Blogosz

MESE NINCS.

Teszteltem az erős pistás szaloncukrot

2019. december 22. 14:20 - BlogoszEditor

Exkluzív, de gyenge pistikés ez csupán

Epikus küzdelemmel jutottam hozzá: segítők, a segítők további segítői, ígéretek, megszegett ígéretek, sunyiskodás, mellébeszélés, hazudozás, manipulációk szegélyezték az utat, amely végül mégis elvezetett a happy endhez. Szinte hihetetlen, hogy csupán pár doboz szaloncukor megszerzéséről szólt a történet  mégis ennyire bonyolult volt. Mivel eleve hiánycikknek kigondolt termékről van szó. De most itt van, és eszem, és vizsgálgatom.

20191222_184847.jpg

Az Erős Pistával ízesített szaloncukorról van szó tehát, amely az idei tél, a mostani karácsony slágere, és direkt keveset gyártottak belőle, kevés helyen is forgalmazva, hogy exkluzivitás-aurája legyen a terméknek. Végül tehát az utolsó pillanatban – Nagyváradról induló, Budapestig érő mozgósítással sikerült hozzájutnom a ritkasághoz. Ötletnek nem rossz, valóságnak viszont már szinte elérhetetlennek tűnt.

Amúgy az Erős Pistával ízesített szaloncukrot az Univer cégcsoport dobta piacra. Illetve az túlzás, hogy piacra dobta, sőt, a karácsonyt megelőző hetekben is alig lehetett kapni, pedig akkorra ügyesen felpörgették a dolog marketingjét. Szóval szerintem nem véletlenül hiánycikk ez, sőt, vélhetően egy ügyes reklámkampány része, hogy az. Csak persze nem az alig kapható pistás cukorból akarnak minél többet eladni ennek révén, hanem a céget reklámozni, és az üzleteibe vonzani minél többeket.

Először épp csak néhány kisebb településre szállítottak ebből a termékükből, még Budapesten is csak két helyen lehetett kapni. Ekkor határoztam el, hogy tesztelnem kell. Még aznap Orbán Viktor Facebook-oldalán megjelent (és valami miatt az algoritmus nekem is feldobta), hogy ő is „épp ilyet eszik”. Ekkor határoztam el, hogy akkor viszont kell a francnak. A továbbiakban is ügyesen adagolta az erős pistás szaloncukor marketingjét a gyártó, ugyanis szinte a hiánygazdálkodás éveire mutatott vissza azzal, hogy majdnem sehol nem volt kapható a termék, ám egyes hírforrásokon át időnként szivárogtattak arról, hogy néhány üzletben mégis hozzáférhető. Ekkor határoztam el, hogy mégis megkóstolom.

20191222_185613.jpg

A gyártó az első sajtóérdeklődésekre egyébként azt közölte, hogy nem is kereskedelmi árucikket akartak létrehozni, hanem belső körnek szánták ezt a terméket, konkrétan az üzleti partnereiknek küldték szét, karácsonyi figyelmességként, később pedig mégis áruba is bocsátották, limitált kiadásban. Ez is ügyes húzás, hiszen minden hülyének kell abból, ami nem, vagy csak alig elérhető. Így nekem is. Második körben még mindig csak 33 magyarországi boltban hozták forgalomba, majd immár személyes megkeresésre azt válaszolta a vállalat, hogy valóban kevés helyen kapható, és hozzám, azaz Nagyváradhoz legközelebb csak Kecskeméten, meg Budapesten van – tehát mindkettő távoli. Majdnem december közepén aztán beindították a kvázi bevezető kampány utáni igazi árusítást, ekkor már számos saját üzletükbe szállítottak belőle, de főleg előjegyzéssel juthattak hozzá a vásárlók. Ezt az egészet az Univer Cégcsoport (ami teljesen magyarországi tulajdonú, egyébként van romániai leányvállalata is, és nem tévesztendő össze a multinacionális Unilever csoporttal, amelynek termékei sokkal gyakrabban vannak jelen polcainkon) lényegében házon belül oldotta meg. Azt hihetnénk ugyanis, hogy e szaloncukor piacra dobásához összefogtak az Erős Pistával – de nem, ugyanis a Pistát is ők gyártják, úgyhogy csak tettek át az alapanyagból a szaloncukorba is. Mi több, az övéké az Univer Coop üzlethálózat is, és ezen keresztül terjesztették aztán a nem kaphatóságával megreklámozott terméket.

20191222_190015.jpg

Ami az ízét illeti, egyáltalán nem erős, nem maró. Sőt, alig érződik rajta az Erős Pista. Elfogyasztása után van csupán egy kis, csípős utóíz, és Pistából ennyi. A gyártó magyarázata szerint azért ilyen gyenge a cucc, hogy a gyerekek is ehessék. Egyébként pedig egy átlagos szaloncukor, kakaós, és kicsit rumos íze van. És szerencsére nem zselés. Alapvetően tehát egy finom szaloncukker. Ami meg az Erős Pistát illeti, abból sokkal több van a csomagolásán, feliratként, mint benne, összetevőként.

Apropó: ami az összetételét illeti, kérdés lehet egyeseknek (például nekem is az volt), hogy van-e benne adalékanyag. És persze, hogy van. Hiszen eleve az Erős Pistában is található ilyen, nevezetesen sűrítőanyag (xantángumi), étkezési sav (citromsav), valamint tartósítószer (kálium-szorbát), mindezek mellett aztán a szaloncukor-részben van még például dextróz, aroma, újabb adag tartósítószer (kálium-szorbát), valamint nedvesítőszer (invertáz).

20191222_190115.jpg

Összességében az Erős Pistával ízesített szaloncukor leginkább ötletnek jó. Így aztán poénnak is. Emiatt továbbá jó ajándéknak is. Ehhez hozzájön még a piacra dobást megelőző, újdonságnak nem számító, de attól még ügyesen végigvitt lépcsőzetes bevezető kampány, hiszen így kevesen kapnak abból, amiről viszont többen hallottak, és amire kíváncsiak, a kereslet tehát nő, a cég híre meg pörög. Ezért egy olyan rétege is van a dolognak, hogy az ajándékért intézkedni kellett, utánajárást igényelt, ami egy kicsi exkluzivitás illúzióját is hozzáteszi. Szóval addig a legvagányabb, ameddig az egyik ember megszerzi, a másik megkapja, meg ameddig még becsomagolva van ez a nehezen hozzáférhető ritkaság. Kicsomagolás után már elvész a lényeg, ugyanis az íze eléggé átlagos, csupán egy kis csípős utóíze az, ami ritka. Akinek meg nem eléggé erős – szerintem sem az –, az veheti a szaloncukrot, és tehet rá még Piros Aranyat és/vagy Gulyáskrémet, ez utóbbiból persze inkább a csípős változatot. :P

Szóval ez a cucc exkluzív, de gyenge pistikés csupán. Viszont ott van az érzet, hogy na, ez is megvolt. :) Ezzel kívánok boldog, vagy legalább kellemes karácsonyt minden drága, aranycsillag olvasónak.

20191222_190016.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr6315351150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása