Blogosz

MESE NINCS.

Megmentettünk mi valamit?

2012. július 30. 23:44 - BlogoszEditor

Már most örülhetnek azok, akik az USL-nek szurkoltak, szurkolnak. Nem, még nem azért, mert megérkeztek volna a csini kényszerzubbonyaik. Hanem azért, mert tessék, máris itt van az a fajta legutolsó, habzó szájú, ordasan arcátlan, nyíltan hazug, balkánian csűrő-csavaró zsibvásár megint, amit a Románia tulajdonnévvel illetünk.

S ami a sötét kilencvenes években is jellemezte az országot. Annak idején is csak a PSD tudott ilyen teljes falusi kocsmai hangulatot teremteni egy teljes országban, ahol nem célok, elvek számítanak, hanem az, hogy ki üvölt és böffent hangosabban, s ki tudja lecsapatni a másikat hamarabb a bárszékről.

És sajnos nemcsak a hangulat ilyen ismét, hanem a konjunktúra is. Ez nemcsak kép, hanem valóság. Teljes a káosz, inog még az a kevéske is, ami legalább épült, s egy picit megszilárdult az elmúlt években. Úgyhogy örülhetnek a szóban forgók. Akik nagyrésze egyébként 1989 után szintén sokáig várt arra, hogy végre enyhüljön a PSD szörnyű szorítása. Csak azóta sokat néztek tévét. Úgyhogy megváltozott a véleményük. Pontosabban az ilyeneknek többnyire nem is volt véleményük. Hanem azóta lett, hogy a PSD és holdudvara hátrébb szorult, s emiatt médiabirodalmat épített ki, ahonnan megszórhatta pár téveszmével azokat, akik annak is örülnek, ha egyátalán tévénézőként számításba veszi valaki őket. A tévéből szerzett magának álláspontot az ilyen pszeudopolgárok tömege, meg a szomszédtól - vagy esetleg talált egy eldobottat az utcán.

Szóval persze bejött az, hogy a népszavazás után sem lesz megoldva az ügy, sőt, még nagyobb lesz a verekedés és bunkóskodás a krimóban. Nézzünk épp csak néhány ilyen kis (hatalom)ittas alakot. Ponta például ugye azt ígérte, elismerik majd az általuk szervezett népszavazás eredményét. Most persze - legalábbis kifelé - nem ismerik el. Hanem magyarázzák. Azt is ígérte, ha nem lesz meg a szükséges mennyiségű szavazat, akkor is elfogadják az eredményt. Biztosak voltak benne, hogy jól elérik a küszöböt a sötétben tartott szerencsétlen szavazóik, valamint a csalásaik révén. Majdnem meg is lett. De csak majdnem. És most, hogy nem lett meg - már az Alkotmánybíróságnak magyarázgatják (többnyire olyan köztörvényes révén, mint Iliescu), hogy á, akkor is érvényesíteni kellene ezt a referendumot, a küszöbbel akkor mégsem kell törődni, és kész. Vagy itt van a lelki roncsnak tűnő hisztérika, Crin Antonescu. Aki végül egy kicsit államfő is lehetett. Pedig a szemünk láttára vált klínikai esetté és csúszott lefelé, omlott össze az elmúlt évek során. Na, de legyen: kicsit ejtőzött most a Cotroceni palotában - beleírhatja a memoárjaiba, hogy yess, több hétig is volt ott, hehe. Aztán ugye közölte, hogy ha ezen a népszavazáson sem váltja le a nép Băsescut, akkor ő maga vonul vissza a politikai élettől. És nem váltották le. És Antonescu még mindig itt van. Sőt: a PSD is nyíltan elismerte, hogy épp olyan forgatókönyveket készítenek, amelyekkel megakadályozhatják, hogy Băsescu visszatérjen az államfői posztra. Hm. Pedig mintha arról lett volna szó, hogy az USL referendummal akarja leváltatni, aztán ha nem sikerül, akkor is marad a jogállam. De milyen jogállam az, ahol ha nem jön be egy illegális kezdeményezésed, előállsz mindig egy újabbal és újabbal és újabbal? Szóval ez az Antonescu nevű konjunktúralovag is itt ténfereg, változatlanul. És nemhogy nem vonult ki a politikai életből, miután kapott megint egy nyaklevest adott megint egy nyaklevest magának, hanem a nagyobbik tesója, Ponta még be is jelentette, hogy kivonulásról szó sem lehet, sőt, Antonescut indítja majd az USL államfőjelöltnek. Igen. Igen. Ennyire erős a maffia: a maga elő tolt színészeit, az akcióit a nyilvánosság előtt elkendőzni hivatott bohócait sem engedi lelépni a prorondról.

És persze: ne hagyjuk ám ki magát Băsescut sem. Aki szintén egy erős manipulatív gépezet, a PDL vezetője, valamint a titkosszolgálatokal való gyümölcsöző bratyizás eddigi abszolút rekordere ebben az országban. Hát hogyne: baj van ám azzal is, aki elégedett Băsescuval, netán megmentőt lát benne. Hiszen dehogy. Az viszont tény, hogy jelen pillanatban (is) csak ő tudja akár egy picit is, de hatékonyan féken tartani és ütni ezt a borzalmat, amelyik mindig, újra és újra ráront az országra. Hát itt tartunk. Igen, rossz, hogy itt.

Aztán az ezekben a napokban rendkívül hangos kocsmai botrányolás lármájából például kihallatszanak még azok a hangok, hogy a magyarság döntötte el most az egész népszavazást. Ez sem rossz. Pontáék és Antonescuék például máris berakták ezt is a folyamatos választási kampányuk elemei közé, jót mutogatva megint ezekre a magyarokra, aki megakadályozták "az ország demokratizálódását" (értsd: a PSD és csatlósai teljes visszatérését).

Na és az is milyen szánalmas, hogy a magyar pártok mennyire összevissza beszélnek erről. Az RMDSZ közleményben tagadta, hogy a magyarságon múlott volna a referendum végeredménye. Hát hogy is ne tagadná ezt az RMDSZ, amelyik mostanában épp az USL-hez készül átállni, hogy cserébe ősszel majd megint kormányra juthasson? Hiszen ehhez mutatnia kell, hogy van mögötte szavazótábor, s az nem ám Băsescu mellett áll... Ennek az ellenkezőjét handabandázza a másik oldal. Tőkés, az EMNP és az MPP külön hallatta a hangját, drámaian megrezegtetve azt, amikor arról szónokoltak, hogy a magyarság megmentette a demokráciát. Hát hogy is ne állítaná ezt az Tőkés, az EMNP és az MPP, hiszen ők itthon Băsescu kegyeltjei, Magyarországon meg Orbánéi -  s az utóbbi kettő jóban van, érdekek mentén? Tőkésnek, az EMNP -nek és az MPP-nek mutatniuk kell, hogy van mögöttük szavazótábor, s az nem ám az USL mellett áll...

No és ha Orbán felmerült: amiatt is óbégatnak épp a krimóban, hogy miért szólt bele Orbán az egész romániai referendumba. De tényleg, miért is? Szerintem itt igazuk van a romániai bírálóknak. Ez valóban dühítő lehet, empatizáljuk már oda magunkat, s lássuk be, hogy minimum az. De amúgy attól nyilvánvaló a válasz is: azért, mert nem először teszi ezt Orbán egy-egy itteni választás után, s azért, mert sok konkrét ügyben már rég megállapodásaik vannak Băsescuval. Hiszen ők is bizniszelnek, etnobizniszelnek, csak finomabban, nem olyan moldovai harsány-primitíven, mint a PSD és a PNL.

Az pedig amúgyis eleve butaság, hogy Orbán - egyébként valóban szokatlanul, sőt, faragatlanul kendőzetlen - választási üzenete bármit is befolyásolt volna. Hiszen Orbán későn, alig valamivel a szavazás előtt mondta amit mondott, üzenetének társadalmi penetrációjára már nem volt idő. De ha lett volna, az sem érdekli a magyarok egy részét. Hiszen Orbán nemrég még a saját itteni pártjukat, az EMNP-t próbálta támogattatni a magyarokkal. És nem sikerült neki. Máskor meg az RMDSZ folytatott Băsescu-ellenes kampányt, a mostanit megelőző ilyen referendumkor. Az sem talált meghallgatásra a magyarok körében.

Mert ez az egész ügy a magyarság népszavazási szerepével sokkal könnyebben megolható. Csak persze sokfelé rángatták el ezt is, különféle érdekeltségű erők, mint az imént láthattuk. Szóval: egyrészt több mint hatszázezer voks kellett volna még Băsescu menesztéséhez, márpedig önmagában a romániai magyarság ennyit nem tudott volna szállítani az USL-nek. Másrészt Băsescunak sokkal jobb imázsa van a magyarok körében, mint a PSD-fertőzésben szenvedő USL-nek. És még valami: a magyarság nagyrésze nem azért maradt otthon, mert túltengett benne a polgári öntudat, hanem azért, mert az érdektelenség tengett túl. Ennyi ez.

Egyébként először azt hittem, valami vicc ez, hogy mi döntöttük el. Sőt, a referendum éjjelén tudtommal az első posztolók között voltam, akik azzal poénkodtak, hogy mi, magyarok már másodszor mentjük meg Romániát a bajtól, először 1989-ben tettük. Aztán átvették egyre többen ezt a kis vicceset. Ám másnapra már a politikai szférának is eszébe jutott ez a szöveg - csakhogy ők komolyan mondták. Úgy meg marhaság. Egy a politikai manipulációs témák közül, s mindenki úgy forgatja, használja, ahogy neki jobb.

És ha már meg itt tartunk: azt is nézhetjük, ahogy mindig mindegyik politikai erő ráront a számadatokra és különféle perverziókra próbálja rábírni azokat, megerőszakolja, csavargatja, mindenféle természetellenes pozícióba helyezi az adatokat, kiéli magát rajtuk, kihasználja, ahogy neki épp jó. Most is ez történik épp. Băsescu azt hangoztatja, hogy győzött. Pedig dehogy győzött. Vesztett. Csak nem volt meg az érvényességi küszöb. Az USL azt hangoztatja, hogy győzött, a küszöböt meg hagyjuk. Pedig dehogy: hiszen a saját, mocskos, antidemokratikus húzásokkal előkészített és lebonyolított referendumát bukta most el, s pont a küszöbbe botlott bele. Már másodszor. Băsescu azt hangoztatja, hogy a többség mellé állt. Pedig dehogy. A többség otthon maradt, vagy egészen máshova állt, de az urnák elé nem. Az USL azt hangoztatja, hogy a többség mellé állt. Pedig dehogy. Hiszen csak azoknak a többsége állt mellé, akik eleve az ő választóik - ez pedig ugye azért már mégis obligát ilyenkor, s nem teljesítmény.

Szóval egyszerűbben: ezt  referendumot bukta az USL. És nem mi, magyarok döntöttük el, hanem az érdektelenek. Băsescunak pedig - az adatok tükrében megigazítva a nyakkendőjét - egyértelműen és azonnal vissza kellene mennie a Cotroceni palotába. Ennyi. Ám nálunk nem így megy ez. Hanem ha a referendumon nem érték el a remélt eredményt, akkor most újabb húzásokon dolgoznak.

Ez az ország tehát egyszerűen nem működik. És ki kell mondani: jelenleg az USL tartja működésképtelen állapotban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr724687639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása