Blogosz

MESE NINCS.

Csemegefalatkák a mai izgalmas éjszakához

2019. november 10. 16:48 - BlogoszEditor

"Viitorul a ratat șansa de a conduce". Épp ezt a mondatot mondja a hírolvasó, amikor bekapcsolom a rádiót. A román közszolgálati hírcsatorna megy, egész óra alig múlt, híreket mond. Meg akartam tudni, hogy állunk az elnökválasztással. "Viitorul a ratat șansa de a conduce". Atyaúristen! Mit akar ez jelenteni? Ezek szerint mégis Dăncilă nyert? De meg nem arról volt szó, hogy lesz második forduló is? És mi ez a virágnyelven megfogalmazott hír? Ezek máris bevezették az ilyen kemény cenzúrát? Ilyenek suhannak át villámgyorsan az agyamon. De közben megy tovább a rádióadás. És a továbbiakból kiderül, hogy nem tévedtem, ez valóban a hírek. Csak épp már a sporthírek.

*

Ha valaki arra kíváncsi, miért indultak már megint teljesen esélytelen és ismeretlen emberek is az államfőválasztáson, megsúgom, hogy tízmillió dollár megszerzéséért. Ugyanis maximum ennyi állami támogatást kaphat bárki, költség-visszatérítés címén, aki a választáson eléri a 3%-ot. Ez egy nagy dobás, némi kockázatos befektetéssel, valamint sokszor csalással: összeszeded a szükséges támogató aláírások egy részét, a többit sok esetben odahamisítod, elindulsz a választáson, valamicskét kampányolsz is, hogy meglegyen a 3%, aztán lepapírozod a költségeidet, sokszor hamisan, majd - ha elérted a bűvös minimális szavazatszámot - felveszed a nagy pénzt. Egyesek ezt saját maguk próbálják meg, mások mögé beállnak mindenféle pártocskák, amelyek esetleg az aláírásgyűjtésben, majd a kampányolásban is segítenek, és a végén elosztják a megszerzett pénzt. Ez az egyik változat. A másik az, hogy azért indulnak soha fel nem törő, ismeretlen, esélytelen jelöltek is, meg ugyanilyen pártok, mert valódi változást akarnak elérni, és élnek demokratikus jogukkal, szent elhivatottság vezérli őket, a közjó akarása motiválja a lelkeméket. Na, melyik tűnik sanszosabbnak?

*

screenshot_20191110-093717_samsung_internet.jpgÉn magam ma korán szavaztam. Ám még korábbi durva cuccról számol be közben egy sajtótermék. Persze azt akarták írni, hogy megnyitották a szavazóhelyiségeket - ám azt írják, rögtön a 7 óra 21 perckor élesített anyaguk címében, hogy "Bihar megyében is kinyitották az urnákat, incidensek nélkül". Ajaj. De hiszen ha a voksolás 21 órai zárulta előtt kinyitották az urnákat - ráadásul már reggel 7-kor -, az önmagában is nagyon durva incidens.

*

A választások két fő törésvonal mentén szoktak eldőlni, egyrészt a földrajzi (általában a progresszívebb Erdély kontra az ország maradibb többi része), másrészt a város vs. vidék mentén. Ez utóbbinak nagyszerű példája megy most a România TV hír-és propagandacsatornán, ahol épp az említett törésvonalakat elemzik, mégpedig egy olyan szakértővel, akinek a neve Țăranu. Nevekkel nem viccelünk, én is csak simán közlöm, hogy a műsorvezető az elemzés közben sokszor nevén szólítja a város-vidék törésvonalat is kommentáló vendégét, így: "domnule Țăranu". Ez az: önmagában is tökéletes illusztráció a témához.

*

Közben tehát az én személyi igazolványom hátoldalán is ott van már a "VOTAT" feliratú matrica, amely azt igazolja, hogy már szavaztam. Erről eszembe jut, hogy egyszer, amikor megérkeztem Németországba, a reptéren nem akartak beengedni az országba. Ugyanis az azóta már lejárt személyim hátoldala az idők során félig megtelt ezekkel a szavazásokat igazoló matricákkal. (A képen nem az én személyim van, hanem egy másik öntudatos polgár mostani igazolványa, de az enyém is hasonlóképpen nézett ki.) A határrendész vizsgálgatta, kérdezte, mik ezek a lehúzósok, majd rendőrt is hívott, és tovább vizsgálgatták az okmányt. A hátoldalán lévő olyan elemeket szerették volna megnézni, amelyek az igazolvány eredetiségét mutatják - ám a matricáktól ezek nem látszottak eléggé. Azt mondták, ezek nem lehetnek hivatalos szavazási igazolók, hiszen "egy államigazgatás nem csinál olyat, hogy ilyesmikkel eltakartassa a biztonsági elemeket", és le akarták venni a matricákat. Végül mégis megértették, mik ezek a lehúzósok, de akkor meg már nem akarták leszedni azokat, mivel azok is hivatalosak - így viszont nem fértek hozzá eléggé az eredetiséget igazoló elemekhez. Aztán mégis beengedtek az országba, ám a határrendész megjegyezte: "ennyire amatőr megoldást még nem láttam". Na igen - Hofit parafrazálva: "jöjjön gyakrabban Romániába"...

ez.jpg

*

Most van az első olyan alkalom, hogy az örökéletűsége miatt is legendás Ion Iliescu volt államelnök, aki nagyban felelős az ország által elvesztegetett utóbbi évitizedekért, mozgóurnát kért, azaz otthon szavazott. Ki is vitték neki az urnát. Az az igazság, hogy már vagy harminc éve Iliescuról sokaknak eszébe jut az urna, ám nem a szavazóurna. Hanem az a másik. Amelyikbe nem Iliescu szavazatát kívánják, hanem magát Iliescut.

*

Amúgy megjegyezném, hogy a mostani államfőválasztásokon is valahol egybeesik a magyar és a román érdek. Hiszen a magyarok egy részének nagyon fontos a turul - miközben a románoknak és az itt élő magyaroknak is fontos a második forduló, ami turul 2. Elnézést kérek.

*

Apropó: nehéz időszakon vannak túl egyes ősmagyarok, díszmagyarok és hisztimagyarok. Az utóbbi hetekben - a választásokon követendő stratégiával kapcsolatban megfogalmazott meglátásaimért - több idegroham szélére sodródott nemzettársamtól kaptam hőbörgéseket, és ezekben persze előkerültek a butaságpanelek is: így voltam például "magyarellenes", "Soros által fizetett", "agymosott", "agymosó", "szégyentelen", "bértollnok", "sztálinista". Épp tegnap jött a legutóbbi ilyen - én pedig közben épp tegnap olvastam egy értekezést arról, hogy tájékozatlan, tudatlan, bármilyen propaganda fogságába esett, tanulatlan, értetlen emberek tömege hiába választópolgár, nem tud intelligens és megfelelő döntést hozni sem a politikai vezetésről, sem a követendő irányokról, ezért az ilyesmi nem igazi demokrácia, sőt az ellenében hat, és ki kellene találni valami mást, amitől relevánsabb az egész választás, bár totál nincs meg eddig, hogy mit. Az írásban ahhoz hasonlítják a politikai érdekek által eltekert fejű, meg az eleve laikus, informálatlan emberek szavazását, mint ha mondjuk szavazással választanánk ki magunknak valakit, aki gyógykezel minket, azaz bármilyen hozzáértés nélkül, egyszerűen a többség elve alapján döntenénk el, hogy ki legyen az orvosunk. (Bocs, hogy nem idézem, de csak azért nem, mert már nem emlékszem, hol olvastam, és ki írta.) Na igen, ebben nagyonis van valami. De persze az is igaz, hogy évszázadok óta fel-felmerül, hogy ehelyett kellene valami még jobb, de azóta sincs meg. Addig meg alap az is, hogy az ilyen tájékozatlan, tudatlan, elvakult félrebeszélések is benne legyenek a hangzavarban - bár persze ők meg épp elhallgattatni akarnak egyes más hangokat. Ez utóbbi is örök dilemma. A megoldás meg valahol a józan ész körül keresendő - csak még nem körvonalazódott teljesen láthatóvá.

*

dfhdfh.pngNagy szerepet játszik ezen a választáson is a külföldön tartózkodó román állampolgárok szavazata. Egy ilyen román nő nyilatkozik épp a Digi24 tévének, és mondandóját azzal a tipikus, legendás, filmekben is feldolgozott, mémekben is gyakori olaszos kézmozdulattal támasztja alá: ujjai összefogva, felfelé tartva, és azzal int néha. Mondandója vége pedig közben ez: "azért szavazok, hogy valami javuljon már otthon, ugyanis haza szeretnék térni innen, Olaszországból". Egy másik híranyagban pedig tévések gyűrűjében nyilatkozik a PSD-s Dăncilă. Mondja a megszokott, hazug közhelyeket, amikor egy mellette álló, fiatal újságíró nő megszólal, jó hosszan: "Băăăăăăiiiii..." Aztán látszik csak, hogy valaki olyannak szólt oda valamiért az élő közvetítés közben, aki nem látszik a képen, nem Dăncilának.

*

Régebben történt, hogy kimentem hajat mosni, este, azzal, hogy a Fidesz megnyerte a választást - arra jöttem vissza, hogy az MSZP nyerte meg. Máskor azzal feküdtem le aludni egy éjjel, hogy Geoană nyerte az elnökválasztást - reggel arra ébredtem, hogy Băsescu nyerte. Később azzal feküdtem le aludni egy éjjel, hogy a népszavazáson leszavazták a brexitet - reggel arra ébredtem, hogy megszavazták a brexitet. Utána azzal feküdtem le aludni egy éjjel, hogy Clinton nyerte az elnökválasztást - reggel arra ébredtem, hogy Trump nyerte. Most az elnökválasztás első fordulójának estéje van, és úgy tudni, Iohannis nyeri meg ezt, továbbá úgy néz ki bárkivel is kerül a második fordulóba, azt is ő nyeri meg. A hajam most tiszta. Viszont kezdek elálmosodni. Isten óvjon mindenkit!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr8615299158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása