Blogosz

MESE NINCS.

Izgalom a városközpontban

2020. február 23. 18:09 - BlogoszEditor

Hú, rejtély, és fantáziát beindító lelet: valami kazamatát, vagy mit találtak Nagyváradon, a városközpont szívében. Vagy nem?

Ok, lelövöm: nem. Ezt azonban nem tudjuk az elején, sem én, aki épp ráleltem erre a földalatti, boltíves, régi építményre, sem azok a többiek, akik ezekben a napokban ugyancsak látják ezt a Bémer tér melletti helyszínen, meg azok a turisták sem, akik szintén izgatottan körém gyűlnek épp, amikor vizsgálgatom ezt a valamit.

20200222_165900.jpg

20200222_165940.jpg

20200222_170022.jpg

A volt Transilvania mozi mellett áll az egykori divatház, ami jelenleg OTP-kirendeltség – pont ez utóbbinak a bejárata előtt tátong most az a nagy gödör, amiben az objektum van. Az egész tér átépítését végzik jelenleg, ennek részeként ástak a szóban forgó helyszínen is, így került napvilágra ez az építmény, amely eddig a föld alatt volt. Épp a boltív tetejét teljesen elbontották az ásás, markológépezés során, középül végig kiszedték a téglákat, így egyenes vonalban, pont a közepén üres az egésznek az egykori teteje, töredékek maradtak meg belőle. Szóval, valami nagyon izgalmas építménynek tűnik ez, föld alól előkerülő ilyesmik mindig beindítják a fantáziát. Az enyémet is beindította, van is konkrét elképzelésem, hogy mi lehetett ez, és mint ilyenkor szoktam, fel is hívtam a volt kollégámat, Péter I. Zoltán helytörténészt, hogy ha tudja, hűtse le az izgalmat, amely sokakat átjárhat ezekben a napokban, ha látják ezt a konstrukciót. És tudja: mint elmondta, nem olyan kirívó építményt találtak most a központban, mint amire gondolna a többség. De azért így is érdekes.

20200222_170213.jpg

Azt mondja, régen ez a központi rész, azaz szinte a Fő utca eleje sokkal keskenyebb volt: egy, a mainál jóval szűkebb utca húzódott ott. Olyannyira szűk volt, hogy a mai Divatház homlokzata előtt is állt ház – ami már persze rég nincs meg, és ennek a pincéjét találták meg ismét. Tehát egy sima polgári lakás egykori pincéje a csodálat tárgya most a központban. Szent János volt annak idején eme utca neve, de a közbeszédben, meg egyes feljegyzésekben Pokol utcaként említették. Ez utóbbi nevet épp azért kapta, mert szűk volt, viszont forgalmas, így sokszor éktelen zaj jellemezte a környéket. A most újra napvilágra került pince amúgy üres, de ez azért sem csoda, mert nem most ásták ki először: fel is tűnik, hogy az elmúlt évtizedekben kábeleket, csöveket is átvezettek rajta, a környéken időnként zajlott átépítések során. Szóval sajnálom, a váradi lelet nem romantikusabb és nem értékesebb ennél. Úgyhogy izgalomra semmi ok, és oszolhatunk, lényegében nincs itt semmi látnivaló.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr7615488282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása