Blogosz

MESE NINCS.

Semmi

2011. augusztus 04. 19:35 - BlogoszEditor

 

Gondoltam, szabadság előtt még foglalkozom egy keveset fölösleges dolgokkal. Tehát írok arról, hogy végül távozik Romániából a Bechtel - persze úgy, hogy autópálya sehol -, meg arról, hogy lemondott Cseke Attila egészségügyi miniszter - persze úgy, hogy egészségügy sehol.

De ezzel lényegében el is mondtam majdnem mindent. Majdnem.

Mert annyi van még, hogy Bechtel-ügyben sokan örülnek most, hogy úgymond eltakarodik végre a cég. Csakhogy ez egyrészt nem így van: távolról sem takarodik, hanem nagyonis sok pénzzel a zsákjában, szépen, nyugodtan, el nem végzett munkát hátrahagyva, diadalmasan kisasszézik majd. Ráadásul másrészt egy másik fontos részletet valahogy megint elfelejtenek a legtöbben: azt, hogy akik mindezért felelősek, nemcsak maradnak, hanem szankció nélkül maradnak. Még mindig nem vizsgálják érdemben (és komolyan soha nem is fogják) azt, hogy ki és milyen korrupciós ügylet nyomán kötelezte el a román államot a Bechtelnek. Hét éve írták alá a szerződést, jövőre készen kellne lennie a sztádának. Ehelyett a 415 kilométernyiből csak 52 készült el, az is úgy, ahogy. És nem, nem elég magyarázat az, hogy az ország számára kifejezetten előnytelen, az amerikai cég számára pedig kényelmes pénzcsapot jelentő szerződés révén lényegében Bukarest törlesztett az Washingonnak azért, mert ezt a felkészületlen, baláni zsibvásárt, azaz Romániát beengedték a NATO-ba. Hiszen egyrészt az USA érdeke is volt a NATO-tagságunk, másrészt pedig az ilyen ügyletekkor mindig (igen: mindig) ott a korrupció is.

És hogy ki szerződött le tehát a román állam részéről úgy, hogy a szerződés kifejezetten a román állam kárára ment - s nemhogy sztráda nem lett ebből, de egyenesen hatalmas kár keletkezett? Nos, ha pártot keresünk, a PSD volt az, melyik közbeszerzési eljárás nélkül odapasszolta az egészet a Bechtelnek. Ha pedig személyeket, akkor az akkori kabinetet lehetne elővenni. Amelynek vezetője Adrian Năstase volt - aki már akkor is fehérgalléros bűnözőkét ténykedett főállásban, mellékállásban pedig akkoriban épp miniszterelnököt játszott.

A másik "nagy" hír meg ugye az, hogy ma lemondott Cseke Attila egészségügyi miniszter. Hivatalosan azért, mert a költségvetés kiegészítésekor nem konzultáltak vele személyesen, s szerinte túl kevés pénzt kapott az egészségügy.

Jaj, ne már! Komolyan? És ez fáj? Mert akkor még a kinevezése napján le kellett volna mondania. Merthogy már akkor is így volt ez, s azóta sem változott lényegében semmi az egézségügyben. Ja, hogy bihari származásúként erre a megyére kicsit jobban figyelt? Mert sokan ezért szeretik. Hm. Nem is tudom. Illetve dehogynem. Ezzel az van, hogy egyrészt a páciens szintjén lényegében semmi sem látszik még ennek a "kiemelt figyelemnek" a nyomán sem, ugyanolyan katasztrofális, széteső, primitív az egész, mint eddig. Egészégkárosító, igen, az. Másrészt pedig a a kiemelt figyelem eleve... Egy miniszter részéről? Egy adott régiónak? Miféle dolog ez, már elvek szintjén is? Legyünk már észnél!  Továbbá: ha valaki a nullánál egy picivel többet tesz, azt már komoly politikusként tisztelik sokan. Nevetséges. Épp így tud egy politikus arculatot építeni, szavazó-zombikat összeterelni magának... Megmozdítja a kisujját. Akár kétszer is. És máris többet tett, mint sokan mások. S ezzel máris sztár.

Továbbá: eleve tudni lehetett, hogy ez a minisztérium az egyik legrosszabb. (Ezért is kapja mindig ezt az RMDSZ. :) )  Itt igazi eredményeket nem nagyon lehet felmutatni. Ám amennyire én tudom, nem is azért került oda ez a minizter, hogy eredményeket mutasson fel. Hanem bizonyos ügyleteket kellett levezényelnie. Bizniszt, aha.

És még valami: már hónapok óta úgy hírlik, hogy szóba került: esetleg a Bihar megyei Cseke Attilát indítanák a Bihar megyei tanács elnöki tésztségéért jövőre, a helyhatósági választáson. Ez még nem biztos tehát, de ezt is mérlegelik, egy a forgatókönyveik közül. Mert akkor Kiss Sándornak nem kellene mégegyszer megmérkőznie, sőt, jöhetnének a dumával, hogy új, hiteles, fiatal, dinamikus jelöltjük van, blablabla stb.  - aztán ha megnyeri, akkor ugyanaz a kör irányíthatna továbbra is a háttérből. Tehát más fontos beosztás is szóba került a most lemondott Cseke kapcsán, már előzőleg is...

Szóval ilyesmik vannak. Nem nagy dolgok. Csak az ujjong, akinek fogalma sincs. Pedig oké: megy a Bechtel. Jön majd több másik cég, a maga korrupcióival. S már várják, invitálják őket a mostani kormányerők, a mostani, aktuális markok nyúlnak kifelé a hivtalokból. És ment egy miniszter is közben. Nem el, csak máshova, oldalra. Jön helyette másik, történetesen egy szintén RMDSZ-es. De az is tökmindegy, hogy ebből a pártból, vagy másikból jönne. Az egészségügy is ugyanúgy halódik tovább, a kórházi halálesetek és a műhibák is ugyanúgy büntetés, sőt, igazi kivizsgálás nélkül maradtak eddig is, mint ezután is. S tovább nyújtogatja a markát az orvosok, ápolók jelentős része a kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek felé.

Mondom: gondoltam, szabadság előtt még foglalkozom egy keveset fölösleges dolgokkal. S mégis, úgy tűnik, mi, polgárok sokkal többet is foglalkozunk ezekkel az ügyekkel, mint azok, akiktől a megoldásokat, a rendezést várjuk. No, de én már nem várok. Megyek inkább. Annak legalább van értelme. :)

Kellemes Romániát! (Csak vicceltem, bocs. :P)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr193126257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása