Blogosz

MESE NINCS.

Két mondatban arról, hogy vagyunk

2016. szeptember 23. 10:39 - BlogoszEditor

Van az a vicc, ugye, hogy a kommunista elnyomás idején kérdik az embert: "mégis hogy éltek ti ott?". Erre azt mondja: "Jól". Rákérdeznek: "Bővebben?" Erre ő: "Nem jól". És van az a másik, hogy a kommunista elnyomás idején kérdik az embert: "mégis hogy éltek ti ott?". Erre azt mondja: "Nem panaszkodhatunk". Nos, mint az előző posztomban már jeleztem, egészen véletlenül összefutottam itt, Zürichben egy magyarral, aki már itt jött a világra, de a szülei 1956-ban menekültek ide, a gyerekük pedig szakmáját tekintve épp menekültekkel foglalkozik, hehe. Sőt, azt is tudja, hol van Nagyvárad, ahonnan én jöttem, meg aztán az ősei Aradról származtak. Talán ennek is betudható  meg annak is, hogy megörült, amikor magyar szót hallott , hogy érdeklődött: "mégis hogy éltek ti ott most?"

Na igen: régóta foglalkozom ezzel a témával magam is, és sokat írtam is már a konkrétumairól, aspektusairól. De a srácnak valahogy sikerült két mondatban hirtelen úgy összefoglalnom az egészet, hogy magam is meglepődtem, mennyire tömör, mégis pontos: "Már nem a román hatalom a romániai magyar közösség legfőbb elnyomója – hanem már vagy tizenöt-húsz éve megvan az úgymond saját pártunk, aztán alakult mellé még kettő, és ma már ők a magyarság fő elnyomói. A nyakunkon ülnek, belőlünk élnek, és velünk vissza, a román hatalom felé vállalták a valós törekvéseink félrekanalizálását, fékezését, mindenhova befurakodtak, minden intézményben, közösségben ott vannak, zsarolnak, sakkban tartanak, uralkodnak, bizniszelnek."

A srác megértette egyből. Bár mondjuk ez nem is vicc. Ennek ellenére van keserű poénja: az, hogy egy svájci magyar rögtön érti, a romániai magyarok többsége meg már 27 éve változatlanul nem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr1011737029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása