Blogosz

MESE NINCS.

Elhagyottan álló tömbház a mezőn: mindegyik volt lakrész bejárása – VIDEÓVAL

2020. szeptember 10. 17:44 - BlogoszEditor

Diszkógömb a kuplerájban, és azon belül kupleráj a diszkógömbben is. Ez az egyik kedvenc képem ebből az egész elhagyott lakótömbből. És ezt az egyik üres lakás volt nappalijában láttam.

Magát a tömbházat véletlenül fedeztem fel: a Bihar és Nagyvárad közötti főút mentén van egy híd, és mondom, egyszer már átmegyek rajta, nézzük csak, mi van ott. És többek között ez van ott.

Szóval a két település között, (de az utóbbihoz, azaz Biharhoz közelebb, annak a peremén), félreeső helyen áll ez a teljesen üres tömbház. Olyan részen, ahol nem is gondolnánk, hogy ilyesmi van: a főútról egy alig észrevehető híd vezet be egy mezőre, és ha bemész, csak akkor látszik, hogy az nem is üres mező. Hanem ott van az egykori lakótömb. Mellette pedig egy szintén leromlóban lévő mezőgazdasági telep, elkerítve, számos gazdasági épülettel.

Egyetlen ember van csak még a tájban: épp az elhagyott tömbház előtt burjánzó gazt tépegeti, valamilyen állatának viszi. Rendesen, de nagyon tömören válaszol minden kérdésemre. Mint kiderül, és ahogy az logikus is, a lakótömbben többnyire olyanok éltek, a családjaikkal akik a mellette lévő mezőgazdasági telepen dolgoztak. Aztán a telep egyre rosszabbul ment, sőt, a lakóingatlan is megroggyant, így távoztak.Azt mondja, a telepre nem lehet bemenni. Az ugyanis csak részben, de még most is üzemel. És amikor kérdem, hogy viszont ez a tömbház csak bejárható talán, válaszként megvonja a vállát. Úgyhogy be. Tehát körülnézek akkor odabent. Mégpedig egyúttal az összes lakrészben.

A bejáratnál máris megvan a pontosabb válasz arra, hogy mi volt ez, és miért lett elhagyatott: ott egy felhívás, ami az egykori lakóknak szólt, és lényegében kilakoltatási felszólítás. Az áll benne, hogy a bihari Bizoofruct részvénytársaság minden lakót figyelmeztet, hogy legkésőbb 2016. május 1-ig költözzön ki innen. Ugyanis az épületet, annak leromlott állapota miatt le fogják bontani.

Később utánanézve azt találom, hogy ezt a céget, vagyis a Bizoofructot 1991-ben alapították, 1992-ben jegyezték be, és fő tevékenységi területe nem a gyümölcstermesztés, hanem elsődlegesen gabonával és zöldséggel foglalkozik. A székhelye itt, Biharon van, azonban sok környező településen vannak még területei és kirendeltségei. Pár esztendeje még 1,2 millió lej volt az éves, nettó profitja, tavaly viszont már csak 457.611 lej. Az alkalmazottainak száma néhány éve 80-hoz közelített, most viszont összesen 17-en dolgoznak már csak ott, a hivatalos adatai szerint. Viszont nem szakadatlan a zuhanás, minden mutató szerint, ugyanis 2019-ben azt jelentették, hogy a nettó árbevételük 50,35%-kal emelkedett, az előző évhez képest.

Összességében azonban így is zsugorodik ez az egész. És tehát itt ez a teljesen kiüríttetett lakóház is. Szóval négy éve áll ez üresen, a melléképületeivel együtt. Mondjuk azóta sem bontották le. De az rögtön látszik, hogy valóban megroggyant, komoly repedések vannak a falain is. Lássuk akkor az egészet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr7816196806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása