Blogosz

MESE NINCS.

Izgalmas folyosók Várad alatt 2. – kincsek a fal mögül

2017. március 15. 14:00 - BlogoszEditor

Visszatértem ma oda, ahol egy éve voltam először a Barátok Templomának kriptájába, ami mégis inkább sírbolt, mert több százan nyugszanak ott és most is hoztam pár újdonságot a régiségekről. Nem térnék ki a dolog keretére, mert bár az is érdekes, nem akarom ismételni magam, hiszen már leírtam, tavaly ilyenkor: kérem, itt olvassák el, és nézzék meg a képgalériát is, ami ott, a bejegyzés végén van, kösz. No, de akkor ehhez képest elmesélek pár újdonságot.

Mint hallom, az előbb mutatott előző bejegyzésemet elolvasta annak idején egy történész is, majd megfeddte azt, aki az információkat szolgáltatta nekem az elfalazott kegytárgyakról, egyéb értékekről, állítva, hogy ez hülyeség, legfeljebb pár tárgy lehet ott. Ma megkérdeztem egy egyházi személytől, mi a helyzet. Nos nevezzük az illetőt mondjuk Illetőnek – azt is elmondta, hogy az egyházi turizmus fellendítése céljából az egész sírboltot látogathatóvá akarják tenni (úgyhogy – ezt én teszem hozzá – siessen, akit érdekel, mert akkor sem lesz rossz, de most az igazi, amíg kvázi zárva van, és csak ritkán lehet bejutni), valamelyest felújítják, járólapokkal burkolják majd, és néhány falat is megbontanak. Ú, ez utóbbi izgalmasabb, és itt kérdeztem rá akkor arra, hogy a kommunista diktatúra idején elfalazott részt is megbontják-e, és ha igen, akkor minek, ha esetleg hülyeség, hogy ott bármi számottevő lenne. "Nem hülyeség, de persze bárkinek lehet róla véleménye, az igazság meg majd kiderül" – mondta Illető. Hozzátette, hogy részleteket még nem akar elmondani. Minden esetre ez a felújítás és megnyitás még éveket vesz igénybe – jelezte. Hogy 1989 óta miért nem szedték ki onnan, ami ott lehet, arról Illetőnek az a véleménye, hogy "azóta sem volt elegendő egyházi akarat, nem volt megfelelő a püspökség vezetésének hozzáállása, az utóbbi időkig". (Pár éve visszavonult az előző, és más püspök van.)

Másik téma aztán, hogy a sírboltban van egy elfalazott rész is, amelyen emléktábla hirdeti, hogy 1985-ben a fal mögé raktak kb. 200 koporsót, halottakkal, de nem tudják, honnan kerültek oda. A magyarázat szerint pestisjárvány áldozatairól lehet szó, és más váradi templomok alatt is vannak sírhelyei a járvány áldozatatinak is Hogy miért nem a földbe temették őket, arról egy másik, érdekes módon szintén Illető azt mondta, azért, mert túl sok áldozat volt, és nem akartak rövid idő alatt annyi sírhelyet kiásni. Ezt a falrészt amúgy várhatóan nem bontják majd ki.

Itt van még egy galéria, pár további érdekességgel, katt rá, aztán a nyilakkal tovább.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr1512340101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása