Blogosz

MESE NINCS.

Mi zajlik most? Pillantás a kulisszák mögé

2012. december 10. 12:04 - BlogoszEditor

Meglepő volt az a gyorsaság, amellyel Victor Ponta USL-vezér még a választások estéjén bejelentette: megkezdik az együttműködésről szóló, „stabil kormánytöbbséget célzó” tárgyalásokat az RMDSZ-szel. (Egyeseket az is meglepett, hogy egyáltalán tárgyalnak, hiszen az USL számos vezetője – köztük Antonescu, sőt, Ponta maga is – többször határozottan kijelentette az elmúlt időszakban, hogy az RMDSZ-t ellenzékben hagyják. Szerintem viszont ebben semmi meglepő nincs, ez politika. Ráadásul amúgy is evidens volt, hogy nyilatkozhat bárki bármit, ha az RMDSZ alól kimegy az előző kormányzati hatalom, akkor megkezdődnek az egyeztetések az új győztes erővel. Ráadásul a kettő egyszerre is működhet: lehet egy párt úgy ellenzékben, hogy közben kívülről, bizonyos ügyekben a kormányoldalt támogatja.)

Azt találgatják most elemzők, hogy konkrétan miről tárgyal a hatalmas fölénnyel befutott USL, valamint az RMDSZ, amelyik történetének leggyengébb eredményét produkálva épp csak átlépte az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Miért van egyáltalán szüksége a 60% körüli eredménnyel taroló USL-nek egy kicsi szövetségesre? Nos, több okból is. Nézzük.

Egyes hírek szerint arról a lehetőségről is egyeztetnek, hogy kormányra emelik az RMDSZ-t – Kelemen Hunor például újra művelődési miniszter lehetne. Ez azonban kevésbé fontos, ez csak valaminek az ára inkább. Mégpedig annak – és ez itt a lényeg –, hogy az USL pártszövetség fő ereje, a PSD máris arra törekszik, hogy akkora helyet lakjon be, amekkorát csak lehet. És ebben nagyban gátolhatja az, ha az USL-n belüli (eddigi) partnere, a PNL elkezd követelőzni, netalán bele akar majd szólni egyes fontos döntésekbe az osztozkodáskor, vagy később, a kormányzás során. (Ugyanez igaz lehetne adott esetben a legkisebbik USL-tagra, a PC-re nézve is, bár ők igazán nem sok vizet zavarnak, sőt, inkább a PSD segítői voltak mindig is.)

Szóval a PSD célja most, hogy már az elején lefékezze a PNL lendületét, szűkítse mozgásterét. Ezt pedig a PSD úgy teheti meg, ha egy újabb szövetségest szerez, visszatartva ezzel a PNL-t, kivédve az utóbbinak az esetleges fenyegetőzéseit, hogy ha nem kap minél többet, akkor távozhat, partner nélkül hagyva a PSD-t. Ez tehát a lényeg. És ilyen tekintetben abszolút másodlagos csupán, hogy az RMDSZ-t esetleg kormányra is emelik, vagy azt a kényelmesebb megoldást választják, hogy nyilvánosan inkább távolságot tartanak tőle, valójában azonban – alkalmanként, amikor csak szükséges, vagy pedig épp folyamatosan – kooperálnak a kulisszák mögött.

A PNL féken tartása mellett egy másik, távlatibb célja is van a PSD-nek, a szövetségek alakításával. Lassan dolgozni kezd ugyanis azon, hogy megpróbálja elérni az alkotmányozó többséget. Ezzel aztán például az Alkotmányt is módosíthatja, meg egyáltalán: megvan a kétharmada. És az ugye óriásivá növelné a hatalom már most amúgy is nagy mozgásterét - mint például az anyaországban is láthatjuk. Ezt nem lesz könnyű elérniük (bár van még az a lehetőség, hogy a töredékszavazatok visszaosztása révén kapnak még annyi mandátumot, hogy ennek révén egyszerűen ölükbe hull a kétharmad), de valahol el kell kezdeniük. Úgyhogy elkezdték.

Nem is csoda, hogy – míg a PSD-sek csöndesebbek – a PNL tiltakozik most legélesebben az ellen, hogy szövetségese az RMDSZ-szel tárgyal az együttműködésről. Hiszen a PNL-nek nem érdeke ez, sőt, ellenérdekelt ebben. Ráadásul már hosszabb ideje épp a PNL (Antonescuval az élen) volt az, amelyik a legerősebb RMDSZ-ellenes retorikával élt a kampányban is. Ez utóbbi mondjuk nem olyan lényeges, hiszen bármikor lehet egyet fordítani a köpönyegen, ellenkezően nyilatkozni ahhoz képest, ami a kampányban (vagy bármikor) elhangzott. Ez a politikai gyakorlat része, csak felszín, kifelé való kommunikáció kérdése. Ami azonban lényegesebb nekik az az, hogy épp őket tartanák féken a másik szövetséges beemelésével.

Az RMDSZ-nek pedig érdeke, hogy hatalmon maradjon, s egyúttal kifelé azt tudja mutatni, a szavazói felé: bár meggyengült, még mindig ő az az erő, amelyik ott tud lenni a parlamentben, meg kormányközelben, vagy épp ismét kormányon.

És így már mégsem olyan meglepő az a gyorsaság, amellyel Victor Ponta USL-vezér még a választások estéjén bejelentette: megkezdik az együttműködésről szóló, „stabil kormánytöbbséget célzó” tárgyalásokat az RMDSZ-szel. Hiszen most, hamar kell döntésre jutniuk. Mert az országot mostantól (megint) a PSD vezeti majd. És nem mindegy neki, mekkora helyet tud kikönyökölni magának, még a posztok elosztása, az ország leuralása előtt – főleg az USL-beli eddigi kebelbarátja és hű harcostársa, a PNL visszaszorítása révén, azaz egy másik politikai erő segítségével.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr254957667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása