Blogosz

MESE NINCS.

Sima ügy

2011. május 19. 17:36 - BlogoszEditor

 

Kérés is érkezett, meg is ígértem, hogy elmondom, pontosan hogyan lehet magyarországi útlevelet igényelni. Úgyhogy öntsünk tiszta vizet a lovak közé, csapjunk a pohárba. Itt a kiskáté.

Mikor lehet?

Az állampolgársági eskü/fogadalom letélele után várni kell pár napot. Ugyanis az újdonsült állampolgár adatainak be kell kerülniük egy adatbázisba. (Szaknyelven  így tájékoztattak erről, írásban: "amikor személyes adataitokat nyilvántartásba vették a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában, azt egyúttal passziválták is, és majd az esküt követően fogják ismét aktiválni, ami azt jelenti, hogy az esküt követően néhány napnak el kell telnie, csak ezt követően igényelhető útlevél".) No mindegy, szóval várni kell pár napot - én speciel bő két hetet vártam -, utána lehet útlevelet igényelni.

Mi kell hozzá?

Megerősíthetem, immár tapasztalatból is, hogy a magyarországi útlevél igényléséhez nem kell megvárni, amíg kibocsátják a magyarországi születési anyakönyvi kivonatot. Ez amúgyis sok időbe telik, de az útlevélhez amúgysem kell. Tudom, egyes hivatalokban mást mondanak. Tévednek.

Ami viszont kell, az alig pár irat. Vinni kell az állampolgársági eskü/fogadalom letélelekor kapott állampolgársági dokumentumokat. Emellett szükséges még vagy romániai útlevél (amelyik még érvényes, azaz nem járt le), vagy pedig érvényes romániai személyi. Ennyi. Semmi más irat nem kell.

Hogy megy és mennyiért?

Útlevelet az összes magyarországi okmányirodában lehet igényelni. Ezek általában a polgármesteri hivatalok épületében működnek. Feltételezem, hogy a magyar külképviseleteken is beadható az igénylés. Például a Nagyváradhoz legközelebb eső magyarországi város, ahol van okmányiroda: Biharkeresztes.

Ott a következőket tapasztaltam: a keresztesi okmányirodában én voltam a legelső kedvezményesen honosított, aki magyar útlevelet igényelt - ennek ellenére ez az ügyintézési rendszer már nem tűnik be nem járatottnak. Sőt, minden simán ment.

Az irodába való ellátogatás előtt érdemes befizetni a szükéges illetéket. Többféle útlevél igényelhető - de ma már a biometrikus az alapértelmezett. Régi típusút (amely olcsóbb) csak külön kérésre állítanak ki. A biometrikus útlevél ára érvényességi időtől függően változik. A lehető leghosszabb érvényességi idő 10 év. Szerintem ilyet érdemes kérni. Ennek ára 14.000 forint - ezt az összeget kell befizetni csekken, bármelyik magyarországi postahivatalban. (Aki betöltötte a 70. életévét, annak pedig már szinte ingyen dobják utána az útlevelet. Ha jól tudom, ilyen esetben 2500 forintból abszolválható az egész.) Utána irány az okmányiroda.

Itt egy ügyfél körülbelül 15 perc alatt végez a teljes igénylési folyamattal. Ellenőrzik az okmányokat, majd helyben digitális fotót készítenek, ujjlenyomatot vesznek (mindkét mutatóujjról). Nem is kell kitölteni semmilyen kérvényt, mert az adatokat helyben számítógépbe viszi az okmányiroda alkalmazottja, majd Magánútlevél igénylési adatlap formájában kinyomtatja, s ebből kap egy példányt az igénylő. Kész.

Mikor van kész, és hogyan kapja kézhez az igénylő?

Jelenleg 10-15 napon belül készül el az útlevél - ha nem kértünk soron kívüli eljárást (ami nyilván jóval drágább). Az ügyintéző szerint később egy kicsivel rövidülhet ez az idő, mert belejönnek mindenütt. Szerintem meg akár hosszabbodhat is egy kicsivel, mert egyre több lesz az útlevelet igénylő "újmagyar".

Átvenni elvileg csak személyesen lehet. Ám az adott iroda alkalmazottai némi tanakodás után arra jutottak, hogy végülis egyszerű, két tanú által is aláírt meghalatmazás alapján is kiadanák, ha úgy kérném.

Az okmány elkészültéről érdemes tájékozódni. Mint mondták, létezik ugyan egy SMS-es értesítő szolgálat is, ám az nem nagyon működik, pláne nem külföldre. Evileg postán is kiküldhetik az útlevelet, ám külföldre ez is macerásabb. Azt javasolták, hogy jobb utánamenni, vagy a meghatalmazással elküldeni valakit érte.

Kész is, jó utat!

Valami sztori, vagy érdekesség esetleg?

Az okmányirodákban előjegyzés nem szükséges, elegendő az ügyfélfogadási időben bemenni, bármikor. Legalábbis egyelőre így van ez még most, az elején - amikor az én eseteben páldául ma láttak először frissen honosított kérelmezőt az iroda munkatársai.

A biharkeresztesi okmányirodában (Polgármesteri Hivatal, 4110 Biharkeresztes, Széchenyi utca 57. tel.: +36 54 430005) amúgy páratlanul - sőt, számunkra szokatlanul és megdöbbentően - kedvesek az alkalmazottak, operatív az ügyintézés. Ez biztosan alapból így van - ám azt hiszem, valamit még rátehetett a dologra az, hogy az ügyintézőnk nagymamája (mint maga az alkalmazott elmesélte) a mai Románia terültelén, a Bihar megyei Köröstarjánban született...

Azt is mondja, hogy a jövőben esetleg a retináról készült azonosító képet is be kell vezetni majd a biometrikus útlevélbe. Ehhez azonban várhatóan nem kell majd kicserélni az útlevelet, hanem az okmányban lévő chipre fel tudják vinni ezt az adatot is. Továbbá azt is mérlegelik Budapesten, hogy egységes okmányt vezessenek be. Ez egyetlen dokumentumban egyesítené a lakcímkártyát, útlevelet (adott esetben a személyit is). Úgyhogy lehet, hogy valamikor majd egyszer még cserélnünk kell.

Ja, s még valami, más téma. Mint már említettem, az ember egy Magánútlevél igénylési adatlappal távozik, ami igazolja, hogy beadta az igénylését. Ezt most néztem meg alaposabban. Kellemetes. Szerepel rajta ugyanis ez a két rovat is: Állampolgársága - MAGYARORSZÁG ÁLLAMPOLGÁRA - HUN; Jogállása - KÜLFÖLDÖN ÉLŐ MAGYAR.

Na úgy, na...

 

***

Frissítés

 

Amúgy még mindig vannak nem tisztázott aspektusok is. Egy ismerősöm eszembe juttatta ugyanis, hogy honosíttathatnánk a jogosítványainkat is. Kértem is tájékoztatást ennek menetéről, s Budapestről az előbb pillanatok alatt megkaptam mailben, hogy mi szükéges hozzá. Arról szó sem volt a mailben, hogy jogsi ne járna. Erre hívom az okmányirodát, hogy no, akkor átmennék, hogy intézzük el ezt is. S ott mondják, hogy azt viszont nem lehet. Magyarországi lakcím nélkül nem. Azaz magyarországi jogsit nem kaphatunk. Pedig a pesti tájékoztatásban szó sincs arról, hogy ne lehetne, sőt, részletezik, hogyan lehet. De nem lehet. Az amúgy kedves okmányirodista szerint "esetleg majd, később, ha változtatnak - de most százszázalékig kizárt". No, ilyenek vannak még egyébként...
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr102917186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aragornka 2011.05.31. 09:18:48

Jövőhéten készülök és is megejteni egy kiutazást pont ez ügyben. Mivel számomra nagyon fontos lenne (meló miatt) a mihamarabbi ekeszülése, így szeretnék mindennel tisztában lenni.
Meg lehet tudni valahonnan, hogy az adataidat, újra aktiválták vagy ez a bő két hét ez egy ilyen általános standard lenne. Számomra jövőhét szerdán lesz 3 hete, hogy letettem az esküt, tehát gondolom, akkor már kérhetem én is.
Amúgy meg hasznos volt a írásod, mivel biztosra mennek a konzulátuson, hogy kell az anyakönyvi kivonat is. Jó tudni, hogy ez nem így van. Lehet valamire hivatkozni, hogy ha erősködnének, hogy még is kell?

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2011.06.02. 10:01:56

@Aragornka: Lehet. Például nyomtasd ki az erről szóló bejegyzéseimet, főleg a Nemzetpolitikai Államtitkárság levelét. :)

Három hét, az bőven elég, százszázalék, hogy aktívak az adataid.

Sok sikert! :)
süti beállítások módosítása