Blogosz

MESE NINCS.

Szerelvények találkozása

2012. október 11. 20:58 - BlogoszEditor

Érdekes. Megyek a villamossal. Aztán leszállok, s felgyalogolok a villamosremízbe. Ahol felszállok a sok ott álló villamos közül egyre. Egy kissé átalakított szerelvényre. Hogy megnézzek egy darabot, amelyet ott adnak elő, s amely egy villamosremízben játszódik.

Szeretem az ilyen körkörös dolgokat. És még valamit szeretek ebben. Azt, hogy amúgyis: amikor villamoson (vagy vonaton) utazom, sokszor elmélázom azon, vajon milyen lenne, ha bármilyen okból, bármilyen történés miatt lakhatásra át kellene alakítani a szerelvényt, s az lenne az otthonunk, és/vagy a munkahelyünk. Most megláthatom egy változatát ennek. Ugyanis a darab - a Phantom Pains című, amelyet Vaszilij Szigarjev írt, s a Regina Maria társulat ad elő Váradon - épp egy kibelezett, a székektől megszabadított villamoskocsiban játszódik. Van benne ágy, asztal, szekrény. Fú, mennyit utaztam én egy időben vonattal, s még ma is villamossal - s mennyit elmélkedtem az üres menetidők közben arraól, hogyan rendezném be... Most meg itt van rá egy példa. Ám ez csak nekem személyes többlet. Amúgyis érdemes megnézni a darabot  - amely önmagában csak gyenge középszintű, annak dacára, hogy azt tartják a munkás-paraszt családból felkapaszkodott Vaszilij Szigarjevről egyesek, hogy jelenleg az egyik legismertebb kortárs orosz drámaíró. Ez a drámája olyan "elmegy" kategóriás. Ám az alakítások nagyon jók, s ez utóbbi miatt érdemes elkapni, ha még műsorra tűzik. Hogy mikor lesz még, azt pontosan nem tudom, figyelje majd, akit érdekel. Ugyanis - újabb érdekesség - ennek a váradi társulatnak nincs pontos műsorterve, nem egészen repertoárszínház. Vagyis az egyes darabokat akkor adják elő újra, amikor valami miatt eszükbe jut. Laza. Tudták ezt? Én nem.

Ráadásul még furcsább: ezzel egyidőben, de ettől teljesen függetlenül zajlik a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat. Amelynek műsorán ma, holnap és holnapután szintén egy villamosban előadott darab szerepel. Hm. A címe: Caragiale a villamoson. Az indulás helye a Nufărul negyedbeli végállomás, mindhárom napon 17 órakor. Indulás, igen. Mert ez a villamos nem átalakított, hanem a megszokott, s nem áll a remízben előadás közben, hanem halad a városban.

Mutatok pár képet a Phantom Pains (Fantomfájdalom) című mai előadásból. Magamnak készítettem. De talán Önöknek is érdekes ez az itt látható belső, akik ilyesmikkel szoktak utazni, nap mint nap. (Bár persze: egy előadás helyszíneként azért manapság ez már nem számít rendkívülinek. Csak amolyan épp jó egy hűvös, őszi csütörtök estére félének.) Aztán megyek haza. Villamossal indulok.

P1600518.JPG

P1600540.JPG

P1600546.JPG

P1600571.JPG

P1600579.JPG

P1600596.JPG

P1600614.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr774833626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása