Blogosz

MESE NINCS.

Pontosan olyan, mint Románia...

2015. július 19. 21:13 - BlogoszEditor

Ugyan próbálom én a humoros oldalát nézni (az is van neki), de azért nem az dominál. Meg az első képnél talán igen, de a kettő együtt már egészen mást hoz. És ez csak két példa a sok közül: dúl az ilyen kisstílű, anomim, vandál-jelleggel is megbolondított pitiánerkedés országszerte.

Ezúttal a mostanság betfiai kráterként emlegetett képződménynél fotóztam ilyesmiket: a Püspökfürdő mellett lévő közkedvelt turistalátványosságnál a román és az angol nyelvű felirtatokat békén hagyták, persze csak a magyar nyelvűt nem. Pedig még ez a természeti képződmény is látott másfajta időket, sőt – úristen! – még magyar időket is. (Na persze az adatokat én is megnéztem a neten, Wikin, de az van, hogy) a hivatalos magyar neve 1918-ig bizony Lukács Ödön-barlang volt. Sőt, a közeli fürdőhelynek is van számos magyar vonatkozása. Püspökfürdő nevét 1851ben említette oklevél ezen a néven. Régi nevén Szent László-, vagy Püspök-fürdő egyike a legrégebben ismert fürdőinknek. Nevét Schlauch bíboros-püspök után kapta; aki a fürdőt átépíttette és kibővíttette. 35.0–41.2 C hőfokú hévize gyógyító hatása miatt már az 1800-as években is ismert volt, a helyet távoli vidékekről felkeresték.

Mostanában is sokan felkeresik (ottjártunkkor is rengetegen voltak), ám ez a hely, csakúgy, mint a Félixfürdő mára meglehetősen lepukkant, egy-egy rövid bejáráskor is észlelhető, hogy hiába épültek új panziók, éttermek, üzletek is, az összekép ugyanolyan balkáni, és a homlokzatok mögött, mellett minden elhanyagolt, befejezetlen, felemás. A valaha volt kulturáltság, rendezettség még vissza-visszaköszön az elhagyatott, sokszor már üres, romló állagú épületekből, a régi, málladozó sétányokon is mintha felsejlene még a szelleme. De már szomorkásan, elmúlóban, titkon int csak. Úgy szoktam én ezt mondani: manapság mindkét hely pontosan olyan, mint Románia. Két kis skanzen, ami bemutatja az országot. És akkor még ezek az alpári kis rongálások, kisebbségellenes hőbörgések is... Végülis ezzel meg méginkább pontosan olyan, mint Románia.

20150719_180312.jpg

20150719_181105.jpg

És akkor egy kis felmérés a magyarság jövőjéről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr707640286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása