Blogosz

MESE NINCS.

Izgalmas folyosók Várad alatt

2016. március 17. 08:36 - BlogoszEditor

A rejtély mindig érdekes. Most akkor ennek jegyében ajánlok egy újabb érdekességet. Mert azt talán nem túl sokan tudják, hogy Nagyváradon a központban lévő templomok is rejtenek ilyesmiket. Persze ez sajátosságuk is a templomoknak, jellemző szokott lenni rájuk de a mi városunkbeli mindig kicsit érdekesebbek tűnik, legalábbis nekünk. Szóval most, március 15-én a megemlékezések egyik helyszíne volt a Barátok Templomának kriptája, ennek apropóján mentem le oda. És végül egy izgalmas látnivalókat találtam és információkat hallottam. Tessék, mutatok valamit:

20160315_142211.jpg

Erős, ugye? És ez csak egy az érdekességek közül. A lényeg, hogy bár e templom alatt húzódó, izgalmasan kanyargós, folyosós kriptába már az 1700-as évektől temetkeztek, több száz újabb "lakója" csak a kommunista diktatúra idején, és rögtön a rendszerváltás után, a ’90-es években lett. Ide menekítette ugyanis az akkori püspök sokak földi maradványait, például az Olaszi temetőből. Ez a temető már a ’80-as és a ’90-es években is arról volt híres, hogy a felszínen, szanaszét hevertek ott az emberi csontok. Bár körbenőtte a város, így viszonylag központi helyen terült el, hagyták veszni a jellemzően magyar nyughelyeket. Még én magam is kimentem egy fényképezőgéppel akkoriban, és otthon őrzök is egy-két filmtekercset, amelyeken fűben heverő lábszárcsontokról, szétvert koporsóból kifordított csontvázról, fekete fátyolba tekert emberi maradványokról, régi csontokon rágódó kóborkutákról vannak felvételeim. Sőt, olyan osztálytársam is volt, aki hazavitt onnan koponyát, és abban tartotta az írószereit. Később aztán parkosították a területet, de épp a napokban hallottam, hogy időnként még mindig találnak a felszínen csontokat.

Szóval innen is, de máshonnan is menekítettek le a Barátok Templomának kriptájába emberi maradványokat. Több száz éves a legtöbb, ami ott van. Jellemzően olyanokét mentették ide, akik tettek valamit a városért, akik ismertebbek voltak. A maradványok üregekben vannak, befalazva.

És ami még érdekesebb: az előző, de még életben lévő püspöktől származik az információ, hogy vannak itt lent olyan dokumentumok is, esetleg más tárgyak is, amelyeket szintén befalaztak, a kommunisták (implicite a megsemmisítés) elől elrejtettek. Meg is néztem, hogy  legalábbis a gyanú szerint  pontosan hol van ez a rész. Egy vakablak szerű helyen, amit elfalaztak. És ami valóban üresen kopog, ha az ember megütögeti ott a falat. Mondjuk az furcsa, hogy túl nyilvánvalónak tűnik az egész: világosan látszik az utólagos kőművesmunka, teljesen más színű is, mint a többi rész, ráadásul elválik már az ősi falaktól, repedezik, mintha kiborulni készülne. Ez az a rész, amögött a sima fal mögött van a cucc (aki mutatja, annak az arcát kitakartam):

20160315_142848.jpg

Na, de az még érdekesebb, hogy már 27 év telt el a rendszerváltás óta, de még most sem bontották ki onnan az állítólag ott lévő tárgyakat, iratokat. Szavahihetőnek tűnő embertől hallottam, hogy ő érdeklődött, és azt mondták neki, hogy "még most sem jött el az ideje". Hm. Azt is tudjuk, ugye, hogy hasonló még van Váradon. Ott van a másik központi fekvésű ilyen: a Szent László templom. Annak az alagsorában is vannak hasonlóan érdekes leletek sírhelyek, tárgyak , de már évekkel ezelőtt is azt mondták, hogy nem tárják fel. Legalábbis a nyilvánosság felé kurtán-furcsán azt üzenték, a templomi és egyházi illetékesek, hogy nem foglalkoznak vele, úgymond nem háborgatják. Ez önmagában is figyelemre méltó...

Itt van egy kis galéria a Barátok Templomának kriptájából (kattintás rá, tovább pedig a nyilakkal). De ez csak trailer. Épp csak pár kép, amit néhány perc alatt készítettem odalent. Izgalmas belegondolni, hogy mi minden fölött, mellett járunk, akár naponta. És ez csak egyetlenegy példa, a sok közül. A legtöbbről talán sosem értesülünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr878486858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása