Blogosz

MESE NINCS.

Nyugodjunk békében!

2013. augusztus 18. 18:47 - BlogoszEditor

Meghalt ma Florin Cioabă, aki a romák királyának nevezte magát, és akit a média is így futtatott. Törökországi nyaralásakor érte infarktus, pár napja. Akkor a korrupt politikusok közismert és szintén korrupt sztárorvosa, Şerban Brădişteanu utazott ki hozzá, Traian Băsescu államfő kérésére. Már ez az egész is meglehetősen jellemző. És most, a haláleset kapcsán Băsescu azt nyilatkozza: Florin Cioabă igazi vezető volt, és támasz a roma közösség számára". Iulian, „a romák császára” pedig azt: olyan temetés jön, amilyet még nem látott a világ".

Nesze: romák felzárkóztatása! Néhány - a közösség nevében fellépő - maffiózóval lepaktálni, akik cserébe ígérik, hogy hozzák a közösség szavazatait. Nagyjából ennyi a romaügyi program Romániában. Is.

Emlékszem, amikor a bukaresti kormánynál voltam gyakornok, épp az akkori Kisebbségügyi Minisztérium romaügyi osztályán is töltöttünk pár napot. Többnyire nem volt ott senki. Nekünk sem adtak semi dolgot. Úgyhogy hamar beletanultunk, mit jelent ott dolgozni. Viszont volt az irodában légkondi és ment a rádió, a legfrissebb slágerekkel. Úgyhogy inkább Britney Spearst hallgattam (a végére egészen meg is szerettem a Baby, One More Time... című örökbecsűt, nyehe, annyit játszották), csak ne kelljen kimenni a forró bukaresti utcákra. Pedig mehettem volna, hiszen az égvilágon semmit sem kellett csinálni. Néha azért beesett egy-egy alkalmazott, belenézett néhány beadványba, aztán röhögve-szörnyülködve hangoztatta, hogy „már megint valami idióták akarnak valamit, de még írni sem tudnak rendesen” - azzal félrerakta a paksamétát és lement a büfébe, vagy épp bevásárolni. Kormányzati szinten tehát nagyjából így működött ez a szakpolitika.

A lényege viszont persze máshol van: igen, ott, hogy a politikus a roma közösség nevében fellépő néhány bűnözővel egyezkedik - aztán cserébe lényegében nekik juttatja azokat a céltámogatásokat, amelyek a közösség létkörülményeinek javítását céloznák. Nem is javul alapjában véve semmi. Kivéve persze az adott „vezetők” és köreik létkörülményeit. És nem, ez nem felületes megközelítés, nem is demagógia. Bárcsak inkább az lenne. Ez sajnos a valóság, maga a működési modell, leegyszerűsítve.

cioaba-ebapic.jpgErős és hathatós képviselet a közösségeknek (na, haggyámán): Florin Cioabă és az államfő lánya, Elena Băsescu egy rendezvényen

Na és most, kedves magyarok, nézzünk csak ismét tovább az orrunk hegyénél! Nem ismerünk-e rá erre az egészre? Vajon nem tudunk-e még közelebbi példát? Amikor ugyanez a modell érvényesül. Hogy a hatalom az adott nemzeti közösség nevében fellépő egyes bűnözői csoportokkal egyezkedik, cserébe nekik juttat támogatáskat - akik aztán a közösséggel és a szavazataival visszaélve, sőt, a közösség nevében, de valójában a saját, önös... És a többi, és a többi.

Aha, aha: az,az! Na ugye. Üdvözlet a nemzeti közösségek érdekképviseletének" világában, vagyis hát a politikában!

Úgyhogy nem marad más hátra, mint: nyugodjék békében! És nemcsak Florin Cioabă, hanem az egész közösség. És nem csak a roma.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr385466079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása