autójukból figyeltek. Végig a nyomunkban voltak, amíg a két mikrobusznyi újságíró és az egész terepbejárást szervező szenátor el nem hagyta az autópálya övezetét...

Ugyanezeket a helyszíneket egyébként tavaly szeptemberben is megnéztük. Akkor még durvább volt: minden félig elkészült kereszteződésben katonának öltözött gigászok próbálták utunkat állni, s kiparancsolni a környékről. Aztán - amikor ez nem sikerült - sietve jelentették rádión a többieknek, hogy behatolók vannak a területen. Több különítményük üldözőbe is vett, terepjárókkal - majd harci sisakos rambók is csatlakoztak hozzájuk. Körbevettek, s elvezettek egy helyre, mondván, hogy csak ott, az általuk engedélyezett zónában lehet forgatni, fényképezni - egyáltalán: tartózkodni. És miközben dolgoztunk a terepen, végig gyűrűt alkottak körülöttünk, figyeltek, rádión egyeztettek. Végül az ő felvezetésükkel kísértek ki mindenkit a nemlétező autópálya körzetéből.

Szóval túlbiztosítás van, de sztráda nincs. A Bechtel pedig egyre csak feji Romániát a semmi nyomán. Olyan szerződést kötött annak idején, amely lényegében felmondhatatlan úgy, hogy ne kellene óriási kártérítést fizetnie az államnak. És akkor is jár az amerikai cégnek pénz, ha épp nem dolgozik. És bizony nem dolgozik. Teljesen elhagyatott építőtelepeken jártunk ma is. Eddig 680 millió eurót fizetett ki Románia - de autópálya nincs. Szerintem amúgy nem is lesz. Nagyon arra utal minden jel és háttérinfó is, hogy ennek a projektnek annyi.

Szóval tavaly is pontosan ugyanazokon a helyszíneken jártunk, mint ma. Akkor fotóztam. Ma viszont már egyetlen képet sem kellett készítenem, sajna. Hiszen minek? Ugyanis minden pont ugyanúgy néz ki, mint akkor. Csak talán a gaz egy kicsit magasabb, a rozsda meg egy kicsit vastagabb. Úgyhogy nézzük a pár hónappal ezelőtt készült, de mai állapotokat teljesen precízen, pontosan ugyanígy bemutató képeimen, hogy fest tíz évvel a megsürgetése után a Bechtel-féle autópálya nyitószakasza. Boldog szülinapot a hatalmas összegbe kerülő semminek! (Ja: egynek talán jó lenne az is, ha pontosan lenyomoznák, személy szerint ki mindenki volt érintett annak idején ennek a világosan korrupciós célokat szolgáló szerződésnek a megkötésében - amelynek nyomán továbbra sem lesz egy épkézláb sztráda sem az országban, viszont Románia hatalmas pénzeket fizet ki, s a Bechtel csapdájába került. De persze ez sem fog megtörténni: sem autópálya, sem kivizsgálás, sem büntetés. Üdvözöljük Romániában!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr703009210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása