Blogosz

MESE NINCS.

Fel a biharpüspöki toronyba, és más izgalmak – VIDEÓVAL

2021. április 03. 23:25 - BlogoszEditor

Régi sírhelyek vannak a református templom alatt, teljesen elzárva – viszont most tervezik azok feltárását. Izgalmas, ugye? Mint ahogy az is izgalmas, hogy mi lehet a templomtól teljesen külön, messzebb, magányosan álló templomtoronyban.

Hatnak rám is az ilyen izgalmak, épp ezért érthetetlen számomra, hogy eddig miért nem volt ez rajta a radaromon. Pedig én itteni, azaz biharpüspöki vagyok, gyermekkoromban ide jártunk templomba, de akkor a legizgalmasabb az volt, hogy épp a mi padunknál be van építve a falba egy nő sírköve, az 1700-as évek elejéről. A torony valószínűleg azért kerülhette el a figyelmemet, mert – mint említettem – távolabb van a templomtól, az út másik oldalán, egy külön telken, ráadásul egy épület áll előtte.

A lényeg, hogy pár napja szemet szúrt, hogy egy új kis parkot alakítottak ki a telken, amiről eszembe jutott, hogy ideje lenne bejutni valahogy magába a toronyba. És ez – most, hogy sok évtized után egyáltalán felötlött bennem – meglepően egyszerű.

A torony előtt álló ház az utóbbi korokban különféle funkciókat töltött már be, most azonban teljesen felújították, és létrehozták a kis parkot is. Persze ezt is az Európai Unió pénzéből, ugyanis a református parókia uniós pályázatot nyert erre, 344000 euró értékben. Ebből magát az épületet szépen renoválták, és átnevezték azt szakmai átképző központtá. Ugyanekkor létrehozták a parkot, és kicsinosították az egyébként sem elhanyagolt állapotú templomtornyot. A munka pár hónapja fejeződött be.

Bár most, a park bejárásakor a mellette magasodó torony ajtaját zárva találtam, bekopogtam a felújított átképző központba”, ahol pont a lelkész felesége pakolászott – és miután pár szót váltottunk, nagyon kedvesen hazasietett a kulcsért, meg a férjéért. Így aztán maga a kiérkező lelkész mondta el kérdéseimre, hogy a jelzett uniós támogatási program után most egy újabbat terveznek: a templom alatt lévő sírhelyeket tárnák fel. Ez azért is érdekes, mert azok jelenleg hermetikusan el vannak zárva a külvilágtól. Sok évtizeddel ezelőtt ugyanis (a legutóbbi átfogó felújítás 1955-ben volt, és ugyanabban az évben műemlékké is nyilvánították a templomot) a főjavítások során teljesen befedték padlózattal a kripta lejáratát is, és azóta sem nyitották meg. A templom alatti sírokról a gyülekezet által mindmáig legjobban tisztelt egykori itteni paptól, a néhai Orth Imrétől tudnak. Ő emlegette régen, hogy sírok lehetnek odalent. Nem kérdés azonban, hogy valóban vannak is. Említettem ugyanis, hogy gyerekkoromban az én helyem az istentiszteleteken épp ott volt, ahol mindig csodálgattam a falba beépített sírkövet – ez a sírkő pedig 1716-ból való, és Salzer nagyváradi várkapitány feleségének, Rhidly Mária Erzsébetnek a nyughelyét jelzi, akit a feltüntetett évben temettek a templom alatti kriptába. Ám esetleg lehetnek még odalent más nyughelyek is.

Mindez azonban csak bónusz, mert eredetileg tehát a torony bejárására mentem fel a dombra. Mint ahogy az is bónusz, hogy a lelkészék egyszerűen ideadták a kulcsot, „járkáljak amennyit akarok, aztán zárjam be magam után”.

Néhány érdekesség, konkrétum, háttérinfó arról, hogy mit is látunk a fenti videón.

  • A biharpüspöki református egyház 1557-ben jött létre, abban az évben ugyanis Várad várának elfoglalásával megdőlt az uralkodó és vele együtt a katolikusok hatalma, Várad pedig hirtelen a reformáció hadrendjébe állt.
  • A biharpüspöki református templomot az évszázadok során többször átépítették, de a közhiedelemmel ellentétben nem azóta van a templomtól külön a tornya, hogy az utóbbit találat érte a Második Világháborúban, és ezért újjá kellett építeni, hanem mindig is külön épület volt. Ráadásul az utóbbit jóval később húzták fel.
  • Előzőleg csak harangláb volt, a tornyot építeni 1732-ben kezdték el, és csak 1764-re készült el.
  • A videóban is látható toronyórát 1881-ben készítette Daday József.
  • Mostanság bástyaszerű az épület, de ez azért van mert az évszázadok során legtöbbször a toronyóra fölötti rész, azaz a legfelső szegmens sérült meg. Zsindely volt a tetején először, de 1766-ban egy villámcsapás miatt ez leégett, és a tetőt felújították. Aztán 1798-ban teljesen új zsindelytetőt kapott. Ez 1881-ig volt rajta, ekkor olyan fém toronysisakot készítettek a tetejére, amilyen a legtöbb templomtornyon lenni szokott. Ez a Második Világháború utolsó szakaszáig bírta.
  • 1944. október 11-én 18 óra 30 perc körül találat érte a tornyot, ami kigyulladt, és végül csak a négy fala, meg a két harang maradt meg.
  • Megint megsemmisült tehát a tetőzete is, amelyet ismét átalakítottak, és 1946-ra készült el a mostani, bástyaszerű megoldás.
  • A toronyban két harang lakik, de azok sorsa is hányatott volt. 1689-ben a templom más vagyontárgyaival együtt az akkori két haragot is Debrecenbe menekítették, később pedig nyomuk veszett. Ekkor még tehát torony nem állt, csak harangláb volt. Amikor 1764-ben elkészült ez a torony, akkor egy 1723-ban öntött harangot helyeztek bele, valamint egy kisebb másikat is, amit 1785-ben öntöttek, Budán. Ezek 1917-ig voltak odafent, amikor is április 10-én a temesvári katonai vezetés elkobozta azokat, és a Harangátvételi Osztályára vitték mindkettőt. Végül 1924-ben ezek helyett került a toronyba a most is ott lévő két új harang. A nagyobbikon ez a felirat áll: „Az élőket hívogatom, a holtakat elsiratom. Önttötte a biharpüspöki Református Egyház jószívű híveinek adakozásából elrequvirált harangjai helyett”...

20210331_171051.jpg

A toronyba egyébként falépcső fut fel a bástya tetejéig, a falak belső oldalán kígyózva, odabent nagy méretű ingaszerkezet működteti a toronyórát – az óramű, valamint a folyamatosan járó nagy inga a manapság szokásos módon, felújítva, üveglap mögé helyezve megtekinthető. A lapos tetőre is ki lehet jutni egy csapóajtón át, odafentről pedig pompás kilátás nyílik minden irányba. Szép időben messzire ellátni mindenfelé, alaposan tanulmányozható az 1956 óta Nagyvárad részét képező Biharpüspöki, valamint a város több más része is. Bejelentés nélküli látogatását viszont nem javaslom: a toronyban elhelyezett riasztót élesítik, amikor a telken lévő, fentebb már említett épület ajtaját is bezárják.

Aki pedig a fenti videó mellett, vagy helyett képeket nézegetne, annak itt van egy fotógaléria is:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr816489620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása