Blogosz

MESE NINCS.

Jó későn: megjöttek ide is a vagány maszkok!

2020. május 01. 12:11 - BlogoszEditor

Szerintem alig van olyan, akiben nem ötlött fel már hónapokkal ezelőtt, hogy mekkora üzlet lenne mindenféle vicces ábrákat, rajzokat, formákat, na meg persze a leggyakoribbat, tehát humoros feliratokat nyomtatni maszkokra, és így árusítani azokat.

Nálunk például március 15-e körül rendelték csak el a kijárási szigorításokat, de már jóval előtte arra tippeltem, hogy mindenféle kisvállalkozások fognak ráugrani a járvány-tematikára. Hiszen adja magát, hogy – kihasználva a már az év eleje óta tartó járványt, meg a sebészeti maszkoknak, valamint ezek utánzatának kényszerű divatját – eljöjjön a humoros maszkok korszaka. De nem igazán jött el – fel nem fogom, hogy miért. Ráadásul könnyen meglovagolhatnák ezt a trendet nagy cégek is, nekik még kevesebbet kellene befektetni ebbe az egészbe. A humoros trikók letűnt korszakát is lezárhatná végre ez, valamelyest átvéve a helyüket. De nem, és nem, vagy ahol igen, ott is csak alig teszi ezt. Rég megy ez a maszkabál, nálunk mégsem lett nagy biznisz a díszített változatok gyártása és árusítása (más téma persze, hogy a simáké annál nagyobb üzlet, milliószámra rendelgetni azokat, nagy pénzeket mozgatni, de ez mondom, hogy más téma).

Mindössze néhány kis cég moccant aprókat eddig, hogy úgymond dizájnermaszkokat, meg kúlosabb cuccokat dobjon piacra. Többnyire azokat is a neten. Emellett láttam még – szintén meglepően kevés – olyan nőt, aki a ruházatához vett maszkot, azaz színben szokták egyeztetni a komplé elemeit. Szóval nem tudom, miért van az, hogy csak mostanra van komolyabb mozgás a viccesmaszk-piacon, holott az egésznek már hónapok óta dübörögnie kellene. Csak néhány hete láttam a városban az első fiatalt, aki egy ilyen szellemes feliratút viselt, és amikor megkérdeztem, mondta, hogy ő is a netről tudta csak beszerezni. De legalább így ritkaságnak, ezért szinte egyedinek számított. Mostanra van csak némi változás e téren. Ezekben a napokban kezdte meg ugyanis például a mi városunkban is árusítani az ilyesmit néhány üzlet. Úgyhogy az egyediségnek lassan vége ezzel. Idő még van a biznisz felfuttatására, mert bár e hó 15-én feloldják a kijárási korlátozásokat, épp azt vezetik be helyettük, hogy országszerte kötelező lesz maszkot viselni zárt közösségi terekben és tömegközlekedési eszközökön.

Pofátlanul (érted: pofa – arcmaszk) drága, de hajrá

Üzletekbe tehát mostanság kerültek csak ezek. Nálunk például a Carrefour üzletekben lehet hozzájutni, a jelek szerint például ez az hálózat harapott rá.

20200430_165311.jpg

Arcátlanul (érted: arc – arcátlan – maszk, hehe) drága viszont a szép maszk. A jelzett üzletekben 16 lejbe kerül. Ez önmagában bámulatos, főleg aztán ha onnan indulunk, hogy a válság előtt néhány baniba került a sima, sebészeti típus, utána meg 8-10-re ugrott az ára. (Egyébként épp az itteni polgármester tegnapelőtt jelentette be, hogy az önkormányzat nagyobb mennyiségű sima maszkot vett, amelyekből minden jelentkező gyógyszertárnak szállít, de ezen termékeket maximum 3 lejért lehet adni, a jóval e fölött mozgó mostani gyógyszertári árak helyett.) Jó, itt viszont inkább divatcikkről beszélünk, meg feliratoztatni is kell, tehát érthető, hogy miként lőtték be ilyen magasra a kiskereskedelmi árát.

20200430_165414.jpg

A szóban forgót például egy bukaresti kisvállalkozás gyártja, a RUVIX. Ez a cég csak egyike a sok hasonlónak, és épp az ilyen, kisebb cégektől vártam, hogy már jóval ezelőtt hozzálátnak majd ilyesmiből meggazdagodni. Ez a vállalkozás többek között mindenféle személyre szabott ajándéktárgyakat állít elő, ezek sorában feliratos pólókat is. Hiszen – mondom – a kettő lényegében ugyanaz: anyagra nyomtatni vicceset, majd nevetségesen drágán eladni, és röhögni a markunkba, miközban vidáman költjük a busás bevételt.

Egészen jó ötleteik voltak: a kedvencem változatlanul az a felirat, hogy „Mă duc pân' la magazin” („Lemegyek a boltba”), de van olyan is, hogy „Am mâncat usturoi” („Fokhagymát ettem”), aztán olyan, hogy „Nu se vede, dar te-am zâmbit :)” („Nem látszik, de rádmosolyogtam :)”), vagy éppen macskapofát formázó, felirat nélküli, hogy épp csak néhányat említsek.

Minőségellenőrzés

Ami a minőségét illeti, maga az anyag kifejezetten jó. Hogy a felirat hány mosást bír ki, egyelőre nem tudom (remélhetőleg nem olyan, mint az eddigi örök bajnok, a szép emlékű Félsziget hivatalos pólója, amely a legelső mosás során lelökte a feliratot, annak apró darabjait átnyomta viszont a mosógépben az összes többi ruhára, elérve, hogy egész napos kefélgetés során szüntelenül megemlékezhessen az ember a rendezvényről). Igazából ezeken a maszkokon tapintással is kivehető, hogy sokkal jobb minőségben vannak rájuk nyomva a dizájnelemek, így talán mosástűrőbbek. Amúgy legfeljebb 40 fokos vízben lehet tisztítani ezeket. Az összetétel: 65% műszál, 35% pamut – de ennél az aránynál kellemesebb a tapintása.

Nem hiszem viszont, hogy az épp a szájat és az orrot fedő belső borítása kibírná a 40 fokon történő többszöri mosást. Ez a gyenge pontja ugyanis minden szempontból. Olyan anyagból van a belső borítása, amit már sok más termék esetében is láttam, de nem tudnám megnevezni, hívjuk inkább tudományosan izének. Ez az anyag már eleve is mikroszálas felületű, szálalódik is, ami kifejezetten rossz, mivel épp az orron és a szájon van a helye. Pozitívuma viszont, hogy szigetel: az emberből a felső légutakon távozó cuccokat is megfogja, a befelé igyekvő vendégek ellen is véd. Viszont nyilván melegít. Márpedig szinte nyárelő van épp. (Pont olyan anyagból készült sebészeti maszkokat viseltem én is többször a Szigeten, ott por ellen, amilyenből a most vizsgált divatmaszk belső rétege van. Úgyhogy rossz emlékeim vannak róla: nagyon befűl. Nyáron meg még jobban. De persze ez azt is jelenti, hogy valamelyest betölti a funkcióját, mert szűr.)

20200501_134600.jpg

Alapkérdésnek tűnhet aztán, hogy igazából mennyire hatásos a vírusok elleni védekezés az ilyen termékek révén. Ez tudományos körökben is vita tárgya, és nagyjából tényleg úgy lehet összegezni, hogy a semminél jobb. Bár vannak, akik szerint ez sem így van, mert ha védelem kell, akkor csakis megfelelő, igazi védőmaszk a megoldás, minden más anyag működhet akár ellenkezőleg, azaz vírusgyűjtő rétegként is, ráadásul arra sarkallja a viselőjét, hogy potenciálisan fertőzött kézzel állandóan az arcához nyúlkáljon, igazgassa a nem rendesen felfekvő maszkot.

Viszont a szóban forgó termékeknél ez mindegy is, hiszen például a RUVIX jelen árucikkei is inkább divatcikkek.

Sőt, maga a gyártó is felhívja a figyelmet, hogy ezek nem védőmaszkok. Nem úgy, mint sok városban sok magánszemély és kisvállalkozó, aki úgy nagyjából sima ruhaanyagból varr maszkokat, és védőfelszerelésként próbálja rásózni az emberekre azokat.

Jó divat egyébként. Kisebb közösségekben már sokkal a mostani járvány előtt is trend volt szájmaszkokat hordani, csak úgy, menőzésből, stíluselemként. A legismertebb a pandaorrot és -szájat formázó dizájn lett – ez néhány videóklipben is feltűnik, meg a K-pop egyik kiegészítője is. Szóval nálunk is itt vannak immár a vagányabb maszkok, bár későn, és még mindig nem nagyon nagy választékban. Plusz még ennél is lehetnének sokkal színesebbek, meg nonfiguratívabb díszítésűek, vadabbak, sokkolóbbak, nevettetőbbek, megdöbbentőbbek. De most ilyenek, ez is valami, jó későn. Remélhetőleg a járvány minél hamarabb elmúlik, de a divatcikk státuszú maszkok trendje akár maradhatna is. Mert vagány. Ja, és az is jó poén, hogy lehet kapni olyan trikót, amire a saját felelősségre teendő, kötelező nyilatkozat formanyomtatványa van rányomva, jó nagyban.

Az igazán vagányak (bár ezek sem dizájnban, hanem üzenetben jók)

Van aztán még kreatívabb rokon műfaja a maszkok nyújtotta felület kihasználásnak. Ennek legremekebb példáit eddig Magyarországon láttam. Ott céges ajándéktárgyakat is készítenek belőle, meg közösségi meglepit is.

A Magyarországon már tíz éve garázdálkodó hatalom által elnyomottak találtak ki jó megoldásokat e témában. Például a Fidesz által bezáratott egyik napilap helyébe lépett Magyar Hang című újság készíttetett saját logóval díszített maszkokat. Ezeknek az anyagminősége is nagyon jó, a kivitelezésük, összerakásuk is alapos. A lényeg pedig itt, hogy adott a hatalom által elhallgattatott újság helyébe lépett másik, amelyik maszkokat ad ajándékba. Elnyomott sajtó, meg szájra kényszerített maszk, ami akadályozza a hang, a magyar hang terjedését, és torzítja is a hangot – remek ötlet, tökéletes jelkép ez így. További interpretációja, hogy az egyre mérgezőbb magyarországi légkörben véd a mindenféle kórokozóktól.

mahangmaszk.jpg

Magam is hordanám, kifejezetten amiatt, amit kitűnően jelképez – a lap vezetője ígérte is, hogy küld, de végül nem jött meg. (Ő azt mondja, azért nem, mert épp a járvány miatt a Magyar Posta nem fogadja el külföldre irányuló küldemények átvételét, futárszolgálattal meg nem akarják, mert drága, én meg itt megkérdeztem, a Román Posta nem léptetett életbe ilyen korlátozást, de mindegy.) A lényeg, hogy van ilyen: ez a maszk így már alkalmazott, funkcionalitással is bíró műtárgy. Kortársművészeti alkotás.

Egy másik példa, amikor egyenesen közösségi finanszírozási akciót indítottak Magyarországon azért, hogy aki kér, annak készüljön „O1G” feliratú maszk. Össze is gyűlt annyi érdeklődő, hogy meglett a minimális rendeléshez szükséges – egyébként igen magas – pénzösszeg. Ha jól emlékszem, valahol nyugaton gyártatják le az O1G maszkokat, és aki beszállt a közösségi finanszírozásba, hamarosan át is veheti, és hordhatja a beszédes száj elé valót. Sőt, továbbiakat is lehet rendelni. Ezeket a maszkokat most gyártják épp, a rendelés május 5-én indul, a Kreatív Ellenállás Mozgalom honlapján.

95227677_916089122217176_3519017072417832960_n.jpg

Ettől teljesen különállóan pedig önkéntesek Békés megyében készítettek szintén „O1G” feliratú maszkokat. Ez utóbbi akció főszervezője a képen, az egyik alkotással. Kúl.

o1gszajmaszk.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr9915651662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása