Blogosz

MESE NINCS.

Most megvagytok: hattyúcsalád költéskor a folyón – VIDEÓVAL

2024. március 29. 21:52 - BlogoszEditor

Ma elkaptam – és egyből kettejüket: egy hattyúcsaládot videóztam le, amint a Sebes-Körösön várják az utódaik világra jövetelét. És mindezt nem messze a városközponttól, Nagyváradon.

Néhány napja még csak a fészket építette egyikük, akkor is feltűnt ez, de mire a túlsó partról körbekerülve átértem ide, ráadásul mire megtaláltam a lejáratot erre a partszakaszra – ugyanis az mindkét végén le van zárva –, a fészket építő hattyú odébbállt. Aki erre kíváncsi, megnézheti ezen a másik videón. Ma ismét a másik parton haladva láttam meg, hogy immár ketten vannak, és meg is kezdődött a költési időszak, mert egyikük folyamatosan a fészekben ül, feltehetően már a tojásokon, a másikuk a környéken cirkál, a vízben.

20240329_174826.jpg

Ezúttal nem mentek sehova mire odaértem, sőt, meglepően barátságosak, vagy legalábbis hozzá vannak szokva az emberekhez.

Az is meglepő volt, hogy a múltkor mire átértem erre a partra, az az egy hattyú már épp az ellenkező part mentén keresgélt a vízben, de amikor mindenféle cöcögéssel, meg kézmozdulatokkal hívtam, minden további nélkül, sőt, szinte egyenesen kíváncsian odaúszott. Most pedig – mint a videón is látható – szintén nem különösebben fél egyikük sem.

Figyelemre méltó még, hogy – a felvételen ez is rajta van – az érkezésemkor még távolabb úszkáló hím közelebb jön a nőstényhez, amikor azt látja, hogy megállok a fészekben lévő társa mögött a parton. A tojásokon ülő egyed sem különösebben stresszes – bár láthatóan szemmel tart, különösebben nem zavartatja magát. Persze ebben az is közrejátszhat, hogy valószínűleg nehezen hagyná ott a tojásokat – csakhogy ha a hattyúk betolakodónak vélnek valakit, akkor riadtan, felágaskodva, szárnycsapkodással megpróbálják elijeszteni, de itt nem történik ilyesmi.

Szóval ilyen most ez a idill: egyikük a fészekben költ, a másikuk – és ez a kedvenc részem a videón – közben ágakat a keresgél a vízben, rendezgeti azokat, valószínűleg a fészek megerősítése céljából.

A környékbeli horgászoktól tudom, hogy a hattyúk csak arra az időre építenek fészket, ameddig a tojásokat kiköltik (hogy máskor hol laknak, azt nem tudják a horgászok sem, én sem). Azt is tőlük hallottam, hogy bár ezek vándormadarak, a legtöbben ezen a télen sem mentek el, mivel ha enyhék a telek, akkor általában maradni szoktak az adott környéken (azóta utána is néztem, és ez főleg a városokban jellemző).

A hattyúk most vannak a szaporodási időszak elején, ugyanis éppen márciustól júniusig szoktak költeni. A fészket csak a tojó építi (de mint láthatjuk, a hím utólag segít neki a karbantarásban is). A tojó általában 6-8 tojás rak, és körülbelül 35 napig költ, miközben a hím a fészek körül tartózkodik, őrizve azt. Miután kikeltek, a fiókákat mindkét szülő szokta vezetni, és a kis hattyúk 3-4 hónapos korukban lesznek önállóak, viszont nagyjából 12 hónapon át maradnak még a szülők társaságában. Egészen nagy különbség, hogy egy ilyen hattyú szabadon általában körülbelül 15 évet él, fogságban viszont akár 50 évig is. Védett faj.

Itt van néhány kép is. (Számítógépen megtekintve a fotók kattintással nagyíthatóak.)

20240329_174804.jpg

20240329_174741.jpg

20240329_174817.jpg

20240329_174726.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr9318366875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása