Blogosz

MESE NINCS.

A Székelyföld nem Románia

2011. június 16. 12:11 - BlogoszEditor

 

Nem nagy ügy: minden nap mondanak zöldet politikusok, minden nap hazugságon lehet érni közülük legalább egyet - s az újságíróság egyik bája, hogy minden nap hallgatjuk is a sok ordas kamut.

A mai történés sem túlságosan kirívó ilyen szempontból - viszont a maga nemében mégis ritka bájos. Cornel Popa szenátort, a PNL egyik honatyáját, aki amúgy az egész parlamentben az egyik legjobb lobbista is (értsd: bárkivel bármit kavar, sőt, hathatósan intéz, ha az érdekek úgy kívánják) általában nem lehetett jégre vinni eddig. Most azonban szinte önként jött, csak mutatnom kellett neki az utat.

A mai nagyváradi sajtótájékoztatóján Cornel Popa PNL-s szenátor természetesen ismét hozta a véresszájú ellenzékit, akinek a pártja hatalomra tör. Kampányolnak, nekik semmi sem drága, csak menjen a szöveg. Úgyhogy nagy hévvel ostorozta a jelenlegi kormány regionalizációs terveit - vagyis azt, hogy összesen 8 megyébe vonnák össze a mostani 41-et. S erősködött is, hogy ők, azaz a PNL és a PSD népszavazást fognak kezdeményezni Bihar megyében, hogy az itteni lakosság bizonyíthassa, nem akarja, hogy a megye beolvadjon egy nagyobb régióba.

Eh, az ördögöt. Lényegében csakis azért kezdeményezik a "népszavazást", hogy ezzel is magukat reklámozzák. Érdekvédő, népakarat-reprezentáló szerepében tetszelegjenek. Amikor a konkrétumokra kérdeztem rá, természetesen kiderült, hogy igazi, hivatalos népszavazás nem is lesz, hanem az általuk vezetett Megyei Tanács révén fognak valami kamuságot összeszervezni, amit referendumnak hívnak majd - a lakosság megtévesztése céljából. A csalárd "népszavazás" eredménye is mellékes, még nekik is. Amikor azt tudakoltam, mint fognak kezdeni az eredményekkel, ha meglesznek, az válaszolta: "Tudomásul vesszük azokat". Wehehe. :)

Ám a legszebb még csak most jön. Cornel Popa lényegében elismerte ma, hogy a Székelyföld nem Románia. Pedig épp az ellenkezőjét szerette volna kierölködni magából.

A Bihar megyei "népszavazási" kampányolásuk alátámasztásaképpen ugyanis nagyon hangoztatta, hogy "a demokratikus elveknek kell érvényesülniük egész Romániában, helyi szinten kell meghoznia a döntéseket a lakosságnak a saját területei kapcsán, referendumokkal kell eldönteni, hogy egy-egy megye hova csatlakozzon, miként fejlődjön, merre haladjon, a lakosság megkérdezése nagyon fontos, nekik kell dönteniük magukról".

Úgyhogy ennyi maszlag után meg is kérdeztem tőle: ha ezeket a valóban szép elveket támogatja, s a területi népszavazásokat szorgalmazza mindenütt a saját sorsok eldöntéséről, akkor ugye azt is támogatja, hogy a Székelyföld hivatalos, adminisztratív egységesüléséről is hivatalos népszavazás legyen? A válasz persze a várható volt: kezdetben egy kis hablaty, terelés - aztán ha csak nem hagytam magam, saját magának való ellentmondás.

Mert kezdetben azt fejtegette: "Milyen Székelyföld? Én nem tudok ilyen közigazgatási egységről. Ilyen nem létezik."  Aztán csapdába ejtette magát, hozzátéve: "Különben is, az ilyesmiről szavaztatni kellene. Ezt nem lehet csak úgy, ehhez referendum kellene, ahol...ööö...ühm, nem szavaznák meg... Legalábbis az ottani románok nem... Itt csak népszavazás dönthetne."  Hát ez az - jelzem -, épphogy népszavazás. Akkor tehát támogatna egy ilyen népszavazást?  A válasz itt már gyorsan jön, érezhetően maga is érzi, hogy ettől a témától már jobb neki hamar szabadulnia: "Nem. Románként nem."

:D Hát így. Szóval csak népszavazás dönthetne, de népszavazást nem támogatna. És főleg: "a demokratikus elveknek kell érvényesülniük egész Romániában, helyi szinten kell meghozni a döntéseket a lakosságnak a saját területei kapcsán, referendumokkal kell dönteni" - de a Székelyföldön nem. Tehát Székelyföld nem Románia. És erre most nem én mutattam rá. Hanem Cornel Popa PNL-s szenátor. Köszi.

Amúgy talán mindenki érzi mostanában, hogy a közbeszédbe egyre inkább kezd bekerülni az autonómiaigény, egyre elfogadottabb - egyelőre témaszinten. Még a románság egyes köreiben is. Ilyen vonatkozásban kellemes meglepetés volt a mai sajtótáj. Miközben ugyanis Popával voltunk a vékony jégen, a környezetemből érdekes reakciókat hallottam. Azon román újságíró kollégáim, akik évek óta enyhén szólva nem túl receptívek a magyar törekvésekre, ma arról susogtak közben, hogy "aha, Popa úr, akkor csak eddig, azaz a Székelyföld ügyéig tart a határtalan demokrácia, ugye?", meg "végülis miért ne lehetne ott önálló régió, hiszen mondjuk kantonok is vannak a világon?".

Nah. Szóval lassan, de valami változik a témában. Persze kicsi, törékeny dolog ez, könnyen, azonnal vissza is fordítható, el is törölhető akár. De az utóbbi évtizedek legkedvezőbb konjunktúrája a mostani. Ezért is kár lenne hagyni, hogy a Székelyföld ne önálló entitásként jelenüljön meg a régiók átszervezésekor. Ugyan ez nyilván még nem önrendelkezés, de ha ezt hagyjuk, akkor az előszobájáig sem jutunk el.

A gond viszont az, hogy amennyiben mégis a mostani felosztási struktúra marad - vagy ahhoz hasonló bármilyen másik -, amelyben a székely megyék román megyékkel együtt alkotnak egy régiót, akkor Székelyföld immár nagyonis Románia lesz. Sokkal inkább, mint eddig bármikor. És lassan elvész, belevész, beleolvad majd. Úgyhogy ezúttal nem feldarabolni akarják - hanem azonmód, szinte egyben beolvasztani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr982989005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása